L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimecres, 15 de juliol del 2020

Una oportunitat que no es repetirà fins a d'ací 6.500 anys: el cometa Neowise al cel de Tavernes


Aquest mes de juliol hem gaudit d’una sorpresa astronòmica perquè, des de fa uns dies, es visible el cometa  C/2020 F3 Neowise. En concret es va fer visible al cel de l’alba després del seu pas el dia 3 de juliol pel punt de màxima aproximadament al Sol, el periheli.  L’aproximació major a la Terra tindrà lloc el 22 de juliol, a una distància de 103 milions de quilòmetres. Al contrari que ha passat amb els darrers cometes descoberts, el nou cometa ha pogut resistir l’intens calor solar i ara ens regala unes belles matinades.

Els cometes estan compostos per materials volàtils (diòxid de carboni, aigua, amoníac, nitrogen, etc..) i presenten òrbites molt excèntriques, allargades. Si bé durant la major part del temps es troben molt allunyats del Sol, més enllà dels grans planetes, quan els cometes s’aproximen al Sol, més o menys a la distància de Mart, la calor solar fa que els gasos congelats vagen convertint-se en vapor. Es forma aleshores la coma o cabellera, nuvol de gas que envolta el nucli solid cometari i, a més es va deixant arrere una llarga cua de gas i pols que enllumenat per la llum solar es veu de color groguenc. Els cometes es consideren restes de la formació del Sistema Solar i per això són tan interessants d’estudiar.


El cometa al nord del Pico del Buitre (Serralada de Javalambre) on hi ha l'Observatori Astrofísic de Javalambre. La cua abraça més de 5º de longitud del cel. Fotogrfia de Juanma Bullon d'Aras de los Olmos.

Quan al cometa C/2020 F3 Neowise cal dir que té un període orbital d’uns 6500 anys, o siga tarda eixos anys en el viatge al voltant del sol, i és per tant, és un cometa nou per a la humanitat moderna.

El cometa es troba a la dreta del Sol (cap a l’oest) i per això s’ha de matinar per veure’l abans que isca el Sol des de darrere l’horitzó. El cometa ha estat visible fins ara des de les 5:00 fins les 5:45 mirant cap al nord-est. Calia cercar un horitzó lliure d’obstacles i un bon lloc era a vora mar, a la nostra platja, on ha estat fotografiat. Si parlem de localització en referencia a les estrelles, està prop de l’horitzó sota la constel·lació d’Auriga i de la seua estrella Capella i a l’esquerra del planeta Venus. Després la llum del Sol naixent il·lumina el cel i el cometa es fa invisible.


Gràfica de l'Observatori Astronòmic Nacional

El cometa encara ens mostrarà meravelles durant els pròxims dies de juliol, però aquesta setmana el C/2020 F3 Neowise passarà a veure’s a l’esquerra del Sol i, per tant, ja no caldrà matinar perquè es veurà al vespre, després de la posta del sol i en direcció nord-oest. En principi estarà molt davall de l'horitzó però anirà pujant al llarg del mes. Cerca un lloc amb bona visibilitat cap al nord-oest i usa l'Ossa Major com a referència. El voràs millor amb prismàtics.  Això sí, com que s’allunya del Sol, l’emissió de gasos minvarà i la lluminositat baixarà.


Dr. Enric Marco
Departament d'Astronomia i Astrofísica
Facultat de Física - Universitat de València