L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

diumenge, 6 de setembre del 2020

INFORME: Una DANA pot provocar a partir d'avui pluges i temporal amb vents de fins 50 km/hora



El despenge d'una massa d'aire fred (DANA)  entre les illes Balears i la costa ens portarà l'arribada de fortes pluges i tempestes. Una DANA no és més que una massa d'aire polar que s'esqueixa del corrent en doll o "jet-stream" situada prop del pol nord. En soltar-se, la massa d'aire gèlid es desplaça de manera erràtica i, encara que es preveu el seu moviment,  el seu recorregut sempre és incert perquè no obeeix a models clarament establits.

L'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET) en una nota informativa especial anuncia que el fenomen podria deixar intenses precipitacions al País Valencià però el pitjor s'espera a Ses Illes.

La DANA com hem dit té la seua evolució i és imprevisible el seu desplaçament, amb la qual cosa sempre genera incertesa i les previsions poden variar en hores de manera significativa. Serà la  posició exacta de l'embossament d'aire fred així, com la intensitat i la direcció del vent els que determinaran les zones més afectades per l'episodi. Tots els model assenyalen majors acumulats de pluja a Balears, però AEMET indica que les pluges i tempestes intenses poden colpejar demà la província de València. 


La bossa d'aire fred aïllada en altura (DANA) troba en aquest temps  condicions òptimes perquè es produesca un episodi de pluges intenses: prop de la superfície l'aire és càlid i el contrast de temperatura afavoriria els ascensos, amb una temperatura de l'aigua de la mar molt elevada que suposa una aportació d'energia per a la formació de grans desenvolupaments nuvolosos de tipus tempestuós.

I quan s'espera?

Avui dilluns  seria el primer dia d'aquest episodi i el de major activitat: la previsió apunta a fortes precipitacions de tipus tempestuós a Ses Illes, que començarien de matinada guanyant intensitat en les hores centrals del dia, i arribant a la nostra costa amb possibles acumulacions locals d'aigua.

AEMET anuncia "cels nuvolosos amb precipitacions que poden ser localment fortes en les comarques del sud (Riberes, Costera, Vall d'Albaida, Safor-Valldigna i Marines) i anar acompanyades de tempestes ocasionals. Les temperatures màximes "aniran en descens" i el vent serà " de component est, fluix en general, amb intervals de moderat en el litoral.

 

El mapa de vents preveu en la nostra costa velocitats fins a vora 50 km/hora, i molt ens temem una nova afecció a la Goleta i Platja de Tavernes. 

Demà dimarts la situació podria continuar a les Illes Balears, amb ruixats tempestuosos més dispersos i intermitents, però generalitzats. Per a la nostra zona, demà dimarts 8 de setembre, serà molt similar encara que, en principi, el pronòstic del temps elaborat per la AEMET assenyala menys precipitacions. En línies generals, hi haurà "intervals nuvolosos amb probables ruixats en la meitat sud i el litoral nord" de la província de València, mentre que les temperatures mínimes aniran "en descens" i les màximes pujaran. 

 

La primera meitat del dimecres (com podeu vore en el mapa superior) també s'esperen precipitacions i de cara al final del dia la situació podria començar a remetre. De tota manera, donem un compàs d'espera perquè els serveis meteorològics intenten esbrinar què pot passar.