L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 25 d’octubre del 2013

L'Ajuntament adjudica la reurbanització de la placeta del Trinquet a una empresa del poble

Estat actual de la placeta del Trinquet
L’obra de reurbanització de la placeta del Trinquet (coneguda tambe com la replaceta del Tio Julio) s'ha adjudicat a l'empresa local Construcciones Felfrell SL, que s’ha compromés a realitzar l’obra de reurbanització de la replaceta del Tio Julio del carrer Calvari pel preu de 87.213,20 euros IVA no inclòs.  

Tal com s'informa al web municipal, l'obra s'havia pressupost pel preu d’eixida de 88.690,91 euros IVA exclòs, segons el decret del 5 d’agost d’enguany, i es van convidar tres empreses locals a participar en el procediment d’adjudicació del contracte.

L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan, ha manifestat que “l’obra de reurbanització la realitzarà una empresa local com era la nostra voluntat i, a més, actuarem en un espai amb una gran importància neuràlgica en la zona del Calvari, centre de reunió de nombroses famílies que aprofiten eixe entorn per a esbargiment. Amb la remodelació, tindrà unes condicions més adequades i òptimes per als nostres veïns”. 
 
Plànol del projecte
La regidora de Contractació, Llum Sansaloni, va presentar l’any passat este projecte de la reforma de la placeta del Trinquet, coneguda també popularment com "del Tio Julio" tenint en compte la importància que té aquest punt com a lloc d’esplai dels veïns de la zona del Calvari. La placeta necessitava una actuació ben urgent, especialment per l’estat dels quioscs.

Les obres de reforma s’ocuparan d’adequar l’espai amb una millora dels acabats quant a materials i elements de mobiliari urbà. A més, està prevista la demolició i la reposició de les casetes i quioscs existents, però amb una nova reordenació.

L’obra reordenarà els accessos tant a la plaça com als voltants, la reposició del paviment de la zona de jocs, la repavimentació de la plaça i entorn i la reforma i modernització dels quioscs. El termini d’execució serà de 4 mesos.
-
-.

21 comentaris:

Anònim ha dit...

Ben dit del triniquet mai ha sigut, menys ara gràcies que el PP no el va voler fer municipal a preu de risa.
Tota la vida Plaça del tio Juliet.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem estas equivocat.
Tota la vida era la placeta del Trinquet fins que sobre els anys 70 el tio Julio va muntar el quiosc de llepolies i canvi de tebeos i els xiquets van començar a dir-li "del tio Julio". Els xiquets ara son grans, i han ensenyat els seus fills el nom i s'ha perdut el tradicional, com s'ha perdut, per exemple, "placeta dels Graus" en altre lloc del poble.
Assabenta't bé, sobre tot quan munta el quiosc el tio Julio, perquè aleshores podràs preguntar-te ¿I quin nom tenia la placeta abans?. Ja el saps, ara igual abans del Trinquet inclús tenia un altre nom, perquè el Trinquet molt abans estava en la carretera, precisament on està Mapfre. Ja ens diràs com quedes.
És el que nosaltres hem esbrinat.
Salutacions.

Anònim ha dit...

El trinquet molt abans no estava a la carretera, alli estava UN trinquet, el del tio Caque, que no el trinquet de Manolete pare, que quan queda tot sol al poble es denominaria de Manolete o de la Vall.
Des de que existia la botigueta del tio Juliet a la Plaça va prendre el nom d'ell, fins i tot despres de tancar-la.
També abans del trinquet potser ja estiguera la Plaça i tinguera altre nom que no trinquet ni Juliet.
Així he quedat.
Com has quedat tu?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Nosaltres continuem esbrinant. Hem enviat les preguntes on calia, i igual tardem uns dies en saber les respostes.

Ara, pensem que t'ho haviem dit:
igual potser que abans de dir-se Placeta del Trinquet tenia un altre nom. Nom que desconeixem, però intentarem saber-lo, si és que encara la gent molt major que hi vivint ho recorda.

No hem dit mai que el trinquet de la carretera fora el de Manolete, sabiem que no ho era, que era un altre amb amo diferent i tu ens has fet memoria del nom: del Caque. Gràcies. En eixe lloc, com sabràs després hi hagué una fàbrica de gel. Tenim referències que sobre els anys 70 encara funcionava, fins les neveres electriques.

Si que reconeixem que hem fet un error d'interpretació en considerar que primer el trinquet estava en eixe lloc, i després es va canviar de amo i de lloc. Rectifiquem perquè ens han assegurat que són dos trinquets difererents i va haver-hi una època en que hi havia els dos: el "nou" i el trinquet "vell".

El de Manolete seria el "vell", seria més antic, amb la qual cosa dona més pes i força al que t'hem dit: abans de "replaceta del tio Julio", nom que naix al voltant dels anys 1970, tot el món li deia Placeta del Trinquet.

Un dels iaios de la gent de l'equip vivia allí prop i diu que "en eixir de l'escola de Don Andres, dalt del Braç Treballador anava a jugar a la placeta del Trinquet". No diu del "tio Julio" perquè això es posterior i ell ja no hi anava a jugar, sinó que treballava a l'horta, com era prou normal en tindre 12 o 13 anys.

Si és que tu també ho dius: "des que existia la botigueta del tio Julio va prendre el nom d'ell". O siga confirmes amb nosaltres que abans no hi era la botigueta, el quiosc es deia, sinó que es munta camí dels anys 70.

La placeta no va prendre el nom, és la gent que comença a dir-li-ho. Ara, oficialment no té nom: ni Placeta del Tio Julio ni Placeta del Trinquet. Eixos noms son populars, oficialment ja ho saps: Carrer Calvari.

No estem dient tot açò amb ànim de tindre raó, ni de discutir. Déu ens lliure. Simplement aprofitar l'avinentesa i redescobrir alguna cosa més del nostre poble, recobrar algun nom popular, i entre tots aprendre.

Per cert ¿Saps que el tros del Carrer Major d'ara que va des d'on esta Aquagest fins l'entrada del poble, tradicionalment s'ha dit sempre Carrer la Mar?

Li pegarem mil voltes al nom... ha dit...

I per què no recuperar l'espai per a l'esbargiment en cohabitació de xiquets i majors? I per què no recuperar-lo per a manifestacions de sociabilitat i cultura popular a l'aire lliure? No, millor okupar-lo amb el parc infantil de torn que reclou, separa i aïlla.

Anònim ha dit...

I també fer obres de teatre a l'aire lliure aprofitant el desnivel com en Grècia, o concerts de la Banda Simfonica de Tavernes o inclus es podia dur el Festivern. El lloc desde luego es tan gran i ample que facilita això i mes.
Però després li preguntes a la gent del barri i diu que no, que vol un lloc per jugar els xiquets com tenen els de baix del poble i que allí no arriba mai.
Mai plou a gust de tots.

Primer anònim ha dit...

No soc tan vell, per això es coneixia més popularment com a (re)placeta del tio Juliet més que del trinquet, però s'agraeix que s'en preocupeu i difongueu com eren les coses aclarint-les.
I per qué no tornem a les arrels i diguem oficialment plaça del trinquet, redona font dels gitanos, carrer la mar, carrer la taleca, carrer carnisseria o carrer la Serra?
De segur que m'en deixe algun lloc més.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Carrer Cantereria (Buenos Aires)
Carrer Sant Llorenç (ara es final de Sant Antoni)
Carrer de l'Estació (el tram de l'Avinguda de la Valldigna enfront de la casa de la Cultura, quan no era ni carretera)
Carrer de la Muntanya (de finals del XVIII. No l'hem pogut identificar. Sant Benet o antic nom del Carrer Calvari?

però clar, tots els noms no es poden conservar. Els carrers són vius, acompassats als temps i les persones que hi viuen, i també canvien.

Anònim ha dit...

Si precisament hem d'aprofitar el que tenim "ací dalt" i que no tenen "els de baix"!! Espais amb més encant, menys circulació de cotxes, una vida potser més de barri... Només cal vore una foto de la replaceta quan fou construïda; res d'eixe "horror vacui" propi de la nostra època. I sí, pot servir per a obres de teatre, concerts i altres manifestacions culturals DE XICOTET FORMAT, tot allò que quan es programa a l'aire lliure "ací no arriba mai", o simplement per a fer tertúlia i jugar.

Anònim ha dit...

Per què carrer Buenos Aires i no Bons Aires?
Fa referncia el nom a la capital d'argentina o a que fa vent?

La Cotorra de la Vall ha dit...

No ho sabem.
Pensem (teoria) si inicialment fa ja algun segle seria una referencia al bon temps i al vent en estar elevat i després es normalitzaria a Buenos Aires ( les dos en majúscules i no "Buenos aires") per igual nom que a la capital argentina.
De tota manera, és estrany perquè noms de carrer de capitals estrangeres no hi ha al nucli urbà del poble, si que més a la platja.
Si algú s'anima a investigar-ho...

Anònim ha dit...

D'on ve el mot Cantalot?
Significa algo?

La Cotorra de la Vall ha dit...

Deu ser un derivat de cantal, que és una pedra de gràndaria variable i dificil de manejar e igualment pedrera i cantera. (segons el BACAVA).
Preguntem: ¿En temps immemorials hihauria una pedrera o traurien d'alli les pedres per a fer els murs de les cases del poble?
Es una paraula existent també en castellà i fins i tot en occità.

Anònim ha dit...

Lamentablement els polítics, d'ara i d'abans, no consulten amb els veins abans de fer obres.
Si ho consultaren estalviarien diners i crítiques.
No hi ha participació ciutadana. Que ha passat amb els consells assesors sectorials o amb la mesa de participació ciutadana?

Anònim ha dit...

Critiques sempre hi haurán per que cada u pensa i vol que li facen les coses segons el seu interès, no amb el de la majoria.

Anònim ha dit...

Xe, que no ningú s'en a adonat que l'obra la farà una empresa del poble amb treballadors del poble?

UN JUBILAT ha dit...

El millor de tot es que l'obra s'adjudicàt a una constructora de Tavernes,jà està bé que fassen les obres empreses forasteres i després si algo no queda bé,que ho arreglen els obrers de l'ajuntament.Jó que soc mes major, recorde quan s'urbanitzà la replaceta del trinquet al any 1954 i el tio Julio montaría el kiosco aproximadament en l'any 1960.Abans jà estaba fet el trinquet,i com bé haveu dit l'altre trinquet va ser posterior,per això el del carrer Calvari era el trinquet i l'altre era el trinquet nou.En la paret ha-hon està la Font era un terraplé i recordé que allí jugaven els homens a pilota sobre eixa paret de terra o terraplé.

Anònim ha dit...

Eixa obra a estat publicada en boleti oficial?

Julieters vs trinqueters ha dit...

Cotorra, com bé dius al teu comentari de les 21:46 del dia 22, els temps canvien, i els noms dels carrers també. Per això que el trinquet és anterior a l'aparició del Tio Juliet a la plaça, és queda com a nom del Tio Juliet fins aleshores.
Quant està eixint la notícia a tots els mitjans com obra a la Plaça del Tio Julio, tú encara dur i nyenya amb la Plaça del trinquet.
No ho canvies?

La Cotorra de la Vall ha dit...

N0. Així amb majúscules. NO. I no es qüestió de cabuderia, sinó de respecte a la històra d'eixa plaçeta, d'homenatge al trinquet que està a tocar i als noms tradicionals del poble, que estem perdent.

Eixa plaça no té ni ha tingut mai un nom oficial. Simplement ha estat el Carrer Calvari.
Igual dret tenim nosaltres a dir-li Placeta del Trinquet, que no ens inventem res i és el nom tradicional i popular de sempre i que fa referència a un esport i una tradició valenciana que altres puguen tindre el dret de dir-li Placeta del Tio Julio.

I ja ho saps: qui perd els origens perd la identitat. Està molt bé que els carrers canvien els noms i eixe canvi sempre es fa, llevat dels noms tradicionals, per tema polítics: Plaça Calvo Sotelo ara es País Valencià; Jose Antonio ara es Carrer Major; Plaça del Caudillo és Plaça Major i un llarg etc ja desaparegut (Falangista Miguel Vila; General Mola...). Tot això està molt bé, però no comprenem eixe canvi de Trinquet a Tio Julio.

Es com si a la Font del Canut d'ara endavant li diguerem Font de la Tia X (X =a una veina que s'asseu tots els dies a la font) i a la Font dels Gitanos li diguerem Font del Bar Madrid (ja hi ha gent que li ho diu).

I si els tècnics o qui siga així com els mitjans de comunicació desconeixen o no volen fer valdre la nostra història no es problema nostre. El nostre problema es precisament fer que eixos noms es conserven com a part de la història i de la riquesa de les nostres tradicions. Se'ns podrà acusar d'allò de desvestir un sant per vestir-ne un altre, però pensem no és el cas.
Tossuts res de res. Simplement conscient de la realitat històrica del nostre poble.
Podràs o no estar d'acord, però són els nostres arguments.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Oblidàvem: Consulta la "Historia de Tabernes de Valldigna" de Gascón Pelegri, en el capitol que parla de la reforma de la placeta (1954) i mira quin és el nom que usa per a denominar a la part de barriada on s'ubica la placeta.
Ja t'avance que no li diu la barriada del Tio Julio.