L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimarts, 14 de juliol del 2020

Compromís reclama al Senat conéixer perquè Costes no estudia el projecte que li proposa Tavernes per evitar la transgressió litoral


El senador de Compromís, Carles Mulet, ha traslladat diferents preguntes al Govern a petició del tinent d’alcalde i regidor de Compromís per Tavernes de la Valldigna, Josep Llàcer, davant la falta d’actuacions del Ministeri per pal·liar la transgressió que pateixen les dues platges de la Goleta i Tavernes. Aquestes platges porten anys patint episodis de transgressió marina i les seues autoritats més de 8 anys demandant a Costes una solució definitiva que no arriba.


El govern de Compromís de Tavernes va presentar a Demarcació de Costes, a principis d’aquesta legislatura, un projecte experimental de baix impacte ambiental que funciona amb èxit en altres països que puga contribuir a solucionar la regressió de sorra mitjançant una malla geotèxtil al fons de la mar, que actuara a manera d’escullera, detenint la força de les onades i generant praderies de posidònia marina. Les autoritats pensen que mitigaria bona part del problema i serviria per fixar la zona afectada.


“En l’actual situació la costa queda a expenses dels temporals i una vegada més constatem com la costa valenciana segueix estant desprotegida, com no figura entre les prioritats de Govern que pareix ha fet desistiment de funcions en aquesta matèria”, ha indicat el primer tinent d’alcalde i responsable d’Urbanisme de Compromís, Josep Llácer.


Mulet ha explicat que ha realitzat en primer lloc diferents preguntes per conèixer les intencions de Govern en aquest tram de costa i que, a partir de les respostes “plantejarem altres iniciatives com una moció al Senat, sol·licitud d’informes, esmenes als Pressupostos Generals de l’Estat o altres”.


Les conseqüències de la borrasca Glòria, però també d’altres temporals que han assotat la Mediterrània en els últims anys, han evidenciat els problemes de disminució de l'arena que pateixen algunes platges de la Safor. La Goleta n'ha rebut ja incomptables d'aportacions que han desaparegut amb les primeres tempestes.


Les autoritats de municipis com Tavernes o Bellreguard, també amb alcaldia de Compromís, assenyalen que els tècnics han de prendre la iniciativa per evitar els nous i cíclics destrosses que ocasionen els temporals. Així, mentre en municipis turístics de l’entorn com Cullera, a les platges del Marenyet i el Brosquil, l’estudi de l’CEDEX sí que preveu actuacions amb prioritat alta, en el cas de Tavernes ni els anteriors governs del PP ni ara el del PSOE  han fet res per la costa tot i que, amb cinisme,asseguren que les mesures són urgents i necessàries.


El projecte de Cullera va ser qualificat com a “prioritat alta” i ara està dins del paquet de 17 actuacions que vol executar immediatament el ministeri. Han tardat 5 anys en iniciar els tràmits finals, però a Tavernes no hi ha res previst, no té prioritat i la solució de la Goleta i de la Platja de Tavernes pot tardar anys o arribar quan els efectes de la transgressió siguen irreversibles.


Tavernes està patint amb cada temporal danys econòmics, també els seus veïns,  en infraestructures i habitatges, a més de la pèrdua d’ingressos en turisme.