L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.140
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:29.035

divendres, 10 de juliol del 2020

Les proves d'ADN identifiquen 3 vallers represaliats de la fosa 112


Les proves d'AND realitzades a les restes de les 98 persones exhumades en la fossa comú 112 del cementeri de Paterna han identificat de moment a 10 persones, tres de les quals eren veïns de Tavernes. Totes aquestes persones foren enterrades en la fossa després de ser afusellades en el "Paredon España" majorment pel simple fet de combregar amb els ideals de la República i haver defensat els seus valor democràtics.

Els veïns de Tavernes que s’han pogut identificar són José Duato Ferrer, de 42 anys que va ser carrosser; José Peiró Calabuig, de 34, xofer  i Juan Bautista Solanes González, de 33 anys, llaurador. Les mostres d’ADN de familiars no han servit per a identificar a l’alcalde valler, Vicente Gómez, enterrat en la fossa.


El procés d’identificació no és fàcil ni senzill pel natural procés de degradació dels restes després de dècades  enterrades. Per a la identificació, en el seu moment és prengueren mostres de familiars amb vida essent les obtingudes de fills vius els que han ofert millors resultat i també permeten una identificació més ràpida. Altres mostres d’ADN obtingudes de nets i nebots - en molts casos és cercava seguir la línia de descendència dels dónes per aportar millor material per a la identificació- no han donat el resultat desitjat.

Com hem publicat en diverses ocasions, aquesta fossa va ser exhumada en la denominada Fase 1 al llarg del 2018. El passat mes d’octubre els restes dels 98 persones foren traslladades a Madrid per iniciar els estudis d’identificació, dins del conveni que l’Ajuntament-Associació tenen firmat amb la Diputació de València. A més dels estudis antropològics hi ha també l’estudi genètic, on és compara els ADNs amb familiars pròxims per poder identificar amb exactitud a quina persona correspon els despulles.


El laboratori de Madrid ha pogut extraure mostres d’ADN d’un 80% dels restes, però en alguns casos no ha estat possible. És pretén seguir altres línies per obtindre’n, com la d’exhumar els restes de familiars directes (germans o fills) dels represaliats, una decisió que és pròpia de cada família. 

La fossa 112 acollia els cossos dels afusellats d’una primera saca, datada el 30 de novembre, enterrats en la part inferior, i on hi havia els cossos de 12 vallers . Els d’una segona saca, datada el 9 de desembre del 1939, foren enterrats en la part superior essent l’únic valler enterrat l’alcalde Vicente Gómez.