L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.019
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:32.550

divendres, 11 de març del 2016

Les falles valleres reben les distincions i banderins dels premis dels llibrets atorgats per la Generalitat


Aquesta vesprada ha tingut lloc en la seua de la Biblioteca Valenciana, és a dir, en el monestir de Sant Miquel dels Reis, l'acte de lliurament de premis i distincions que atorga la Generalitat als llibres de falles i on, un any més, les falles de Tavernes estan d'enhorabona perquè totes han aconseguit entrar en la llista de premiats.

A l'acte, hi ha estat present el conseller d'Educació, Vicent Marzà, i en el cas de les falles de Tavernes estaven acompanyades les comissions per l'alcalde, Jordi Joan, i per la regidora d'Educació i Política Lingüística, Bea Ferreres, per la de festes Encar Mifsud i per la d'Igualtat, Noe Alberola. La fallera major de València ha estat l'encarregada de donar les distincions i cal remarcar la presència del cantautor Pep Gimeno "Botifarra", que ha interpretat versos d'Estellés. 


Fallera major de València i Cort d'Honor i Botifarra interpretant Estellés
I un incís amb història que igual us agrada: les falles de Tavernes realment eren com a casa. Sí, tornaven a una part del que va ser territori Valldigna, un monestir filial de Santa Maria de Simat i que, per avatars de la història, va passar de l'orde del Cister a la dels Jerònims durant la regència a València de Germana de Foix.

Com molts ja sabeu, va ser l'abat Fra Arnau d'Aranyó qui l'any 1371 va comprar a l'Horta de València l'alqueria morisca de Rascanya per a bastir el que seria el monestir de Sant Bernat de Rascanya, filial per creació i fundació del de Valldigna. Va ser sempre un monestir modest, però sense problemes econòmics.

I el temps anava passant a Valldigna i a l'Horta de València, fins arribar a l'època de Germana de Foix, la regent de l'antic Regne que va manifestar en el seu testament que volia ser enterrada a Sant Bernat de Rascanya, però que el monestir passara a mans de l'orde dels Jerònims.

Aquesta decissió la va complir el seu marit el Duc de Calàbria, després d'aconseguir que el Papa Pau III, mitjançant una butlla, declarara extingida l'orde cistercenca en el lloc i el monestir prenia un nou nom, Sant Miquel dels Reis. 

D'acord amb la nova situació es van fer obres noves de restauració i molta de nova construcció, però encara que ara mateix seria quan a construcció un monestir diferent, el record i esperit de Valldigna perdura per fundació i per les restes del primer monestir: una part del primer claustre i algunes zones de la primitiva església.

Com hem dit, els nostres fallers i falleres tornaven a la que havia estat part de la casa pairal de Valldigna, a aquell bocí valldignenc que és al cor de l'Horta de València. 

Us oferim les fotos de les nostres falles segons l'ordre de premi, de major a menor 

Portal de Valldigna, 12é


 La Dula, 32é
 
Cambro, 35é 
La Via, 39é 
 
Passeig, 47é
 Prado, 49é.


1 comentari:

Anònim ha dit...

Visquen les Falles de Tavernes!!