L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 24 de juny del 2015

Tavernes va celebrar ahir la Nit de Sant Joan



La nit de Sant Joan, és nit d’alegria
Estrellat de Flors, l’estiu ens arriba
De mans d’un follet que li fa de guia.
Primavera mor, l’hivern es retira.
Si arribés l’amor, mai més moriria.

Les flames del foc la nit tornen dia,
Si arribes l’amor, que dolç que seria.
La nit de Sant Joan és una frontissa.
La porta de l’any, tan grinyoladissa,
Comença a tancar-se. Doneu-me xampany!
Que és la nit més curta i el dia més gran.
Doneu-me xampany, doneu-me xampany!

                                            "La nit de Sant Joan" de Sisa

Tavernes va celebrar anit la Nit de Sant Joan, una de les nits màgiques de l’any on festegem l’arribada de l’estiu, el solstici d’estiu o si voleu el dia més llarg de l’any, encara que no va ser ahir realment des del punt de vista astronòmic, sinó el passat diumenge.

Tavernes comparteix una tradició ben arrelada a les terres que compartim la mateix llengua i les festes de celebració del solstici van des de les “fogueres” en algunes comarques del Pirineu, fins a les “fogueres” de Sant Joan a Alacant passant per celebracions com les de Ciutadella a Ses Illes.

A la nostra ciutat, se celebra des de fa algunes dècades – que tampoc ha estat sempre igual - amb fogueres a la platja, un acte previ al ritus de la mitjanit quan cal anar a mullar-se els peus a voramar, i dir un desig amb cadascuna de les ones que s’hi apropen.


Llorenç Giménez, el contacontes
Molts vallers i valleres per complir la tradició, vam muntar i encendre la foguera, la botàrem i a les 12 de la nit en punt, ens mullàrem els peus per fer nostre un desig amb cada ona. I vam mirar el cel, esperant que algun estel caigués… perquè això implica un any venturós. No obstant, el nostre desig per a tots es que les ones del nostre Mediterrani, us atorguen allò que demanareu anit.

La celebració de la "Nit de Sant Joan " a la platja va comptar amb una molt bona participació popular. A partir de les vuit de la vesprada es veia un trànsit cada vegada més intens cap a la platja per tal de preparar la nit a vora mar. 

El correfoc
 Els actes organitzats des de l’ajuntament començaven a les 8 de la vesprada amb un contacontes per als menuts a càrrec de  Llorenç Giménez, el qual ens va delectar amb rondalles meravelloses, contes d’arrel tradicional amb històries arreplegades o inventades mitjançant les quals, ens fa viatjar pel món dels contes mitjançant una proposta que ens endinsava al món de la màgia, la fantasia i la imaginació.

A les 23:00 hores la colla de Dimonis de Mislata iniciava el correfoc per l’Avinguda de la Marina donat que enguany s’havia canviat el trajecte habitual des de la Plaça de Bolomor fins a la de la Safor i també traslladar la discomòbil a la plaça de l’Alcudiola. L’objectiu: diversificar els llocs de celebració d’actes a la platja i desmassificar la zona de Padur.


I per acabar la festa, com ja hem dit, ball de discomòbil a la plaça de l’Alcudiola fins a la matinada. La jornada s'ha acabat amb la tasca de netejar la platja i deixar-la enllestida i com si res hagues passat la nit anterior, cosa que ha fet FCC que a les 8 del matí ja havia deixat la platja i zona de bany al seu estat habitual.