L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.434
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:25.607

diumenge, 12 de juliol del 2020

Les famílies de represaliats de la fossa 112 facilitaran l'exhumació dels seus parents directes per facilitar la identificació per ADN

L’Ajuntament de Tavernes, representat per l’alcalde, Sergi González, i la regidora Noe Alberola s’ha reunit amb la presidenta de l'Associació de "Familiars de Víctimes del Franquisme de la Fossa Comuna 112 de Paterna", Carmen Gómez,  per informar dels resultats de les proves ADN i de la identificació positiva de 10 represaliats, entre ells 3 veïns de Tavernes (foto superior).

L’Ajuntament de Tavernes va confirmar que, a través de la regidoria de Memòria Històrica que presideix  Noe Alberola, de Compromís, ja ha iniciat els tràmit per a iniciar els treballs de la "Fase 3" en la fosa comuna 112 del cementeri de Paterna.

Aquesta tercera i última  fase suposa el tancament de tot un cicle de treballs, al final del qual les despulles dels represaliats podran descansar dignament. Aquest és l’objectiu  a aconseguir en la denominada Fase 3, de lliurament a les famílies de les restes identificades i dignificació dels represaliats. L’Ajuntament de Tavernes, com en les altres fases, sol·licitarà a la Diputació de València una subvenció dins de la convocatòria d’ajudes que ja ha anunciat l’entitat provincial per als pròxims mesos.

Les caixes amb les restes de 98 persones viatgen a Madrid

Les restes de les 98 persones represaliades foren enviades  a Madrid i el treball de laboratori ha permés obtindre mostres entre el 75% i 80% del total exhumat gràcies al bon estat de la fossa i al fet que no va patir obertures clandestines.  La fosa comuna 112 només es va obrar una vegada, i està ben documentat, per a exhumar dos persones dels 100 represaliats que hi havia inicialment enterrats, una d’elles era l'alcalde de Torrent.

La regidora Noe Alberola ens ha confirmat que “partíem de dades de l’existència de 98 represaliats i 98 despulles aparegueren en les saques. Els resultats ha estat la identificació de 10 persones en haver comparat les mostres ADN amb la de descendents directes, fills i filles. Les restes de l'alcalde república Vicente Gómez Marí no han pogut ser identificades a hores d'ara”.

Dues imatges que ja són història: la fossa 112 abans dels treballs d'exhumació i en acabar les treballs, el 21 de novembre del 2018

Obtindre noves mostres ADN amb l’exhumació de familiars directes

La regidora ha confirmat que continuen els treballs i, per facilitar els resultats s’està preparant la documentació que permeta exhumar les restes de fills i filles de represaliats, ja morts, en aquelles famílies que ho sol·liciten, tot amb la confiança de garantir que nou ADN facilite els màxims resultats. L'empresa adjudicatària dels treballs serà l’encarregada d’obtenir noves mostres D'ADN.

La presidenta de l’associació, Carmen Gómez, néta de l’alcalde república valler Vicente Gómez Marí, ha estat des del primer moment una de les persones que més ha lluitat per dignificar la memòria del seu avi i de la resta de represaliats de la fossa, entre ells altres 12 vallers, ens confessava que “és dur, però hem pres la decisió d'exhumar a  mon pare. No es garantia absoluta, perquè  no s’ha pogut obtindré ADN de tots els represaliats, però hem lluitat molt i m'agradaria que el meu avi descansara en pau al seu poble, que tant estimava, amb la seua germana major i la meua avia. L’Ajuntament, com sempre, està al nostre costat,  ens recolza en tot, i li expressem l’agraïment de tots els familiars”.


Firma del conveni d'inici dels treballs d'exhumació

La regidora Noe Alberola ens ha manifestat que “les famílies de Tavernes i de la resta de pobles estan il·lusionades i molt esperançades. La fosa 112 potser de les que major represaliats puga identificar en ser les mostres d’AND obtingudes molt elevades en comparació amb les mostres d’altres foses, on nomes s’ha aconseguit entre el 30 i el 40%. Les famílies saben que tenen el màxim suport de l’Ajuntament, que ha estat i estarà al costat de les famílies i treballarà perquè el procés finalitze de la millor manera possible. Tenim tots la il·lusió, l’esperançat i estem molt i emocionats en pensar que serà aixi”. 

Paredón España on foren afusellades 2.238 persones, entre elles els 13 vallers de la fossa 112

La presidenta i tots els familiars estan molt encoratjats de poder finalitzar aquest llarg viatge i vore la llum després de tants anys de procés durant el qual,  malauradament, han faltat alguns familiars que l’iniciaren i,  per tant, no han pogut aconseguir el seu desig de vore que el seu ésser volgut ha estat identificat i que prompte descansarà dignament.