L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 10 de març del 2016

PLENARI DE MARÇ 2016: L'Ajuntament aprova una moció en favor de l'agricultura valenciana'



L’Ajuntament de Tavernes va aprovar en la sessió de març una moció presentada per Compromís en nom d’AVA on es demana a l’Administració Central i Autonòmica diverses millores per als agricultors valencians.  

El consistori va aprovar per unanimitat sol·licitar al govern de Madrid l’aplicació del mòdul zero en la declaració del IRPF corresponent al 2015 a tots els agricultors i ramaders afectats bé pels elevats sobrecosts que han hagut de suportar en matèria de regs addicionals per les circumstàncies negatives derivades del clima durant els anys 2015 i 2016 que han incidit en els cultius.

També l’exempció de l’Impost de Béns Immobles Rústic per a tots els termes municipals valencians que hagen estat víctimes de les circumstàncies apuntades tant en 2015 com en 2016.

Així mateix es reclama al Ministeri d’Agricultura, Alimentació i Medi Ambient la posada en marxa de crèdits bonificats per a tots els llauradors i ramaders que s’hagen vist afectats per esta conjuntura adversa.

Quan a la Generalitat, el consistori sol·licita les ajudes específiques per hectàrea per als municipis afectats per la conjuntura adversa, així com un suport financer més ampli per a afavorir la contractació de l’assegurança agrària i la posada en marxa d’un pla per a modernitzar el regadiu que contribuïsca a pal·liar el dèficit hídric estructural que pateix el camp valencià. 

El regidor d'Agricultura, Javi Escrihuela, va remarcar els devastadors efectes d’una sequera persistent agreujada per les altes temperatures de l’hivern. Segons indicava, i en base als estudis efectuats per AVA el sobrecost a què han fet front els regants durant els dos darrers mesos ascendeix a un total de 6 milions d’euros respecte a la quantitat que s’hauria gastat en un any considerat normal. En una xifra més entenedora les hores de reg setmanals han passat d’una hora a cinc hores.

El responsable d'Agricultura feia esment del sobrecost del reg al qual qualificava de “duríssim colp per a la renda dels agricultors” i que están provocant que moltes terres queden ermes, citant que el darrer any deixaren de cultivar-se en el País Valencià 3.136 hectàrees de cítrics i 2.386 de vinya.

Igualment va recordar que el clima està causant trastorns en el conreu traduïts en la falta d’una bona quallada o l’aparició de fisiopaties com el bufat dels cítrics, així com que la falta de fret perjudica el correcte desenvolupament de cultius com els fruiters, la vinya o l’olivera, i això implica descens de les produccions.