L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 24 d’octubre del 2013

ARTICLE D'OPINIÓ: Una baixada de la contribució coherent, justa i responsable per Jordi Joan, alcalde de Tavernes



Reproduïm pel seu interés per a la ciutadania l'article d'opinió que, signat per l'alcalde Jordi Joan, va publicar ahir diumenge el diari Levante-EMV i on s'aborda de manera clara i diàfana la problemàtica de la rebaixa dels valors cadastrals i les repercusions en la Hisenda Municipal


Esta acció, que vaig explicar en el Ple passat, és la que pretén fer el govern municipal. Des que gestionem l’Ajuntament, ara fa més de dos anys, hem tingut ben clar que la contribució ha de baixar. La contribució és molt elevada com a conseqüència de la revisió dels valors cadastrals dels immobles feta l’any 2006 pel Ministeri d’Hisenda a la nostra ciutat. Com tota revisió cadastral, la de Tavernes també ha implicat un increment en el rebut de l’IBI en els deu anys posteriors, des de l’any 2007 fins a l’any 2016. Per l’any 2006 corria la bombolla immobiliària i els valors cadastrals augmentaren descomunalment, i així de descomunal ha estat la repercussió que ha tingut l’augment dels valors cadastrals en el rebut de la contribució.


En l’any 2006, el Partit Popular dirigia l’Ajuntament i no va fer res davant el Ministeri d’Hisenda per a evitar esta desmesurada pujada dels valors cadastrals. Més aviat es va complaure perquè sabia que els ingressos municipals augmentarien notablement. De fet, el PP impulsà pujades superiors al 20% en 2008 i 2010, uns ingressos que després va malgastar. Amb l’arribada de la crisi, i set anys després, en 2013, la realitat és que a Tavernes tenim un valors cadastrals fora de mercat i un rebut de la contribució injust.


Així les coses, i tornant al que hem dit al principi, des del primer moment hem tingut ben clar que l’evolució de l’IBI en esta legislatura no podia ser com l’anterior . Aleshores ens posàrem a treballar amb la Gerència de Cadastre, organisme que depèn del Ministeri d’Hisenda i que té totes les competències de valors cadastrals. Anem pel bon camí: hem aconseguit que la Gerència de Cadastre propose al Consell de Ministres una reducció del 20% del valors cadastrals de Tavernes. Esperem que Tavernes forme part de la llista de municipis amb revisions cadastrals a la baixa i que l’aprove definitivament  el Parlament Espanyol en la Llei de Pressupostos Generals de l’Estat 2014. Ho sabrem el proper 15 de desembre i, en este cas, el rebut de la contribució baixarà en l’any 2014 i, a més, baixaran les plusvàlues, cosa que tindrà un efecte positiu en la declaracions de la renda i patrimoni.

Sol·licitud de l'alcalde per a la revisió cadastral (Clica damunt per ampliar)

La baixada de la contribució implicarà una reducció de més d’un milió d’euros en els ingressos de l’Ajuntament per a l’any 2014. Açò suposarà necessàriament uns ajustos en el pressupost que es traduiran en menys inversions i menys serveis. Serà la nostra obligació com a governants explicar-ho als ciutadans, que hauran de saber que pagaran menys IBI però la capacitat de l’Ajuntament de fer inversions serà nul·la, atesa la gran quantitat de despeses fixes que té el consistori. I és que, com hem dit sempre, l’Ajuntament no gastarà el que no té. Tanmateix, estem convençuts que ara la prioritat de les famílies no són les inversions. Sabem que prefereixen una rebaixa en la contribució i que continuem sanejant les arques municipals. Com a representants del poble així hem d’actuar, a fi de beneficiar tota Tavernes.


Si el Govern d’Espanya ens respon favorablement tindrem una rebaixa de l’IBI coherent, justa i responsable. Coherent perquè vindrà acompanyada d’una baixada dels valors cadastrals, justa perquè els valors cadastrals actuals estan fora de mercat i responsable perquè la baixada dels ingressos de l’IBI ha de vindre acompanyada d’una planificació anual i global de tots els ingressos i totes les despeses de l’Ajuntament dins dels pressupostos anuals municipals de l’any 2014. 


Una baixada d’impostos de la magnitud d’un milió d’euros no pot ser fruit de la improvisació, com pretenia el PP l’estiu passat convocant un ple extraordinari per a eixe propòsit. Esta baixada d’impostos ha de planificar-se dins del marc pressupostari anual. És la nostra manera d’entendre la hisenda municipal. Altrament, no són més que propostes electoralistes, incompletes i que posarien en una situació molt delicada les ja deteriorades arques municipals.



Jordi Joan i Huguet

Alcalde de Tavernes de la Valldigna

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Ací tenim doncs, l'explicació a les formes de l'oposició pepera. Ells fan el desficaci, i no paren de voler que ho arregle l'actual govern. Clar, com tindran menys ingressos per al pròxim any, els peperos podrán omplir-se la boca diguent que el Govern no fa inversions, ni res de res.
Este article és una mostra de la gestió coherent, i una prova de l'oposició destructiva.
Al pp tot li val per a imposar la seua política. Impresentables

Anònim ha dit...

Si Jordi afirma que tenim un rebut de la contribució injust per què no ha abaixat ja el coeficient al 0`40 i l'ha mantingut en el 0'48 des de 2011?

Anònim ha dit...

Supose que serà perquè
1- es molt més injust encara haver de carregar i pagar els deutes dels anteriors govern del PP, que tampoc el baixaren i foren ells qui posaren eixe 0'48. Simplement recordar-te que l'oposicio va demanar el 2010 baixar-lo i ells es van oposar. I la solució davant el deficit de l'Ajuntament va ser gastar més a mans plenes sense tindre i fder un nou prestec de 5 milions.

2- Es molt mes injust, sense ser el causant, deixar sense cobrar a empreses del poble per valor de 3'5 milions com va fer el PP.

3 - Es molt més injust, sense ser el causant, haver de tapar 3'5 milions de deficit de tresoreria del PP.
4 - Es molt mes injust haver de suportar el 0'48 aprovat pel PP no ho oblides, quan es mes populiste baixar i baixar.

La teua pregunta es completament demagogica i tu ho saps perfectament. Deixeu a un Ajuntament sense recursos i endeutat fins el coll, i l'única solució del PP ara que ho heu emmerdat tot es baixar al 0'40 perquè t'estalvies 40 euros a l'any i deixes a l'Ajuntament paralitzat, sense 1 milio i sense poder pagar ni als funcionaris, o la llum, o l'arreplegada de fem.
Les solucions es posaven fa uns anys, quan gastaveu a mans plenes sense tindre.

Anònim ha dit...

O siga vols dir que quan els entraven diners del Pla E de Zapatero i del Pla Camps per valor de 10 milions i els entrava totes les plusvalues dels Marenys 2A, ells no van voler baixar al 0'40 i ara demanen que ho facen els demésamb situació de quiebra de l'Ajuntament?
Tenen un morro estos del PP.

Anònim ha dit...

Perquè un 0'4+revisió cadastral seria INASSUMIBLE.
Si la revisió cadastral suposarà un milió menys, supose que la revisió cadastral+0'4 serà com a mínim milió i mig menys.
Els PPeros es veu que volen que es tanquen les portes de l'Ajuntament i que deixe de funcionar.

Anònim ha dit...

Pareix que els del PP vulguen fer amb l'ajuntament un "crimen passional : serà mio o de nadie".

Anònim ha dit...

Disculpa'm però jo opine que el PP de Tavernes per molts economistes que tinga (Manolo i Ferrando) no tenen ni p.i. de l'economia i les finances de l'Ajuntament, ni de com es prepara i funciona un pressupost.

I no ho dic per dir-ho: als fets em remet, i després de vore que passava quan governaven i que passava amb la liquidació del pressupost.

I per a cosa més pròxima la bestiesa de numeros que va presentar Manolo Vidal quan es va aprovar el Pla d'Ajust i com la intervencio municipal i Hisenda de l'Estat el van deixar en ridicul en aprovar els numeros que ell deia que estaven mal fets.

No hi ha més. És que no saben més i ho demostren tots els dies.

J. Talens ha dit...

El realisme més sensat es troba actualment a l'ajunatament. Sense eufories ni triomfalismes, tipus piscina i parquing, mals càlculs que porten mals resultats a Tavernes. Des de fa temps, hi ho saben la gent que sap la situació del poble, que havíem dit que Jordi baixaria la contribució a Tavernes. I quan dic Jordi, per que ho va dir. Però Jordi no governa sols i conta amb Victor que esta portant molt bé les finances. Rigor i càlcul. Però que no ningú diga que es pot baixar i pujar a la llaugera. Tornaria a fer els conmptes de l'optimisme. L'optimisme serveix per a no decaure, però no toca la realitat. Llegiu i mireu, incrèduls com tenim un govern que toca la base del poble. I ho fa advertint que tindrem menys diners com a col·lectivitat, allò que els vindria bé per a l'electoralisme PP, però no ho farem per ser injust i ho possarem als pressupostos per a saber on estem i ocm quedarem. Sempre que s'aprove a les Corts Espanyoles. Per això diguem realisme, sense excés d'optimisme, que pot portar com tenim al poble en una depressió. Un article per a guardar , Sr, Alcalde.

J. Talens ha dit...

Per cert acabe de pagar 1200 i pico d'euros de ma casa. I ne tinc més d'una. Alguna cosa podré dir, no?

Anònim ha dit...

Que passarà si Tavernes no forma part de la llista de municipis amb revisions cadastrals a la baixa?

Anònim ha dit...

I si demà hi ha una ploguda com la de fa uns anys i s'inunda mig poble?

Alguna cosa faran, no? pense jo. Comn a últim recurs sempre queda rebaixar el coeficient, encara que això es el benefici menor que es pot tindre.

I això em fa recordar que es va explicar temps arrere que era millora la rebaixa del valor cadastral que abaixar el coeficient.

El coefecient el lleva uns euros del rebut, mentre que la rebaixa del valor cadastral el lleva euros del rebut i també té efectes en la renda de la Declaracio d'Hisenda, es paga menys i te beneficis a l'hora de beques. També en les plusvalues que es pagarà menys.

Jaume ha dit...

L'estultícia arriba a mides desproporcionades: a Alzira es el Psoe i Compromis qui demanen d'una forma coherent que s'abaixe l'IBI a la ciutat i és el PP qui no vol. A que juguem? A politics? O a enganyar a la gent si mane o no mane ?
De sempre, hi ho saben molta gent, ací hem estat per baixar des del principi l'IBI.
Recorde alguns aparelladors del poble i algun arquitecte que acabat de ser investit alcalde Jordi ens ho van demanar, i varem dir que sí.

Per tant, qui ho pot dir, ho diu. I qui té coherència la té.