L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

dissabte, 18 de juliol del 2020

El llac de la Goleta va acollir un acte educatiu i didàctic sobre el medi ambient i la fauna autòctona que hi viu

La regidoria de Medi Ambient que dirigeix la regidora de Compromís, Mònica Palomares, en col·laboració amb  la “Fundació Limne” va organitzar ahir un acte de conscienciació mediambiental al llac de la Goleta, al qual assistiren sobre les 50 persones, adults i menuts. Una molt bona iniciativa perquè ens va permetre conéixer aspectes del llac novedosos i ens va acostar al coneixement de la fauna autòctona.

La sessió va resultar en conjunt molt instructiva, amena i didàctica per als assistents que pogueren assabentar-se a través d’una breu història del llac, el seu origen, formació quan a la pantanada de Tous del 1982, i com al contrari del que molts pensen, no té una aportació d’aigua per ser també un ullal, o del subsòl, sinó que en realitat es un gran vas d’aigües pluvials. De fet, abans del 1982 el terreny que ocupa el llac estava completament conreat.

La regidora de Medi Ambient, Mònica Palomares, i d'Urbanisme Josep Llácer entre els assistents

Aquesta mateixa circumstància, com es va explicar, és  també l’origen de parts dels problemes endèmics que ha patit aquest llac urbà, i que ha obligat a l’Ajuntament a establir mitjans correctors per evitar contaminació de les aigües, entre els quals es van esmentar els filtres en les entrades de pluvials al llac, aportació d’aigua en temps de sequera o fins i tot cercar una millora en l’oxigenació mitjançant els bufadors que,  a més, té com a benefici la disminució de la temperatura de l’aigua.

A poc a poc el cercle es feia més nombrés

La problemàtica del llac, que té la “pressió” d’una major quantitat d’animals (ànecs, oques i tortugues) que pot aguantar, amb la qual cosa hi ha una aportació d’excrements superior al desitjable i amb això major quantitat de nutrients que faciliten el creixement de les algues, obliga a cercar un equilibri, per a la qual cosa actualment s’efectuen estudis (situació del llac, analítica d’aigües, especies que hi viuen...) que determinaran les actuacions tècniques a realitzar en pròxims anys.

Seguint atentament les explicacions

Sobre la problemàtica de les algues existents, i a preguntes dels assistents, els tècnics indicaren que en un futur i després d’aconseguit l’equilibri i normalitat , no és aconsellable tal quantitat però en les circumstàncies actuals són beneficioses, sobre tot perquè ofereixen ombra a l’aigua i no es calfa. No obstant, s’inclinaren més per la plantació d’espècies pròpies de les nostres zones humides (lliris, canyís, etc) i així retornar a l’espai l’imatge que tenia abans del 2005, quan una desafortunada actuació de l’Ajuntament d’aleshores va eliminar tota la flora autòctona del llac.


Una tortuga recent "pescada" al llac va servir per a les explicacions


Operació tortuga

Molt interessant va ser també l’explicació sobre les tortugues on de forma molt didàctica i amb l’ajut de cartells i d’exemplars vius,  la tècnica Sara de la Fundació Limne va explicar les distintes espècies que hi podem trobar, remarcant la diferenciació entre les dues espècies de tortugues autòctones que tenim i les exòtiques invasores que, malauradament, inunden el llac i que han estat portades per l’home.

La regidora Eva Palomares escolta les explicacions

La descripció de les tortugues (morfologia, trets diferenciadors, costums, com distingir entre els mascles i femelles ...)  va ser seguida amb gran atenció, més encara pels menuts que preguntaren i molt, fins arribar a explicar-nos la necessitat de la conscienciació de tots sobre no soltar les mascotes al llac ni a altres zones d’aigua del terme.

L’explicació va servir també per vore com s’atrapen les tortugues existents amb una espècie de mornell adaptat a aquest rèptil, i després es va fer una arreplegada de mostres d’aigua amb l’objectiu de cercar els petits insectes que hi viuen.


Observant els insectes que viuen al llac

Al llarg de les explicacions, es va remarcar que no és gens convenient donar menjar a les oques i ànecs, perquè només fan que aportar més matèria orgànica al llac. Va ser una cosa que els tècnics van repetir en moltes ocasions al llarg del temps que va durar “la classe” i on els alumnes assistents poguérem conèixer molt i més sobre el llac  i tota la vida que alberga.

Arreplegada de mostres d'aigua

En conjunt va ser una activitat molt interessant i molt profitosa, d'eixes que l'assistent agraeix per la claredat explicativa i temes tractats, i que va servir per posar també en valor aquest llac urbà, i conéixer les actuacions que hi ha previstes, encara que serà a poc a poc en el temps, per convertir el paratge en una mostra de flora i fauna de zona humida autòctona, que siga també un bon reclam turístic per a Tavernes.