L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 22 de febrer del 2012

La LOPDCP, les hores extraordinàries i la seguretat privada


Primer que res, cal saber que quan parlem de la LOPDCP, estem referint-nos a la Llei orgánica 15/1999, de 13 de desembre, de Protecció de Dados de Carácter Personal. Aquest llei diu al seu article 1 que “té per objecte garantir i protegir, tot allò que fa referència al tractament de les dades personals, les llibertats públiques i els drets fonamentals de les persones físiques i especialment del seu honor i intimitat personal i familiar”.

Dit açò, queda clar quin és l’objecte de la llei: protecció de dades de caràcter personal, de les persones, dels individus. Res d’entitats i organismes de naturalesa jurídica. O siga, dades de persones físiques, humans i no de les empreses. Després tornarem al tema.

La publicació ací de les quantitats que el govern del PP de l’Ajuntament de Tavernes, va pagar a una empresa privada de seguretat ha servit perquè des dels fòrum afins al dit partit, i fins i tot des de la mateixa empresa, se’ns haja acusat de mentiders, de falsedat de les xifres, etc. No anem a discutir bovades com eixes i més quan tothom sap que si no hi hagués la certesa i veracitat comprovada, nosaltres les xifres no les hauríem publicades.

Això ells ben bé ho saben, encara que no ho reconeixeran mai, i com saben que eixe camí no es va enlloc, ara se’ns vol acusar d’incomplir la llei, en concret la LOPDCP. Algú ho fa usant el mètode de la carta acusatòria enviada per un veí, sense la firma ni identificació d’autor. Nosaltres fins i tot aconsellaríem al veí que ho envie a publicar en la premsa, a Cartes al Director, tan fàcil com ho té, així mes difusió i que se sàpiga que la gent de La Cotorra som el dimoni emplomat. Però clar, allí s’ha de firmar.

A vore si ens entenem: Nosaltres férem les nostres consultes i totes les respostes coincidiren: es pot publicar perquè la llei protegeix les persones no les entitats jurídiques, i més si no feu esment per a res de dades personals dels socis o propietaris, ni NIF, ni d’escriptures de constitució de l’empresa....

A més, ens van parlar de que les dades comptables de l’Ajuntament són publiques, i fins i tot qualsevol persona pot accedir a elles, i més si es considera afectada. I ens recordaren que fins i tot hi ha l’obligació d’informar d’aspectes d’adjudicació de contractes, per això es col·loquen moltes vegades cartells informadors en les obres, qui adjudica, per quan i a qui s’adjudica amb els terminis. O siga, informar de les quantitats globals pagades a una empresa de seguretat privada no aniria contra la LOPDCP.

I ens han dit més: dir quantitats globals no presenta problemes quant a la llei. Sí que hi hauria problemes si es diguera: el funcionari X va cobrar tant per hores extres, i el funcionari Y va cobrar tant... cosa que no ha fet ningú, perquè aleshores s’entraria de ple en el camp de les dades personals. O si nosaltres haguérem donat a conéixer una factura on s’indicara el nom i el DNI de la persona que ho cobra en nom de l’empresa de seguretat. I això no ha passat. Per tant...

Informació, transparència o no poder tornar enrere

Però nosaltres anem més lluny. Està clar que des de que el nou govern va començar a regir l’Ajuntament una de les seues constants ha estat la informació i la transparència. I això potser siga el que realment pica: s’ha parlat clar i ras de l’economia municipal i en quin estat l’han deixada; es va parlar clar i ras de com estava la piscina i les instal·lacions (algun dia s’haurà de parlar de restaurant: campanes de fum, terrassa...); gràcies això hem sabut despeses de palmeres i similars; hem sabut casos rars com el de la línia connectada del cementeri; hem sabut despeses en empreses privades de seguretat que, com deia el regidor responsable, “moltes vegades ni tenien consignació pressupostària”; hem sabut el cas de les motos per a Protecció Civil... i suposem que, més tard o més prompte, ens parlaran de l’aparcament del Passeig i del pressupost del 2012. I més coses que caldrà informar a Tavernes!

El govern municipal vol que la transparència i la informació al ciutadà siga una de les pedres cantoneres de la legislatura. I això, a més de permetre’ns conéixer la gestió, impedeix l’opacitat en què, pensem nosaltres, s’ha viscut durant anys quant a la informació municipal als veïns i veïnes. ¿ O és que abans van informar dels diners que es devien a proveïdors? O del tipus de conveni firmat amb l’aparcament o la piscina?, ¿O que s’havien cobrat diners del cànon de l’aigua avançats fins el 2024?, per exemple.

I això implicarà no poder tornar enrere en la línia informativa i de transparència en els futurs governs municipal i més si es produeix un canvi dràstic en el signe polític. Per tant, nosaltres opinem que realment el que no es vol és això: la transparència i la informació. I aleshores es busquen cinc peus al gat, i ens acusen d’estar incomplint la LOPDCP, o ens acusen de mentir o de voler fer mal a les empreses del poble, simplement per publicar i informar de contractes o pagaments fets per l’Ajuntament.

El ciutadà té el dret constitucional a la informació, però també pensem que té un altre dret: a saber en que es gasten els seus impostos i sobre tot a saber que estan ben gastats. 
-

7 comentaris:

Filòsof ha dit...

Es podria dir més concís però no millor.
En tant en quant, en plenaris estan dient-se noms de treballadors d'empreses privades, així com altres noms sense cap càrreg polític, sol per molestar-los la seua lluita democràtica en benefici d'una part important de la societat. Es com obrir la Caixa de Pandora, la caixa dels trons. Però a l'informar sense exageracions, com entenc que fa la Cotorra, entre en joc altres factors necessaris per a la tranparència i la realitat del discurs. Altra qüestió és com afecta a persones que no els agrada que ixquen aquestes xifres. En concret, en una situació bèlica diriem que són danys col.laterals. Estes persones molestes per la informació de la Cotorra han de situar-se amb l'inici del debat, i saber qui el presenta, i al meu entendre no pendre part d'immediat i sense pensar.
La tranparència és informar com fa la Cotorra, l'oportunisme es aprofitar unes xifres per atacar les hores extres sense una analisi total al temps que impulsar a un privat a dir-li que van contra ell.
NO senyor, no és la Cotorra la causa i l'inici de la informació al parlar d'hores extres, si no que la Cotorra té, per tant, l'obligació de cercar la informació vertadera per a contrastar, des de la seua vessant política, eixa forma parcial d'encetar un fals debat de les hores sense parlar de la privatització de les funcions municipals. És impossible. Dificil de poder portat argumentació.
Sense aquesta explicació no s'entendria la seua defensa.
Per tant Cotorra has tornat a encertar, de nou.

Anònim ha dit...

Ells parlen de la llei quan volen que els convinga. En els seus blogcs, el despreci per la llei és tan gran com la catedral de Burgos i eixe despreci es fa evident amb una forma despectiva i fregant l'insult, a persones concretes, que no amaguen d'identificar amb pels i senyals indirectes, però que tothom sap qui son. Ací ja no els importa la llei.
I això ho hem vist en els seus blogs tant en les noticies com en comentaris, que moderadors no moderen, i sempre tenit en el punt de mira a exregidors del Bloc, professors pel fet d'estar en una concentració, familiars directes de l'alcalde, i fins i tot a regidors d'ara i el mateix alcalde, amb apreciacions de mal gust que són mes insults encoberts i en el cas dels polítics, mes insults que valoracions a la seua tasca política.
Hi ha gent que no se n'adona que les coses han canviat i que ara la informació no està en el seu camp, sinó en el terreny del govern.
Esperem que el govern no es pose al seu nivell i no pose en marxa els seus ventiladors.

Transparència Total ha dit...

La transparència en el que respecta a les despeses i els proveidors de l'Ajuntament hauria de ser total.
Jo li propose a l'ajuntament que publique a la web tot el detall de les despeses i proveïdors, com es fa als païssos més avançats democràticament. S'haurien de publicar les dades de la legislatura passada també.

Anònim ha dit...

Hola a todos
este es el comentario que he remitido a los blogs locales referente a este tema. Los comentarios van dirigidos expresamente al blog del Diari de Tavernes.

Señor vecino anonimo que publica una carta de opinión sin firmar. Evidentemente, no distingue usted muy bien en la separación de los datos de caracter personal de personas físicas y la información relativa a los contratantes y proveedores de las administraciones públicas.

Su primer error es facilmente apreciable puesto que un contratante o un proveedor no es considerado dentro de esa categoria de personas fisicas.

Por lo tanto, debe usted saber y tambien los editores de este blog, que no solo el publicar la información general de las cuentas de los contratistas, en este caso de un Ayuntamiento es COMPLETAMENTE LEGAL, si no que la propia administración deberia poner todos los mecanimsmos a su alcance para facilitar al máximo al conjunto de la ciudadania el acceso y control a la gestión pública.

Es más, yo recomendaria al Ayuntamiento de Tavernes que procediera cuanto antes a poner a dispponibilidad pública todos los datos económicos de los últimos años, puesto que si NO HAY NADA QUE OCULTAR, NO HAY NADA QUE ESCONDER. Una mayor transparencia del hecho público se va a traducir consecuentemente en una mayor transparéncia y confianza del conjunto de la sociedad.

Aun asi no creo que quieran justificar su accion de gobierno. Pienso más bien que se trata de airear y PURIFICAR los datos hasta ahora OCULTOS a la opinión pública. El pueblo quiere conocer,el pueblo quiere saber, el pueblo tiene derecho a la INFORMACIÓN.

Ahora bien. Les recuerdo que deben saber que falsear la contabilidad pública es un delito.
Además, estos dias hemos conocido una declaración de intenciones hechas por el ministro de Hacienda, Montoro, donde ha asegurado que el ejecutivo va a impulsar un cambio en la ley para que se puedan exigir responsabilidades penales a los gestores públicos, políticos o no, que incumplan los presupuestos.

No sabe usted, amigo vecino que firma anonimamente un articulo de opinión, lo feliz que nos hace a muchos el avance de esta noticia.
Y especielmente si se puede aplicar a efecto retroactivo.

Ni se imagina los años que, modestamente, algunos estabamos esperando un momento asi.

Atentamente, amigo vecino y editores del blog.

Por cierto, recuerden que las imagenes tienen copyright. Han pagado ese derecho por la imagen utilizada en ilustrar este articulo? saben que estan infrigiendo la ley? Si a alguien con una conciencia justa se le ocurre informar al propietario legitimo de los derechos de imagen, saben lo que les podria costar?
Hay que dar ejemplo.

Puesto que el tema es interesante, voy a mandar una copia de este comentario a los blogs locales, para despejar algunas dudas que se pueden estar produciendo por esta des...información inocente.

Anònim ha dit...

He enviado este comentario al "Diario de Tavernes". Como podéis ver nada ofensivo ni nada que cualquier persona no sepa. No se ha publicado.

Tengo que enmendarle la plana a nuestro anònimo vecino y decirle que la Ley de Protección de Datos DE CARACTER PERSONAL, como él dice, se aplica a personas y no tiene nada que ver con los datos de facturación de las empresas que trabajan para el ayuntamiento.
La ley afecta a datos personales y no al tema que nos ocupa de la facturacion. La contabilidad municipal es pública y cualquier vecino puede solicitar la documentación que lo considere si se considera afectado. No hay ninguna ilegalidad en dar a conocer el montante de las facturas del Ayuntamiento y más aún cuando se dan en su valor global y sin entrar en detalles personales.
Se puede dar el montante de las horas extras, como ha hecho el Diario de Tavernes, sin problemas y se puede dar la cantidad gastada por el Ayuntamiento en servicios de la empresa Troyanos como ha hecho La Cotorra. Es totalmente legal.
NO SE PUEDEN DAR A CONOCER datos, si los hubiese, que implicasen o informasen de datos personales de algun particular, p.e. los funcionarios que han cobrado esas horas extras.
Y un inciso: la nueva ley, si finalmente se aprueba como se estaba tramitando antes de elecciones, aún será mucho más permisiva.
De todos modos nada ilegal hasta el momento por la publicación de los datos globales.

Anònim ha dit...

Estic totalment d'acord amb el comentari anterior. Allí no s'informa, sinó que s'alliçona als del PP sobre que dir pel carrer i es desinforma als veïns.

Jo també he enviat açò, totalment indignat pel comentari. No han fet ni cas, no ho han publicat i ho he enviat algunes voltes.

Açò és el que els he enviat:

A qui ha dit: "No se el que pasa en el teu poble, en preguntava (l'amic), al que li vaig comentar, si no saben on tenen la ma dreta, com van a saber com gestionar un fitxer!

Li pots respondre que és ell qui no sap on té la mà dreta ni l'esquerra, i damunt parla sense coneixement de causa: són els funcionaris qui gestionen els fitxers i no són els polítics, a més han obtingut el seu premi per la bona gestió i aplicació.

És indignant que es publiquen comentaris com este que només fan que difamar els funcionaris i deixar en mal lloc la seua faena.

Espere la publicació pel bon nom dels funcionaris de l'Ajuntament. Gràcies.

Anònim ha dit...

Cuantas horas extras ha realizado el antiguo jefe de policía? Y el nuevo? Tavernes hueleeeeeeeeeee