L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 14 de juliol del 2021

Les tradicions a Tavernes: Avui és el "Dia de la Sang" o "Dia del Clot de la Font".

 

Avui celebrem el "Dia de la Sang” o “Dia del Clot de la Font”, nom distint  emprat segons la població de la Valldigna on visques, perquè aquesta efemèride es tradicional a la comarca i la celebren Tavernes, Benifairó i Simat, sempre el segon dimecres de juliol i amb un porrat al Clot de la Font, al peu de la Muntanya de l'Ombria, i celebració festiva en la barriada del Crist de la Sang. 
 
No cal ni dir que les obligacions derivades de l'estat de pandèmia, n'impedeixen enguany la celebració però  hi haurà un concert a la plaça de l'escriptor Rafael Chirbés i una missa dedicada al Santíssim Crist de la Sang a les 18 hores al Calvari.

Malgrat això si que podem recordar la festivitat, perquè no perda almenys en la memòria  eixa consideració festiva que abans tenia. Era un dia important dins del cicle d'estiu, però d'ençà que va perdre la consideració de festa local - no hi havia la regulació actual tan unitària de les festes- només per la vesprada i ja quasi a boqueta nit, podem dir que ha recuperat els darrers anys part de l'activitat d'altres dècades. Abans, recordem-ho, a Tavernes era festa grossa i se celebrava amb diversos actes, essent a més del tradicionals porrat del Clot de la Font, la festa del Crist de la Sang.

Abans dels anys 70 del segle passat, quan això de l’estiueig a la platja era cosa d’unes quantes famílies benestants, el Dia del Clot de la Font era jornada de paella en el paratge, d'assajar el primer meló d'Alger i celebrar el porrat. I si ens agrada la gastronomia popular i tradicional, era el dia del berenar de la coca oberta de tomaca i pebres, adobada amb tonyina de sorra i de la coca morena. Un costum gastronòmic que es va perdent, per no dir que s'ha perdut. Hi ha qui estima més les pizzes. Cal recuperar les coques tradicionals del poble.
 

A Tavernes, de sempre la barriada del Crist ha fet festa el Dia de la Sang, amb actes religiosos i populars que es dediquen al Santíssim Crist de la Sang. De sempre era costum les revetles i els sopars a la fresca dels veïns dels carrers de la barriada. 
 
Com algunes referències històriques assenyalen, la celebració antigament, ben antigament, era nomenada pels vallers “les Festes de la Granota”.  I no ens inventem res. Realment el nom ens parla de vivències i realitats de fa anys, molts anys, quan la Partida era plena de camps d'arròs. El nom, usat a inicis del segle XX, ens recorda la tasca que feien alguns veïns de la barriada per aquests temps: capturar granotes pels arrossars de la Partida i vendre-les a Tavernes pels carrers i obtindre alguns guanys. La granota és una menja exquisida encara que no ho semble i si ho pregunteu als vostres majors, encara us podran parlar de l'arròs caldós amb granotes. Un sobrenom per l'activitat de molts veïns de la zona. ¿Curiós no? 
 
 
 
Després d'uns anys en que quasi va desaparéixer, ha estat les darrers dècades quan el porrat al Clot de la Font ha prés una certa embranzida en formar part dels "Porrats de la Safor" i també gràcies l'impuls que li dóna el fet que el primer concert del Festival Sete Sois Sete Luas se celebre en el paratge. Enguany tampoc serà possible: la Covid-19, però el concert se celebra al poble. Després, al final, hi ha informació.
 
Com hem dit era una de les festes grans del cicle estival a la Valldigna, donava també inici al cicle de festes populars de barriada i carrers que s'hi celebraven per tot arreu de les tres poblacions, algunes vegades amb ball i festa al voltant de la rondalla. Després vindria Sant Jaume i Sant Llorenç amb el seu porrat com a més significatius. Temps era temps... 
 
El Dia de la Sang enguany
 
 
 
 May be an image of text

 
Enguany el Dia del Clot el celebrem amb l'inici del XXIX Festival Sete Sois Sete Luas, però el concert és diferent a causa de la situació sanitària, que no permet celebrar el porrat. Podrem gaudir de la música i la cultura amb Ina Martí i Aitana Ferrer que presenten 'Paraules de dona', demà dimecres, dia 14 a les 20 hores a la plaça de l’escriptor Rafael Chirbes.
 
 Les dues  cantants valencianes donaran vida als versos que homenatgen a les dones poetesses. Els versos estaran acompanyats per la música i el ritme del pianista valencià Enric Murillo i de la violoncel·lista valenciana Clara Dols. 
 
Les inscripcions es poden fer al següent enllaç: https://forms.gle/EDRQNsCwUxQ5CsNX9