L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 7 de juliol del 2021

ACTUALITZADA: Demarcació de Costes ja reposa arena en un tram de la Goleta

 

La Demarcació de Costes ja ha iniciat la reposició d'arena en el tram de la platja de la Goleta ubicada al costat nord del denominat avió, estructura per a desaigüe del llac de la Goleta. Aquest matí els banyistes que feien servir els trams de platja dels costat podien observar l'arribada de camions d'arena i com una maquina anava repartint i anivellant  el material.

L'arena, tal com ja vam informar, s'esta obtenint del sud de la costa vallera, prop de Xeraco, en el lloc on s'acumula per efectes del canal de desaigüe del riu Vaca que separa els dos termes. S'espera reposat sobre uns 1.300 metres cúbics per tal de poder donar un servei adequat als estiuejants de la zona.

 

 

Aquests treballs arriben després que, com hem informat, una màquina pesant anara amuntegant la gran quantitat de pedres i cudols grans que hi ha en el lloc, procedent dels treballs de consolidació de la zona durant el procés d'urbanització en els anys 80 i que havien estan coberts pel cordó dunar. 

Els efectes dels temporals sobre la Goleta - i en especial la DANA Glòria que va trencar el cordó dunar i va envair d'aigua de mar i d'arena la urbanització -  han destrossat part d'aquest cordó i havien deixat visibles moltes pedres i cudols, que finalment representaven un perill per als banyistes.

 

 

El ser Zona LIC Europea impedeix els treballs amb maquinària abans de l'1 de juliol

Els treballs de retirada de les pedres i la reposició d'arena va ser una qüestió sorgida en el plenari d'anit dilluns, amb retrets a l'Ajuntament per uns treballs iniciats quan la temporada estival havia començat. Com quasi tots saben -s'ha dit massa vegades en ple, en la premsa i en la concentració de finals de maig - l'Ajuntament no és competent, ni té responsabilitat sobre les costes valleres, ni pot imposar ni tan sol iniciar treballs de reposició o millora en l'espai de zona marítima.

Costes ha esperat a juliol per executar el treball i ningú, i menys nosaltres, neguem que mentre duren hi ha molèsties als usuaris d'aquesta zona, però tal com ens han confirmat això té una explicació, que també hem dit ja i s'ha dit en premsa: dos dels trams de la costa vallera, la Goleta i la zona entre el final de la urbanització (plaça de la Safor) i el terme de Xeraco, estan qualificades com a zona LIC (Lloc d’Importància Comunitària Europea) dins del que es coneix com a "LIC Dunes de la Safor".

 

 

Punt d'extracció d'arena en el terme de Tavernes, prop del limit de Xeraco

 

Les dues zones valleres esmentades són zona protegida per ser de nidificació del corriol camanegre, espècie protegida, i està totalment prohibit l'entrada de maquinària i efectuar tasques en la temporada de nidificació de l'au, entre març i el dia 30 de juny.

Per les mateixes circumstàncies, no es podia entrar maquinària per efectuar treballs de neteja, ni extraure l'arena amb pales mecàniques del punt on s'està extraient per aquesta prohibició legal. A més, el tram entre la Plaça de la Safor i Xeraco a més de zona LIC per protecció del corriol, té la qualificació de "platja natural", que augmenta i fa més restrictiu el grau de protecció, encara és major. Ens agradarà o deixarà d'agradar, però....  

 Actualitzada amb les fotos del lloc d'extracció d'arena