L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dimarts, 10 de juliol del 2012

INFORME: Els incendis a’apaguen a l’estiu i la Generalitat va deixar 31 municipis sense brigada contra els incendis d'estiu.


  La Generalitat (del PP) té un  pressupost específic de prevenció el 75% inferior al de 2008 i en extinció s'ha deixat de contractar a 310 brigadistes a l'estiu. I és que la tisora aplicada a les partides de prevenció i extinció d'incendis han deixat indefenses a les muntanyes valencianes i és la tisorada la responsable en gran part i per sobre de les condicions meteorològiques de la tragèdia patida per les muntanyes valencianes en l'última setmana, amb més de 53.000 hectàrees cremades i grans pèrdues econòmiques agreujades per la defunció en accident d'un dels pilots que participaven en l'extinció.
 
La certesa que “els incendis s'apaguen a l'hivern” no val per al Govern de la Generalitat Valenciana (del PP) encara que algun dels seus membres l'haja pronunciat com a frase en ocasions. La inversió en política forestal i espais naturals del Consell ha passat de 142,4 milions d'euros en 2008 a sol 19,9 en 2009. 

Encara que afegim a la xifra els 15,7 milions transferits des d'Infraestructures i Medi ambient a Governació en el pressupost de 2012, la reducció des de 2008 de la inversió de gestió forestal és d'un 75%.

El conseller va dir que enguany els mitjans disponibles eren “els mateixos” que en el 2011, quan es van cremar 2.440 hectàrees. Atenció: No mentia. Solament amagava que el “tall” es va produir entre el 2010 i el 2011, quan va deixar de contractar-se a 310 persones que formaven part de les brigades de reforç de l'estiu. I eixa retallada va deixar fora a 31 brigades d'estiu—juliol, agost i setembre— distribuïdes per els mateixos municipis, en l'època de major risc. L'efecte ha sigut demoledor: les brigades d'Emergències dedicades al primer atac al foc, han passat de 74 a 43.

CCOO de Tragsa, l'empresa que contracta les brigades en nom de la Generalitat, va demanar ahir la dimissió del conseller i UGT creu que amb menys brigades desplegades en el territori es tarda més a arribar als incendis. A més, com que hi ha “lliurances” només la meitat de les brigades esta operativa cada dia.


Inversió insuficient
La proposta del Pla Acció Territorial Forestal (Patfor) de la Generalitat (del PP) reconeix la “necessitat”  d'invertir en els pròxims 15 anys una mitjana anual d'un poc més de 27 milions d'euros. En el 2012 solament es preveu invertir 19,9 milions.

Ho diu la pròpia Generalitat (del PP) a través del Patfor: els experts estimen que una adequada gestió forestal per mantindre els valors ambientals del bosc mediterrani requeriria uns 100 euros per hectàrea i any o el que és el mateix: 121,7 milions d'euros a l'any. En el 2012 no s'arribarà ni tan sols al 15% de la inversió necessària.


Demanen la dimissió de Serafin Castellano
El conseller de Governació, Serafín Castellano, s'ha reunit amb els alcaldes i els portaveus de l'oposició dels municipis afectats pel foc que li van expressar totes les seues peticions i li recriminaren la falta de mitjans per a extingir els incendis. Els edils socialistes van demanar la dimissió del conseller per la seua actuació “abans, durant i després d'aquesta catàstrofe” petició que s'uneix a la feta per Compromís i Esquerra Unida, realitzada dies abans. 


El conseller va atribuir la gravetat de les conseqüències del sinistre exclusivament a les condicions meteorològiques, segons van indicar assistents a l'assemblea. Entre les qüestions que es van plantejar va eixir a relluir l'abandó dels municipis de l'interior. “Volem saber perquè en 17 anys s'ha abandonat als pobles de l'interior. S'han despoblat, ha desaparegut l'agricultura i la ramaderia, les accions indirectes de la qual ajuden a la no propagació de focs” va exposar el portaveu socialista.

També se li va inquirir a Castellà perquè la llei de Desenvolupament Rural Sostenible no s'executa. El conseller tampoc va explicar què va passar amb la brigada helitransportada de Sieteaguas, que suposadament va ser evacuada de Dosaguas a la meitat de l'incendi. “En cap moment Serafin Castellano va fer autocrítica i li va tirar la culpa de tot a les condicions meteorològiques” van dir els assistents.

Compromís ho denunciava en el 2010



Més videos