L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 20 de març del 2020

Avui 20 de març: Ja estem en primavera



Ja estem en primavera. Des de les 04'50 d'avui divendres, 20 de març. Som al primer dia de primavera, una data que és variable, depén de l'equinocci de març, moment en què el centre del Sol, vist des de la Terra, creua l'equador celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Quan això succeeix, la duració del dia i la nit pràcticament coincideixen. A l'hemisferi sud el procés es invers i comença la tardor.

En la latitud de la Península, el Sol ix més d'un minut més prompte que el dia anterior, i a la vesprada s'amaga més d'un minut més tard, amb la qual cosa cada dia la llum solar creix quasi tres minuts. A partir d'avui els dies aniran allargant-se i les nits escurçant fins al solstici d'estiu, el 20 de juny a les 23.43 hores, que serà el dia més llarg de l'any amb la nit més curta. Haurà durat 92 dies i 18 hores.

Hom diu que la primavera és l'estació de l'amor.  Els dies cada vegada més llargs i l'augment de llum provoca canvis hormonals que afecten l'estat emocional. Augmenta la melatonina i la serotonina que incrementen l'alegria i l'activitat sexual.

La primavera ens porta alguns problemes també, com l'augment dels trastorns d'ànim i les depressions, i més al·lèrgies perquè la majoria de plantes realitzen la pol·linització en aquesta estació de l'any.

Quatre planetes -Venus, Mart, Júpiter i Saturn-, un eclipsi de Lluna, visible des d'Espanya, i la tradicional pluja d'estreles de les Lírides i les Delta Aquarides, que aconseguiran el seu màxim cap al 22 d'abril i el 6 de maig respectivament, seran protagonistes en el cel de la primavera.  La primera lluna plena de l'estació arribarà el 8 d'abril, a la qual seguiran unes altres els dies 7 de maig i 5 de juny.  I el diumenge, dia 29, a les 2 de la matinada canviarem el rellotge a les 3, per passar a l'horari d'estiu.


Cambio de horario en Madrid a Horario de verano desde 02:00 a 03:00
Dia 29 de març a les 2 de la matinada



I per commemorar el dia i l'entrada de la primavera us oferim una cançó de Serrat, la més adient al dia d'avui. El seu títol "20 de març". La podeu escoltar mentre visioneu imatges primaverals. Davall del vídeo hem publicat també la lletra. Bona primavera a tots i totes, i la calor, que a partir d'ara hauria d'iniciar-se, siga també un bon mitja per lluitar contra el coronavirus.





20 de març

M'hauria agradat estar despert
aquell matí que amb un vestit verd
entre uns bladars
ell va arribar.

Venia xiulant, com un infant.
Tenia plenes d'ocells les mans
i cel amunt
els anava escampant.

El voltaven les abelles.
Duia un barret de roselles
i a la bandolera
em duia la primavera
el vint de Març.

M'hauria agradat estar despert
o haver deixat els balcons oberts
i en el meu son
intuir com...,
teules i branques s'omplen de nius
i el roc eixut torna a mullar-se al riu
i el crit agut d'una perdiu.

  I del conill la mirada
i olorar la matinada
que a la bandolera
ens va dur la primavera
el vint de Març.

M'hauria agradat estar despert.
Jeure damunt d'un roc com un lluert
de panxa al sol
i amb un flabiol,
i haver sortit a rebre'l com cal
i guarnir amb flors de paper els portals
com si fos temps
de carnaval.

Però aquell matí jo dormia
tranquil, perquè no sabia
que a la bandolera
em duia la primavera
el vint de Març.