L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dilluns, 24 de març del 2014

José Monleón Bennácer, premi "Amic de la Valldigna 2014"



José Monleón Bennácer, nascut a Tavernes en el 1927, ha estat elegit com a “Premi Amic de la Valldigna” per la Mancomunitat de la Valldigna en representació dels pobles de la subcomarca. 

Josep Monleón és escriptor, director de teatre, editor i crític que ha vist reconeguda una dilatada i ampla trajectoria professional amb distincions com el “Premio Nacional de Teatro”, la Creu de Sant Jordi i el “Premio Max Honorífico de Teatro”. Tavernes el va nomenar “Fill Predilecte” de la nostra ciutat l’any 1995 on té dedicat un carrer en la zona de Vergeret. El valler és un asidu de les jornades teatrals que s’han celebrat al voltant del “Simposi Internacional de Teatre a la Valldigna" i ha participat en la programació del Festival Sete Sois, Sete Luas. 

José Monleón va estudiar dret i després de llicenciar-se va exercir l’advocacia a València, però amb 27 anys va abandonar la professió i va ingressar en l’Escola de Cine de Madrid de l’Institut d’Investigacions i Experiències Cinematogràfiques.

La revista “Triunfo” fa publicar les seues critiques teatrals entre 1955 i 1972 essent fundador de les revistes “Primer Acto” i “Nuestro Cine”, amb la qual cosa va rebre el Premi Nacional a la millor tasca periodística sobre teatre en el 1960. 

Està considerat com un dels referents de l’escena espanyola en la segona meitat del segle XX després de la tasca desenvolupada com analista, crític i conseller de grups tant nomenats com “La Cuadra” de Sevilla, “Tábano”, “Los Goliardos”, “Adriá Gual”, “Comediants”, “Els Joglars”, “Esperpento” o “El TEI”. 

Va ser cofundador del Teatro Popular Español i del Centro Dramático Número 1 de Madrid, director del Festival de Teatro Clásico de Mèrida de 1984 a 1989 i fundador i director de l’Institut Internacional del Teatre del Mediterrani en 1991. 

Al llarg de la seua vida ha rebut, entre altres reconeixements, el Premi de Teatre de la Comunitat de Madrid (2000); la Medalla d’Or del Cercle de Belles Arts (2003); Premi Nacional de Teatre (2004) atorgat pel Ministeri de Cultura, la Creu de Sant Jordi (2006) de la Generalitat de Cataluña i el Premi Max Honorífic de Teatro (2011).
Ha publicat una extensa col·lecció sobre teatre a més de ser autor de múltiples muntatges teatrals. 
-