L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 10 de febrer del 2012

Compromís proposa una alternativa a la gestió forestal per acabar amb la degradació dels boscos valencians


Diputats de Compromís. Joan Ponce, dalt a la dreta

La pròxima publicació del Pla d’Acció Territorial Forestal (PATFOR) que el Consell traurà en breu a exposició pública, ha fet que la coalicio Compromís demane que es reconega que el model de gestió que ve perpetuant-se des dels temps de l’ICONA és un tremend error les conseqüències del qual “hem vingut pagant durant dècades en forma de degradació ecològica i ruïna econòmica, amb el que comporta d’empobriment dels pobles enclavats en aquest mitjà i conseqüentment, de dèficit demogràfic”, segons ha explicat el diputat verd de Compromís, Joan Ponce.

Ponce ha sol·licitat una entrevista amb la consellera d’Infraestructures, Territori i Medi ambient, Isabel Bonig, per a exposar-li personalment l’alternativa de Compromís a la gestió forestal. Una alternativa que passa per recuperar les característiques del bosc valencià “un antídot contra el canvi climàtic”  mitjançant actuacions “raonades i raonables, que empra mà d’obra local qualificada, estable i abundant”, que evita les intervencions “tan desmesurades com fracassades” executades fins ara i que pot, mitjançant un sistema de retribucions senzill i perfectament factible, “generar diners comptants als propietaris de la muntanya, ja siguen públics o privats”.

La combinació d’una planificació a llarg termini dels boscos autòctons valencians amb intervencions acurades i sostingudes en el temps, pot rendir beneficis als ajuntaments i als propietaris dels terrenys forestals, així com crear un bon nombre de llocs de treball estable allí on més està colpejant la crisi, que és en el mitjà rural.

 “L’ànsia de traure beneficis d’un dia per a un altre i sense fer esforç, la cultura del pelotazo, que ja ens ha deixat clar a què ens aboca, també està present en la gestió forestal, i en els termes en què està redactat, açò és el PATFOR: un pelotazo més, aquesta vegada embolicat en un presumpte aprofitament de la biomassa com a combustible per a la indústria” ha dit Ponce.

El diputat ha recordat que el bosc ens ofereix innombrables beneficis: és un imant per a la pluja, impedeix les inundacions, neteja la contaminació, ens proveeix de gran quantitat de matèries primeres, és un reclam turístic de primer ordre, dóna prestigi als seus posseïdors, garanteix la biodiversitat, ens connecta amb el passat i ens permet planificar el futur. I a més, si aprenem a gestionar-ho, ens permet crear llocs de treball de qualitat i generar diners.

Publicat a "Medi Ambient"
-