L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dilluns, 24 de març del 2014

Eladi Mainar premi d'Investigació Valldigna 2014

Mainar, a l'esquerra, en les passades conferencies de "Les Rutes de la Xara".
L'historiador i professor de Simat, Eladi Mainar Cabanes, ha obtingut el Premi d'Investigació Valldigna 2014 dotat amb 3.000 euros i en concepte de drets d'autor per la primera edició de l'obra derivada de la investigació. 

El projecte d'Eladi Mainar tracta sobre la vida del frare nascut a Benifairó, fra Miguel Oltra, franciscà que va viure molt de temps a Madrid. Va ser capellà de la División Azul, a mes de redactor de la revista Verdad y Vida i fundador de la Hermandad Sacerdotal Española i de la Hermandad Universitaria. Persona de gran influència a Madrid per la relació que tenia amb el ministre franquista Fernando Maria Castiella, va ajudar a molts veïns de la Valldigna evitant-los penes, fins i tot de mort. 

El premiat, Eladi Mainar i Cabanes, a més de doctor en història i professor, és el fundador de la Editorial La Xara, dedicada principalment l'edició de llibres relacionats amb la Valldigna, i es també un dels responsables de l'edició de la revista "Avenc" de temes valldignencs. Es un especialista en la passada guerra civil, i un gran investigador del paper jugat per l'aviació en aquella lluita fratricida, havent tret a la llum molt episodis inèdits sobre els bombadeigs de l'aviació franquista, alemanya i la italiana, en base a Mallorca, de  poblacions com Gandia, Valencia, Sagunt, o el de l'estació de Xàtiva.
-

8 comentaris:

ELADI MAINAR ja va estar guardonat en la mateixa secció el 2008 ha dit...

Benvolguda Cotorra: observem bocabadats com el Sr. Eladi Mainar torna a ser guardonat amb un premi d'investigació per la Mancomunitat de la Valldigna. Ja en el 2008 va ser guardonat amb el també historiador Antonio Calzado, quan aleshores el subjecte ocupava càrrecs polítics en l'ajuntament simater i en la mateixa Mancomunitat, sense que fins ara sapiguem res del resultat del treball premiat.

Bé simplement encomanar-li a vosté que és tan eixerida investigue com i per què recau un segon premi en la mateixa persona, quins han estat els criteris de selecció i si hi ha pressions polítiques en la concessió dels esmentats premis.

Gràcies de bestreta

La Cotorra de la Vall ha dit...

Primer advertiment: Açò que diguem no és cap informació oficial ni hem parlat amb ningú sobre el tema. Simplement el que sabem d'altres temps.

Com vosté ben bé apunta el 2008 es va guardonar un treball d'investigació que faria un equip, en el qual també estava n'Eladi Mainar, i que havia de completar la immillorable obra d'Antoni Grau, és a dir, seria la història més recent de la Valldigna, segle XX, i fins la democràcia.
No sabem quins serien els problemes però es va dir en el seu dia que per una sèrie de circumstàncies Antonio Calzado per obligacions professionals no podia atendre el treball i es vaanul·lar. O siga en aquella ocasió n'Eladi Mainar no va ser premiat com a persona individual sinó el treball d'un grup i amb una tasca concreta: completar la història de la Vallsigna inacabada perquè el llibre d'Antoni Grau només abraça fins el XIX.

Pel que s'ha anunciat, enguany el premi d'Investigació s'ha atorgat individual. No té res a vore amb el projecte anterior on també va participar i se li dóna a n'Eladi Mainar.
Bé i que? No veiem cap cosa estranya. Un pot presentar-se tots els anys.

Les bases dels premis d'Investigació estan exposades en la web de la Mancomunitat, es poden presentar les ofertes d'investigació que cadascú vol, i també es pot presentar qui vol i després el jurat tria.

Que ara al cap de 6 anys n'Eladi Mainar presente un projecte que es considere interessant i es premie, doncs que vol que li diguem?.

Els criteris estan clars: obres d'Investigació de Valldigna en qualsevol camp i si hi ha pressions polítiques... si n'Eladi fora un neòfit en temes històrics i en el temps sobre el qual tractarà el seu llibre, ho podriem considerar. Sabent de la trajectòria com a historiador, i uns dels millor en eixe temps de la guerra civil, estem segurs que farà un gran treball.

Ara si vosté té provés que s'ha actuat per pressions polítiques - que no creguem- doncs aporte-les i entraríem en un altre debat.

Anònim ha dit...

Uf, açò fa pudor, no?

Anònim ha dit...

Jo no la senc.
Ara si que fa una certa "sentor" a la pràctica de l'esport nacional:
l'enveja.
I també a no voler reconéixer els mèrits als demés. ¿No creus?
O és que no té mèrits o valors com històriador?

PREMIS VALLDIGNA ha dit...

Benvolguda Cotorra, tot i el respecte que ens provoquen les seues plomes i la seua tasca, caldria puntualitzar:

Si efectivament les bases sí que estan publicades (què no sempre ho han estat). Ara bé, en cap lloc figura el jurat, i és vox populi el caràcter polític dels esmentats premis, què mai han estat exempts de polèmica (recorda vosté l'intent de fer a FRANCISCO CAMPS amic de La Valldigna, en temps de la presidència d'Agustí Pasqual?).

Sobre la web de la Mancomunitat, que vol que li diguem, no és un exemple de transparència: igual que no apareix la relació de membres del jurat, tampoc hi apareixen les actes de l'ens, ni les notes de premsa que emet, i la seua actualització és si més no desesperant.

Proves no en tenim cap ni una, donada la desinformació, però si no apareixen els membres del jurat, implícitament deduïm que el jurat son els polítics que pertanyen a la Mancomunitat.

No obstant això, done una ullada i sega si s'escau a la tribuna de premsa en qualsevol convocatòria pública (¿?) de l'ens ... i per favor informe del resultat.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Podríem considerar com a de caire més polític l'Amic de la Valldigna, però si que hi ha clar que des del primer temps hi ha guardonats de tots els colors.
I els premis d'Investigació no els veiem gens polítics: Caffarena, Eduardo Arnau, Encarna Sansaloni, Antoni Grau, Joan Giner... el mateix Eladi Mainar. Es tota gent de vàlua en el seu camp.

I quan a informar, fem el que podem.

Ara, si que seria qüestió de fomentar-hi la participació i la presentació de projectes de la gent que té capacitat i idees, que en són molts a la Valldigna, perquè en algunes ocasions es prou minsa.

Anònim ha dit...

Escolta, que t'han preguntat per l'anonimat del jurat i contestes sobre qui s'ha de presentar i de que informeu el que podeu. Podríeu dir que eixe buit a la Manco i la seua web no es massa transparent i que s''hauria de solucionar.
Moltes vegades es permeteu opinar políticament i ara no es mulleu. Sera per coincidència d'haver estat presidint l'ens valldignenc fins fa poc l'alcalde valler?

Anònim ha dit...

Vegem: condemnats a mort per un règim genocida als quals el frare de Benifairò, nedant com un peix a l’aigua en aqueixes corrents terbolíssimes (cal recordar que l’ordre franciscana –també açò seria important invertigar-ho, Eladi- va tenir una enorme complicitat amb la barbàrie feixista, i ell, el tal pare Oltra, un destacat simpatitzant de la causa nazi, de manera molt significada), va lliurar de la carcel, i fins i tot de penes capitals... Mmm... a veure que ens conta ara el senyor Mainar sobre aquest sinistre personatge. ¿Serà una investigació o serà una hagiografia? El comentari de la notícia a La Cotorra sembla apuntar a la segona opció.
Ah, per cert, ¿què hi ha de les escandaloses immatriculacions eclesiàstiques del Calvari i de l’ermita de Sant Llorenç, propietats històriques del poble de Tavernes? ¿Quines mesures legals ha pres el Consistori per tal de denunciar-les i paralitzar-les? Perquè quelcom s’haurà fet, ¿o no?