L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dilluns, 12 de juliol del 2021

L'alumnat de forestal del Taller d'Ocupació reforça el projecte de la Confederació per eliminar les canyes del riu Vaca



L’alumnat de l’especialitat de Forestal del Taller d’Ocupació “Millorem l'entorn de Tavernes III” ha realitzat una pràctica en un tram del riu Vaca seguint els requeriments de l’Ajuntament de Tavernes i de la Conselleria. 

Els alumnes han actuat per eliminar un conjunt d'espècies que, com es poden vore en les fotografies, havien rebotat del mantell geotèxtil de polietilè que entapissa de plàstic negre el ribàs del riu Vaca dins del projecte de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer per a eliminar les canyes que envaeixen els marges d'un tram del riu en el terme valler. 

 

Les espècies tractades han estat la canya comuna (Arundo donax), el Ricinus comunis i els paraigüetes (Cyperus alternifolius), treball que s'ha complementat amb l'eliminació de restes de canya i de rizoma per tal de controlar l’expansió d’aquestes espècies invasores.

L'aplicació de productes fitosanitaris arriba després d'haver efectuat unes pràctiques en alló que s'anomena "una prova en blanc ", o siga amb l'ús només de l'aigua per adquirir pràctica, mentre l'aplicació real s'ha efectuat amb equipament d'EPIs (Equips de Protecció Individual) i amb ús dels productes pertinents. 

 

Tots aquests treballs tenen lloc en el tram del riu Vaca entre el terme de Benifairó i el Molí de Tonet, en una ampla zona que està ubicada al costat del Camí del Pla i la subestació elèctrica "La Valldigna". La canya vera (Arundo donax) és originària d'Àsia,  figura en el llistat de les plantes més invasores del planeta, i és sempre complicat la seua exterminació per la facilitat d'aquesta gramínia de rebrotar a partir dels rizomes subterranis, amb la qual cosa en poc de mesos es torna a apoderar dels marges. 

La Confederació Hidrogràfica ha usat la tècnica denominada solarització, consistent a entapissar els marges amb teles gruixudes - 6 mm d'espessor-  de polietilè negre que es fixen al terra. La  malla impedeix el pas de la llum i a més fa que augmente molt la temperatura davall de la malla, on s'arriba a temperatures de 70º C  i les arrels i els rizomes queden abrasits i aniquilats per la calor i no poden rebrotar noves canyes, tot  i que sempre hi ha rebrots que són contra els que han actuat els alumnes del Taller d'Ocupació.