L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 21 de febrer del 2012

ULTIMA HORA: Una riuada de gent avança cap a l'IES Lluís Vives


Foto: EuropaPress

Una riuada de gent es dirigeix cap a l'IES Lluís Vives de València per solidaritzar-se amb els estudiants que protesten per la retallada en l'ensenyament públic i contra la violencia policíaca que s'ha viscut aquests últims dies al centre de la ciutat. Aquesta concentració d'avui precedeix la manifestació convocada per a demà a les sis de la vesprada amb el lema 'Som el poble i no l'enemic', que eixirà de l'institut i caminarà fins a la delegació del govern espanyol.


Milers de persones, principalment joves, es manifesten des de les 15.30 hores d'aquest dimarts davant de l'estació del Nord al carrer Xàtiva de València, que ha quedat tallada encara que amb escassa presència policial, després d'unir una concentració que es realitzava a les portes del Institut Lluís Vives amb una marxa procedent de la Facultat d'Història, tot això, en protesta pels incidents registrats ahir amb la Policia que es van saldar amb 25 detinguts.

 Foto "El Mundo"

Entre les proclames més escoltades dels participants, molts d'ells exhibint els llibres en senyal de protesta, s'ha pogut sentir la petició de la dimissió de la delegada del Govern, Paula Sánchez de León, per l'actuació policial i per demanar la llibertat de els estudiants detinguts amb les frases "Estudiants detinguts llibertat, delegada dimissió".

Des de les 15.30 hores el carrer continua tallada, amb escassa presència policial, encara que un helicòpter de la Policia Nacional sobrevola constantment la zona. De fet, és la Policia Local la que manté tancada el carrer Xàtiva a la circulació. 

A les 14.00 hores han començat a concentrar diversos centenars de persones davant de les portes del proper Institut Lluís Vives. Mitja hora més tard, els assistents han començat a tallar el carrer Marqués de Sotelo davant del centre, demanant l'alliberament dels joves detinguts en les protestes d'ahir i la dimissió de Sánchez de León. Alguns dels concentrats portaven llibres a les mans que alçaven com a senyal de protesta.

Fins allà ha desembocat la manifestació que ha sortit de la Facultat de Geografia i Història sobre les 15.00 hores, on ahir es van reunir uns 400 estudiants després dels incidents de tot el dia. En aquesta marxa, uns 1.000 participants s'han dirigit per la calçada de l'avinguda Blasco Ibáñez al centre mentre corejaven càntics en què demanaven la dimissió de la delegada del Govern i criticaven l'actuació policial dels últims dies. 

Els participants han corejat lemes com: 'Menys policia i més educació'; Que Valents detenen els xiquets"  'Aquestes són les nostres armes ", que han cridat mentre s'alçaven els llibres a la mà .
 
Molts dels manifestants han arribat aquesta vesprada davant de l'institut procedents de l'avinguda Blasco Ibáñez i del carrer Colom. Tant aquest carrer, com uns altres carrers adjacents, com el carrer Xàtiva i el Marquès de Sotelo, han quedat plens de gent. La presència de manifestants ha anat augmentant cada vegada més, però per ara no hi ha presència d'antiavalots.



Fabra justifica l'actuació per evitar un 'efecte crida'
El president de la Generalitat, Alberto Fabra, ha parlat en una entrevista radiofònica dels fets d'aquests dies a València i ha dit que cal posar fi a les 'protestes violentes' que 'no respecten el dret de manifestació' per a no generar 'un efecte crida'.

Fabra defensa el dret de 'la protesta i la possibilitat de crítica', però 'no la violència': 'Ja fa tres dies que no es respecta el dret de la manifestació pacífica i tranquil·la, sinó per a reivindicar unes altres coses, i cal posar fi a aquest posicionament per a evitar un efecte crida que no podem consentir.'

També ha argumentat que 'els problemes ara són uns altres': 'Cal centrar-nos a resoldre problemes econòmics i adoptar mesures necessàries per a tirar endavant.' I ha afegit: 'Els ciutadans han mostrat el suport majoritari al govern popular perquè adopti reformes (...). En cinquanta dies, el PP ha adoptat més mesures que no el PSOE en vuit anys, i això a alguns no els agrada.'




Enric Morera: "Fabra ha deixar d'amagar-se i eixir en defensa del poble agredit"
El portaveu de Compromís en les Corts Valencianes, Enric Morera, considera que el president de la Generalitat, “no representa al poble, entenem que no siga president electe pels ciutadans, sinó pel seu partit, però ara la seua obligació és defensar als ciutadans i ciutadanes de les agressions desproporcionades de la policia, de les retencions i de les detencions il·legals i arbitràries que ha ordenat la delegada de Rajoy en València, Paula Sánchez de León”.

Des de Compromís lamenten que el president del Consell “ha desaparegut de València, es dedica a viatjar sols a actes del seu partit per a legitimar-se com a líder però no es legitima com a president de les valencianes i valencians, perquè s’estan atacant els drets fonamentals de la ciutadania, s’està agredint amb violència per part de la policia i el president ni diu ni fa res, quan és responsabilitat d’ell demanar a la delegada del govern que cesse la violència contra les valencianes i els valencians”, segons Morera.

El portaveu valencianista ha anunciat que des dels partits integrants de la coalició, “anem a presentar en els ajuntaments del País Valencià on estem presents una moció perquè s’aprove amb caràcter d’urgència per a condemnar la brutalitat policial, exigir la destitució immediata de Paula Sánchez de León i reclamar una depuració de responsabilitats en tot l’escalafó policial, perquè s’aparte del servei a tots els responsables de la violació dels drets més fonamentals de les valencianes i valencians”.

També, el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, aprofitarà esta vesprada la seua intervenció al ple, per a denunciar “l’estat policial i la brutalitat que empren els cossos de seguretat de l’estat i que jo mateix vaig comprovar ahir per la nit, al rebre dos colps de porra en les portes de l’institut Lluís Vives. Podran esbroncar-me tot el que vulguen, però els diputats del PP hauran d’escoltar hui com s’està actuant a València, com s’està reprimint a l’estil de les pitjors dictadures als estudiants que demanen calefacció, llum i els recursos més bàsics per a estudiar i formar-se. Hui seré la veu que no volen escoltar i que intenten callar amb l’ús desmesurat de la força d’una policia que paguem totes i tots perquè ens defensen, no perquè ens colpegen i ens priven de la llibertat”.

Sánchez de León diu que investigarà l'actuació policíaca
La delegada del govern espanyol, Paula Sánchez de León, ha dit avui que havia obert un expedient informatiu per determinar si la policia s'havia extralimitat en les càrregues a estudiants d'aquests últims dies. Ho ha anunciat poques hores després que el ministre de l'Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, anunciés la intenció de comparèixer al congrés per donar explicacions, si ho demanen els partits. En declaracions a Catalunya Ràdio el ministre ha dit que entre els manifestants hi havia 'grups violents'.

El síndic de Greuges obre una investigació
El síndic de Greuges, José Cholbi, ha ordenat l'obertura d'una investigació per valorar la 'possible vulneració dels drets dels menors' durant les protestes, després de rebre nombroses queixes en què es qualifica de 'desproporcionada' l'actuació policíaca. Cholbi també ha anunciat que es reunirà, en la seva condició de Defensor del Menor, amb Sánchez de León i representants del consell escolar de l'IES Lluís Vives.

 
El SEPC convoca protestes a tot el territori
Un centenar d'estudiants es van manifestar ahir mateix al centre de Barcelona en solidaritat amb la protesta estudiantil de València i per protestar per l'actuació policíaca. En un comunicat, el Sindicat d'Estudiants dels PPCC considera 'lamentable la negació del diàleg per part de la Generalitat Valenciana i l'ús de la violència contra les classes populars' en les càrregues de la policia durant la protesta. El SEPC va organitzar ahir concentracions a diversos punts del territori i ha convocat protestes per a demà a tot el territori. Sota el lema 'Prou brutalitat policial, solidaritat amb l'IES Lluís Vives', el sindicat estudiantil ha fet una crida perquè la gent es concentri a la porta dels centres educatius de tots els Països Catalans i talli els carrers. A més, també convoca una protesta demà a les 20.00 a la plaça Sant Jaume de Barcelona.

- Basat en "El País", "El Mundo", "VilaWeb", "Publico", "EuropaPress"
-