L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dimarts, 11 de desembre del 2018

A partir del divendres, Tavernes organitza actes en compliment de la llei de Memòria Històrica: conéixer el passat per no repetir errors


Incidir en el record perquè no es torne a repetir el més detestable del passat és un dels aprenentatges que l’Ajuntament de Tavernes vol transmetre a la societat vallera, amb un conjunt d'actes en els quals compleix amb la Llei de Memòria Històrica.

L’Ajuntament de Tavernes sempre ha estat sensible davant d’aquest tema, i ho ha demostrat en actuacions com la implicació en l’exhumació de la Fossa 112 de Paterna. Ara, du a cap una actuació totalment pedagògica, que és com cal emmarcar l’organització dels actes que del 14 al 20 de desembre es desenvoluparan dins de la setmana al voltant de la Memòria Històrica.

Noèlia Alberola, regidora de Compromís responsable de Memòria Històrica, ressalta la importància de celebrar unes jornades dedicades al record d’aquestes vivències i mostra la satisfacció que, per primera vegada, una setmana al voltant de la temàtica tinga lloc a Tavernes. 

“La setmana dedicada a la memòria històrica realitzarà un recorregut de la història més recent, passant per l’horror dels camps de concentració fins a poder escoltar testimonis de familiars de les fosses de Paterna. Posar veu a la història, ens farà viure en llibertat democràtica el futur” ha assenyalat la regidora Noèlia Alberola.

L'alcalde Jordi Joan  i la regidora de Memòria Històrica, Noe Alberola, en una visita a la fossa 112
  
En la seua opinió “les errades del passat són un peatge que moltes i molts encara duen a la motxilla. Narrar d’on venim, farà que no xafem, novament, les mateixes petjades dels sense sentit” i en aquest context considera que “l’exposició ‘Exili il·lustrat’ serà el mirall on vorem, davant de nosaltres, gran part del passat i el peatge que moltes ciutadanes i ciutadans, anònims i no tan anònims, van haver de pagar buscant un futur millor o la pròpia llibertat”.

La “I Setmana al voltant de la Memòria Històrica”  tindrà lloc el divendres 14 de desembre, a les 18 hores, al Saló d’Actes de l’Ajuntament. Ferran Puchades, Secretari Autonòmic de Justícia,  realitzarà un balanç sobre la Llei Valenciana de Memòria Històrica just quan es compleix un any de la seua aprovació. La jornada serà d’anàlisi i tractarà qüestions com la de la Fossa 112, la situació de les dones a la postguerra, la història de les valencianes i valencians que van patir l’horror de Mauthausen o la memòria històrica a la Valldigna.

I tindrem les intervencions d’autoritats en la matèria, com la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme Fossa 112, Carmen Gómez, Pep Ciscar, Vicent Gabarda, Enrique Pastor López, Antoni Antoni Balanzà i Carme Antoni Balanzà exposaran el seu punt de vista.


Exposició "Exili il·lustrat" 

D’altra banda, a la Casa de la Cultura, del 18 al 20 de desembre es durà a terme l’exposició ‘Exili il·lustrat’. Una galeria de 36 vides dibuixades per il·lustradors i il·lustradores dels més variats estils, que representen a personatges que van marxar a l'exili.

'Exili il·lustrat' va nàixer de la col·laboració del Centre Cultural La Nau, comissariada per Mac Diego, com un homenatge als més de 500.000 homes i dones, la majoria anònims, que es van veure obligats a abandonar el territori espanyol en acabar la Guerra Civil.