L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 28 de desembre del 2018

Presentació de "Desfici" el primer poemari de Sico Fons



Anit vam assistir a la Biblioteca Municipal a la presentació de "Desficis" el primer poemari del fins ara novel·lista i articulista valler Sico Fons, que esdevé una nova troballa a sumar al bon ambient poètic que caracteritza la nostra comarca Safor-Valldigna des d'Ausias March fins els nostres dies. "Desficis" està editat per "Edicions del Sud", nova editorial valenciana, impulsada pel també poeta i "manifesser" cultural Manuel Arcos.


La presentació a càrrec de Jaume Talens que en parlar del llibre ens remarcava que, tal com diu com el també poeta d'Oliva, Josep Lluís Roig, en el pròleg era "un poemari d'amor, d'amor humà, obert en canal i al país". Una obra, remarcava Talens que "llegirem, sentirem, pensarem i que espere que tothom arribe a escoltar les paraules noves d'amor, oloroses, sentides i tendres nascudes des del seu interior".
 
I ens explicava com el llibre, en si mateix, "és una constant agitació per un mal moral i fisic, resultat d'un estat personal que despaciència fortament en una situació de punxades violentes. Eixa podria ser la definició de Desfici", el titol ben valencià que ha escollit el Sico Fons per a la seua obra.


En resum, i parodiant Lluis Llach, Jaume Talens resumia que "Desfici és un viatge per la mar amb un esforç treballós cercant l'amor perdut, que tempestes de corbs poden esgarrar a plena llum i com no produir desfici". 

La presentació del llibre va fugir de les clàssiques presentacions, i més bé es va convertir en una petita festa de la poesia, amb la participació total dels assistents, que col·laboraren en l'esdeveniment llegint poemes de "Desfici" en els diferents "tempus" de l'acte.



I dins d'eixa  nova manera d'entendre una presentació literària la intervenció de Sico Fons es va realitzar en format entrevista, on l'entrevistador, en aquest cap el presentador, li qüestionava a l'autor diversos aspectes de l'obra.

 Així ens poguérem assabentara  que Sico Fons és un empedreït lector de poesia, que escriu poesia de fa molt de temps i que tenia "vergonya" de donar-la a conéixer i com el poemari és un recull amb poemes que escrits al llarg del temps - "alguns tenen més de 20 anys", deia-  recorren tota la seua vida. Poemes que com el mateix autor en pla amable remarcava "són un despullar-me, vaja que he fet un bon strip tease".



Per últim l'editor, també del "gremi" literari, Manuel Arcos va voler parlar com a editor i ens va donar a conéixer aspectes tècnics de l'obra, que estava editada en poper offset de 90 grams i com la portada estava elaborada sobre un paper especial, fabricat a Itàlia, tot per assegurar una llarga vida a l'obra del Sico Fons.