L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 25 d’octubre del 2013

“Garbí de Malfiar, de rodamón a joglar”, de Sico Fons es presenta avui a les 7 de la vesprada a la Casa de la Cultura



La primera incursió en la narrativa juvenil de l’escriptor Sico Fons, “Garbí de Malfiar, de rodamón a joglar”, es presenta avui a les 7 de la vesprada a la Casa de la Cultura a carrec del novel·lista i poeta valencià Alfons Cervera. 

L’obra, publicada per l’editorial valldignenca “La Xara Edicions” ens retrotrau a un món fictici d’àmbit històric que pretén recrear, segons ha explicat l’escriptor de Tavernes, la València de les primeries del segle XVII. 

L’obra, com explica el mateix Sico Fons, ens parla de Miquel, o Garbí de Malfiar de sobrenom, orfe i abandonat a la seua sort a les portes del monestir de Sant Miquel dels Reis, filial en origen de Valldigna, i es proposa amb el seu mestre i preceptor fra Jordi de Montpeller “fer reviscolar el món medieval dels trobadors i els joglars a la València d’aquella època…”. 

Una reminiscència al Quixot de Cervantes però allí els dos protagonistes "s’hi dediquen a fer revifar el món dels cavallers i la lluita contra el mal i en l’obra de Sico els dos herois és reviscolar el món dels joglars i els trobadors, un cant a la bellesa i la cultura, en definitiva”.
Per tant d’eixida dues visions del món antagòniques: La dura, conquistadora i militar d’Espanya i la seua mare Castella, i la visió lírica, més burgesa, lúdica i potser més negociadora de l’antiga Corona d’Aragó i Occitània. I mira per on, les dues acabaren sent conquistades pels seus veïns. 

L’obra vol ser un homenatge al Tirant lo Blanc d’En Joanot Martorell i el seu esperit aventurer, a la ciutat de València i el seu regne amb tots els seus pobles i terres; al poble gitano, que ja per aquells temps recorreria les nostres terres; als moriscos valencians, acabats d’expulsar en aquella època; als roders o bandolers, empentats per la injustícia dels poderosos a esdevenir herois quasi revolucionaris o canalles sense escrúpols; a la Valldigna i el seu monestir; als repobladors catalans i mallorquins; als nostres poetes i escriptors, com Ausiàs March o Jordi de Sant Jordi; a la nostra llengua catalana parlada i perseguida ja sabem massa bé on i com; i sobretot, és clar, a joglars i trobadors catalans o del Llenguadoc, com ara, Bernat de Ventadorn, Raimbaut de Vaqueiras, Jaufre Rudel, Raimon de Miraval, Cerverí de Girona, Guillem de Berguedà, Ot de Montcada, Jofre de Foixà, Frederic III de Sicília, etc. 
-

12 comentaris:

Anònim ha dit...

Ambientar una història a l'edat mitjana no em sembla massa atraient per als joves. Talvegada si hi havera posat ilustracions d'Aguila Roja.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Amic el segle XVII queda molt lluny de l'edat mitjana, que nomes arriba fins el final del XIV ¿no creus?. Son 200/250 anys com a mínim

Com que ací no ens cap tota l'explicació:

La literatura que es feia en eixa época a Castella:

http://es.wikipedia.org/wiki/Literatura_espa%C3%B1ola_del_Barroco

I ací tens un resum de la feta en català que abraça més temps

http://ca.wikipedia.org/wiki/Literatura_catalana

La Cotorra de la Vall ha dit...

Per si no t'has adonat:

L’obra, publicada per l’editorial valldignenca “La Xara Edicions” ens retrotrau a un món fictici d’àmbit històric que pretén recrear, segons ha explicat l’escriptor de Tavernes, la València de les primeries del segle XVII.

Anònim ha dit...

Per que en compter de fer una critica negativa de si es o no massa atraient als joves fas una critica positiva donant com a gran noticia que un escriptor del poble faça una nova novel·la?
Perque el teu audoodi arriba dalt de la muntanya de les Crues, perquè eres un resentit i encara que has escrit en valencia un contrari a la llengua com a bon representant de la ideogia del PP i de Wert ara que es el centre de la joventut.
Quina ignorancia!

Jaume Talens ha dit...

Portar a Alfons Cervera a Tavernes ja és tot un estímul per anar a la presentació. A part de ser un lector de Sico. No podre estar tot i tindre dos bons amics parlant d'un d'ells , en concret d ela seua obra. Però Sico, tu ja saps perquè no estic. Si que vull un llibre. De seguur que serà un èxit. Aneu, per sentir a un dels escriptors consagrats Alfons en directe i al nostre Sico. Els deus el deixen escriure èr molt de temps.: eternament.

Primer anònim ha dit...

donar consells sobre l'atraient d'un producte és crítica negativa?
he dit jo algo roí de que s'escriga en valencià o qui l'haja escrit?
Ja recomptarà l'autor la venda i ho pensarà.
És que no podeu rebre cap apunt de marketing? Ja sé que d'història i de llengua en sabeu molt, però no era d'això el he publicat.
Apliqueu-se el que digueu a cap de pàgina i autocensureu-se de quan en quan, no es bò ser sempre protagoniste.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Disculpa'ns que t'ho aclarim, però a nosaltres no ens ha paregut cap qüestió de marqueting el que deies, i el que esmentes d'il·lustracions d'Aguila Roja ho deixa ben clar en què pensaves.

De tota manera, nosaltres no hem escrit ni t'hem fet cap referència de marqueting. Simplement i com veiem que igual no t'havies llegit la notícia, on es diu ben clar el segle XVII, t'hem fet uns aclariments de coses que qualsevol alumnes d'ESO sap.
Tampoc és qüestio de saber-ne massa d'història i de llengua.
I quan al marqueting, caldrà pensar que l'editorial ja tindrà els seus consellers i tècnics sobre el tema.

Anònim ha dit...

Xe, no hi ha millor màrqueting que la polèmica. Tant de bo que el clero crítiques el llibre!
Enhorabona Sico! Tot i escriure ja és un èxit

UN JUBILAT ha dit...

Redeu Jaume,eixa fasseta teua de creient no la coeixia jó,i mira que fà anys que ens coneixém.Ara resulta que la salút ens la donen o ens la lleven els deus,a les hores enviem als metges a l'atur?.Sols faltava aixó per a engrossar mès les llistes,deixa-ho estar que já en son prou.

Anònim ha dit...

No és un llibre de lectura juvenil? que feu opinant els vells?
Pregunteu-ho als joves si agrada o no. Si llegir ja agrada poc en general i més entre el jovent, aquest tipus de llibre, no sé, no sé.
Crec que té raó el primer anònim.
De totes maneres, enhorabona a Sico, si publicar ja és un mèrit, en valencià i a València encara més!

Anònim ha dit...

Però existeix la literatura juvenil?
Potser si hagueres anat a la presentació i hegueres escoltat Alfons Cervera, precisament amb això com a tema de debat, igual no diries això.

La vellesa cronologica la marca l'edat ¿I la mental? perquè hi ha gent que per les idees preconcebudes és mentalment molt vella, casi senecta.

Anònim ha dit...

No ho dic jo, ho dieu en la vostra entrada:
"La primera incursió en la narrativa JUVENIL de l'escriptor Sico Fons..."