L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

diumenge, 15 de març del 2020

L'oratge que es preveu per demà dilluns i primers dies de la setmana

 
El temps ha començat a canviar el dia de hui, amb un front fred que està creuant la península  d'oest a est i ha donat pluges en bona part del Nord peninsular. Demà s’espera un dia de canvi important en l’oratge quan la DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) se situarà en el sud peninsular amb l'entrada d'aire polar molt fred. El canvi afectarà l'entorn dels Pirineus i l'interior del País Valencià, amb descens tèrmic de més de 10 graus i neu a 700-1.000 metres.
 
La situació meteorològica en les terres valencianes ha començat a canviar aquesta vesprada i s'esperen pluges intenses, tempestes fortes i copioses nevades en zones de muntanya per a demà dilluns.  Les precipitacions més importants, molt probablement fortes i persistents, seran al nord de les províncies de Castelló i València, sud de Catalunya, Terol i Balears.  La matinada del dimarts és probable que continuen les precipitacions molt intenses en zones del nord valencià, sud de Catalunya i entorns dels sistemes Ibèric i Central.



Pluges generals la primera meitat de la setmana

La primera meitat de la setmana vinent tindrem pluges generals en la Península Ibèrica i Balears, amb totals al nord-est que podrien superar els 100 l/m² en algunes zones.
 
La nova gota freda o DANA ens deixarà un descens de les temperatures i pluges que, a la Safor-Valldigna i nord d'Alacant pot acumular 60/80 l/m² amb neu fins i tot en els cims.

Informació: Dos models diferents de DANA 

Demà la llengua d'aire fred en capes mitjanes-altes se centrarà  sobre la vertical peninsular. Aquesta classe de gota freda o DANA, que creua la península de nord a sud i per l'interior, per la seua trajectòria afecta més el quadrant nord-oriental. 


Concentració de pluges previstes

En aquestes condicions, i amb aqueixa trajectòria, la major inestabilitat en altura es concentra al nord-est del nucli de la gota freda i no davall d'aquesta, com es creu de manera errònia. Això facilita
les pluges i l'entrada de vents marítims en les terres valencianes, Aragó i Catalunya.

Aquest model es diferencia de la DANA que entra per l'estret de Gibraltar, via Golf de Cadis, i travessa fins arribar davant les nostres costes i acaba en el nord d'Àfrica. És aleshores quan les pluges es concentren en el sud-est peninsular, afecta la nostra zona, i són més intenses si es dóna un anticicló a les Illes Britànica-Centreeuropa  o una baixa en superfície enfront de les nostres costes.