L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 18 d’octubre del 2013

Avui divendres a les 7’30 de la vesprada, a la Casa de la Cultura, es presenta la cooperativa d'energia verda Som Energia.




I que és això de Som Energia? Una nova empresa elèctrica? es preguntareu. No, sinó una cooperativa que vol impulsar les energies verdes i fer front als abusos de les grans empreses. Seguiu llegint i aneu a la presentació a la vesprada. El tema és interessant i profitós.



El model energètic espanyol està dominat per les grans companyies elèctriques com ara Iberdrola, Endesa, Gas Natural, etc.  Tenen poder sobre el govern i la Generalitat. De fa uns anys podem canviar de companyia energètica, però no existeix una veritable competència en els preus. Totes formen el que en economia s'anomena un oligopoli.






L'energia que consumim a casa pot provindre de molt diverses fonts i també de fonts renovables, dites verdes, la produïda en pantans (hidroelèctrica), plaques solars (fotovoltaica) o aerogeneradors (eòlica). Segons el moment del dia o les condicions metereològiques ens arriba d’una font o altra.



El mercat de l'energia a l'estat espanyol fa servir el concepte de pool energètic o piscina energètica. Imaginem una immensa piscina on entra l’electricitat des de les diversos fonts energètiques fins omplir-la. El consum de cada moment determinarà l'entrada de més o menys energia. Per llei, hi ha una prioritat per omplir la piscina. L'energia produïda per les nuclears s’aboca tota al pool per a consum. Després ha d'entrar la provinent de les fonts renovables. I ací està el quid de la qüestió.



Si amb l’energia nuclear i de renovables s'abasteix la demanda espanyola, no entrarà la provinent de cap altra font. Les centrals de gas, de cicle combinat, les tèrmiques estaran parades. També quan major siga la producció d'energia renovable, més barata serà l'energia elèctrica a Espanya.



Això és la teoria, però i la pràctica? Els primers mesos del 2013 el mercat es va abastir amb les nuclears i les renovables. Recordeu que va fer molt de vent. Les altres fonts no es van posar en marxa, i per exemple, la central de Sagunt ha cremat durant uns mesos el gas comprat a Algèria perquè no el podia vendre.



I clar ve el cabreig de les grans companyies que, després d’invertir molt en centrals de combustible fòssil les tenen parades. I han pressionat i molt el govern i aquest ha implantat un peatge a les fonts renovables per fer-les equiparables en preu a les altres fonts. El cas està denunciat a les institucions europees.



Que pot fer el ciutadà per que l'energia siga més verda i més barata? Pagar la llum a una de les companyies de l'oligopoli espanyol no és la solució ja que, encara que diguen que són molt verdes, la realitat és molt diferent. Mireu, per exemple aquest article de Greenpeace sobre la "nostra" companyia de referència a la Valldigna:




Per això, fa uns anys, es va crear la cooperativa energètica Som Energia. Una cooperativa creada des de baix cap a dalt que compra i produeix energia 100% verda, que prové exclusivament de fonts renovables.






No és una altra companyia energètica. És una cooperativa transparent de la qual qualsevol persona en pot formar part. El més de 10.000 socis donen suport a un altre model energètic. Els números podeu veure'ls al web: 3.572.100 euros d'inversió i uns 9000 contractes de llum traspassats. La producció elèctrica ha estat enguany de 490.903 kWh.


Avui divendres, a la Casa de la Cultura, a les 19:30 h es presenta la cooperativa d'energia verda Som Energia. L’organització ens diu que serà un soci qui presentarà el projecte, perquè allí no hi ha directius amb sous milionaris, i contestarà els dubtes. 

Organitza: Centre Excursionista de Tavernes i l'associació Verdolaga
-

5 comentaris:

Bonic ha dit...

Pot ser interessant, una forma de canviar el món, quan diuen que en Espanya mana Botin i el president d'Iberdrola, hem de saber que és cert, i que tenen en nómina personatges tan importants com a Aznar i Felipe Gonzalez, en Endesa i Gas Natural. Naturalment s'aproven, gràcies a ells dipòsits amb la mar com el d'Amposta i Vinarós, on si ix malament ho paga l'estat - no us recorda el parquing i la piscina . Canvis necessitem per a que els politics com a Tavernes no estiguen a les nómines de les empreses foranees i damunt Espanya en el corazon. No perdone , com vegem en el cor vostés tenen la cartera i van contra els ciutadans.
Allí hi serem.

Nacionaliste desencantat ha dit...

No se a que ve clavar als polítics de Tavernes en esta queixa, perquè no s'ha donat el cas. A l'olor dels diners han fet canviar de marxistes a ultradretans (p.e. L'alzirenc Blasco). Els polítics governants ací deurien tindré la oportunitat de treballar en eixes multinacionals polititzades i ja voriem. Jo, conforme han gestionat els llocs de treball i càrrecs al nostre Ajuntament, per ells no posaria cap de les dos mans, ni un dit, al foc.
Com a exemple tenim a Morera, soci majoritari d'empresa privada (Frediesport) pero que viu un 90% de subvencions publiques (Bancaixa, Diputació de València,Universitats,etc).

Anònim ha dit...

Hi haurà un dia que no podrem més i llavors ho podrem tot!!!

Anònim ha dit...

Completament desafortunat el teu comentari. Dones per sentat que en una societat com la nostra de lliure comerç, un politic no pot ser soci d'una empresa.

Morera, segons l'última informació apareguda en premsa i dita per ell mateix, disposa del 30% de les accions de la societat Frediesport i en resposta a una "coseta" com la teua, va dir en les Corts Valencianes que no tenia cap càrrec directiu en l'empresa ni cap responsabilitat en la gestió.

Fredisport, i si no em falla la memoria Morera és un dels socis fundadors, FA 17 ANYS QUE PORTA D'ACTIVITAT, quan Morera ni havia pensat ser diputat, ni Compromís existia.

I dubte d'això que tu dius: que viu de les subvencions publiques. No m'ho crec.
Les empreses privades no rebran subvencions sinó que faran algun treball (organitzant campionats etc.) per aqueixes entitats i cobrarà per l'organització.

A més, sabent que Morera està pel mig com a soci ¿tu el creus que Diputació, Bancaixa li donaria subvencions o l'afavorirà? A l'altra te la inventes més grossa, per dir-la ben grossa.

http://www.axesor.es/Informes-Empresas/903896/PUBLI_PROMOCIONS_FREDIESPORT_SOCIEDAD_LIMITADA.html

Cal ser un poc més serioso a l'hora de fer comentaris d'esta classe on només demostres l'odi i la rencúnia - digues el que digues - sobre el Bloc i Compromís.

I si no el sembla bé el nacionalisme de Compromis ho tens ben clar: hi ha altres opcions, apunta't-hi i fes la guerra política des d'allí, però no ens vingues amb monsergues. ¿Val?

Anònim ha dit...

I Morera que te que vore en este tema? Dóna la conferencia Morera? No ho sabia. Aixina vaig a vore'l.

Collons,quines coses que tenim que llegir.