L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 923
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 31.131

dilluns, 17 de desembre del 2018

Els vallers i valleres defensarem demà la taronja valenciana



Demà els veïns i veïnes de Tavernes ens concentrarem a partir de les 7'30 de la vesprada en defensa de la nostra taronja. Una defensa que molts diputats europeus espanyols no van exercir en el Parlament Europeu a l'hora de firmar el tractat amb Sudàfrica, tot i els greus danys que podia ocasionar als nostres cítrics, com ara es veu. Al cartell teniu els eurodiputats espanyols que per acció, votant a favor, i per omissió amb l'abstenció trairen els interessos valencians i espanyols.

Des de la firma del tractat la quantitat de cítrics que entren a la Unió Europea (UE) procedents de Sud-àfrica augmenta campanya rere campanya. I enguany es produeix en el context d'una temporada citrícola amb moltes dificultats:  primer per la competència de Sud-àfrica  i després per les pluges i baixos preus.

L'acord del 2016 entre Sudàfrica i la UE té efectes molt positius per a la taronja del país africà i  molt, però molt, negatius per a la valenciana. Enguany  mes de dos milions de cítrics sud-africans entraren a Europa. I seguirà augmentant, ja que l'estat africà augmenta un 11% la superfície cultivada de cítrics.  I  els preus d'exportació aconseguits per Sud-àfrica van a l'alça des que es tancara l'acord comercial.

La major part dels cítrics de l'hemisferi sud arriben a ports de Portugal, Holanda i Regne Unit, que són els més laxos d'Europa en matèria fitosanitària. Els ports espanyols, «més preparats», han de  recuperar protagonisme en la recepció i inspecció.




Només Compromís ha defensat en el Congrés les taronges valencianes

El portaveu de Compromís Joan Baldoví ha denunciat aquesta situació en el Congrés. Compromís ha sigut l'únic partit que ha defensat la nostra taronja. Amb una taronja a la mà Baldoví denunciava en la tribuna a tots els diputats que li observaven que “No és una taronja valenciana, és una taronja sud-africana”,  que havia comprat a Madrid.

“Ha viatjat més de 12.000 quilòmetres per a arribar a una fruiteria. Milions de taronges sud-africanes envaeixen els mercats i supermercats de tota Europa, també ací a Madrid, mentre les taronges valencianes, però també les andaluses, les murcianes, les de Tarragona, es queden en els arbres s'han de malvendre a resultes”


Per tant, Baldoví  demanava que el Govern espanyol sol·licite amb “caràcter urgent” a la Comissió Europea que s'aplique la clàusula de salvaguarda que conté l'article 34 dels acords comercials amb la Comunitat per al Desenvolupament de l'Àfrica Meridional (SADC) per a no afonar als agricultors ni als treballadors que cullen la fruita.

L'acord  permet activar la clàusula de salvaguarda si hi ha un perjudici greu a la indústria nacional que produeix productes similars o són directament competidors en el territori europeu.

I això ho demanarem els veïns i veïnes de Tavernes aquest dimarts:  que s'active la clàusula de salvaguarda per als nostres cítrics i que queden en suspens els acords comercials signats amb Sudàfrica.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tots a la concentracio. Lluiten per lo nostre.