L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dilluns, 14 de març del 2016

La millor batalla contra el mosquit tigre, l’actuació humana


Un animaló cada dia "més domèstic"


El passat divendres va haver a Gandia, seu de la Mancomunitat, una reunió d’alcaldes i regidors de la Safor-Valldigna i on per banda de Tavernes van acudir la regidora de Compromís, Llum Sansaloni, i el regidor d’IU-AC, Eduardo Bononad. També a la reunió, promoguda per la Generalitat, va assistir-hi un entomòleg de la universitat a més de responsables de sanitat.

Segons hem esbrinat, hi ha uns fets ben segurs: el primer és que el mosquit tigre no ha vingut de vacances, sinó per quedar-s’hi, ( de fet ja envaeix molta part del territori valencià) i que la millor i més eficaç lluita contra la plaga l’hem de fer nosaltres, els ciutadans. 
 
La batalla cal fer-la a casa 
 
Unes característiques del mosquit tigre: no té una gran volada, o siga és l’home qui més ajuda a la seua propagació mitjançant vehicles i no és animal de vida en grans espais d’aigua entollada, com séquies o llacunes, sinó es reprodueix en petits tolls i embassament, quasi sempre casolans (cossiols de plantes, bassals després de pluges, el recipient de beures els animals domèstics….). Les femelles ponen uns 80 ous cada 5-6 dies en les parets de petits recipients, de manera que si s’omplen d’aigua, els ous eclossionen i ixen les larves. 
 
I una cosa sembla ser també clara: la lluita s’ha fer quan el mosquit es troba en estat de larva, quan necessita l’aigua, i per això que a les cases – és un animaló bastant casolà- hem de fer per no tindre llocs que en faciliten l’eclosió dels ous i la vida de les larves. 
 
Per tant, i això es va dir en la reunió, som nosaltres els ciutadans qui podem combatre també eficaçment la plaga i si volem evitar-ne la proliferació.
 
Efectes de la picada
 
Que hem de fer a casa?
 
Coses bastant senzilles i eficaces com cobrir, buidar o posar de cap per avall qualsevol recipient que puga acumular aigua, com a poals, joguets, pitxers, cendrers, etc. També buidar els recipients d'aigua de pluja i cobrir amb tela mosquitera els recipients d'aigua que no es puguen buidar i llevar els plats de sota els cossiols de les plantes que tenim a casa. 
 
També canviar l'aigua dels abeuradors dels animals domèstics sovint i el de les plantes que viuen en aigua per a evitar que cresquen larves i buidar les piscines de plàstic inflables cada 3 o 4 dies, o retirar-les si no s'han d'utilitzar. 
 
Com veieu, la batalla principal l’hem de fer a casa nosaltres, perquè com ja hem dit, el mosquit tigre es una bestiola molt casolana. Estem parlant d’accions directes nostres, sense oblidar les complementaries com mosquiteres, difusors elèctrics amb insecticides, o tapar-se les extremitats, sobre tot les cames, perquè no són massa voladors i ho fan arran de terra majorment. 
 
Llum Sansaloni informava al plenari passat de la fumigació
 
La fumigació és complementària en el mosquit tigre
 
I alguns pensareu… ¿i això de fumigar? Doncs, com que tota pedra fa paret, també, però cal saber que la fumigació de grans zones d’aigua (ullals, séquies, riu…) es complementaria i com que s’usa el mateix producte que amb el mosquit normal (producte homologat i autoritzat, com Tavernes de fa mesos) amb una mateixa faena es fa lluita doble: mosquit normal i tigre. 
 
De tota manera, com ja va dir la regidora responsable de serveis públics Llum Sansaloni en el passat plenari, l’Ajuntament té previst informar de tots aquells detalls, i de les actuacions dutes a cap en el terme municipal i nuclis urbans de Tavernes.