L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dissabte, 13 de juny del 2015

L'Ajuntament de Tavernes no és constituirà avui, sinó el 3 de juliol

L'ajuntament de Tavernes no es constituirà avui dissabte perquè, tal com vam informar temps arrere, la Loreg en el seu article 195 punt 1 disposa que en aquelles corporacions on "s'haguera presentat recurs contenciós-electoral contra la proclamació dels regidors electes, es constituiran el quaranté dia posterior a les eleccions"

És el cas de Tavernes on Compromís ha presentat davant el Tribunal Superior de Justícia un contenciós-electoral per la falta d'assignació de 30 vots, presumptament produït en el procés de transcripció de l'acta de la taula electoral a l'acta de la Junta Electoral de Zona.


Aquest fet determinava que en la proclamació de regidors se li atorgara nou electes, un menys dels deu comptabilitzats en el recompte efectuat la nit electoral per l'Ajuntament i el Ministeri de l'Interior. 

Potser molts de vosaltres, almenys així ens han arribat alguns correus, es pregunteu quina és la situació actual. Pel que hem consultat, ens diuen que la llei és taxativa i el mateix article que hem esmentat ho diu clarament: constitució el quaranté dia després eleccions. No indica cap excepció. Això vol dir que siga quin siga el sentit de la sentència del TSJ l'Ajuntament es constituirà el pròxim 3 de juliol. 

I si el TSJ falla en contra del recurs de Compromís? 

Aleshores Compromís pot recórrer davant el Constitucional, que es qui finalment haurà de decidir a qui correspon el regidor, però això no impedeix la constitució de l'Ajuntament el dia 3 de juliol. Si el Constitucional no ha dictat cap sentència abans, cosa més que probable pels terminis, s'hauria de modificar la composició de l'Ajuntament a posteriori.

Situació actual 
 
Actualment - i per dir-ho en pla senzill i entenedor - estem encara en el període de personació de les parts en el recurs interposat per Compromís. Segons hem pogut esbrinar, hi ha hagut també diverses circumstàncies que han fet endarrerir uns dies el procés.


Només un partit de Tavernes, EU, s'ha personat i fins i tot ho va fer malament i el TSJ li va donar un termini perquè la personació fora com cal: amb advocat i procurador, cosa que va fer el passat dilluns per poder presentar al·legacions al recurs de Compromís. 

No ha transcendit en quin sentit farà EU les al·legacions: si demanarà el regidor que no li han atorgat les urnes per no haver presentat Compromís la reclamació al recompte de la JEZ el dia que tocava o farà expressa renuncia del mateix en considerar que les urnes no li l'han atorgat. Hem escoltat opinions de les dues classes entre membres d'EU, però sempre expressades a  títol personal. 

Si el TSJ diu que atorga el regidor a EU... 

Compromís recorrerà davant el Constitucional. De fet, com que només hi ha tres dies de termini per a fer-ho després de la sentencia del TSJ, els advocats del partits ja han treballat el recurs a la màxima instancia judicial. 

I que podrà dir el Constitucional?
 


El Constitucional podrà dir directament de qui és el regidor o podrà tornar l'expedient al TSJ indicant instruccions exactes sobre la sentència. O diguem així per millor comprensió del lector. 

I segons ens han explicat, hi ha antecedents i posicionaments del Constitucional en uns casos semblants en Canàries i un altre en València on el Constitucional s'ha inclinat perquè els respectius TSJ reconeguen la veritat absoluta, o siga la voluntat expressada pel poble en les urnes, per damunt de formalismes administratius i en base a que no es poden conculcar drets fonaments, que són els que es conculcarien si eixos 30 electors no veieren reconegut el seu vot expressat lliurement en les urnes. 

Ens han dit que hi ha fins i tot una sentencia en aquest sentit del que va ser president del Tribunal Constitucional, Tomàs y Valiente, on pràcticament indicava que es fera cas de la veritat absoluta expressada en els urnes per damunt dels tràmits administratius. 


Com veieu són tràmits complexos i de vegades difícils d'explicar. Ho hem intentat fer de la millor manera possible i entenedora. No obstant, si en alguna cosa no hem expressat exactament l'esperit del procés, o alguns dels lectors poden aportar més llum, els agraïm els comentaris.
 

4 comentaris:

Enric Estuch i Ferrando ha dit...

Al César lo que es del César : Jo no se que vora alegat EU però jo com a dos d, Units i fora jo el afectat alegaría des del primer moment a favor de Compromís, jo no vullc rés que no siga meu encara ho puguera ser legítimament perquè sabent que ha segut un error i que si fora regidor ho sería per temes de plaços de recursos, no estaría mai a gust en una cadira que moralment no hi ha dubtes no es meua.

Anònim ha dit...

Quin lio.
Sort que no afecta a la governabilitat de Tavernes.

Anònim ha dit...

El que és TOTALMENT FALS, és que EU haja "furtat" cap regidor com s'ha escoltat a més d' un/una dir pel poble.

Anònim ha dit...

I tu fas cas de comentaris així? Si els de Compromís haguérem fet cas de tots els comentaris contra alcalde, regidors i familiars que s'han fet en la legislatura, no es podria anar pels carrers o aniríem a navallades.