L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 15 de febrer del 2020

La Confederació atén la petició de l'Ajuntament i estudia eradicar les canyes del Vaca en el terme valler



La  cap del Servei de Restauració Fluvial de la Confederació del Xúquer, Sara Jiménez, va visitar ahir Tavernes per tal de conéixer l'estat dels marges del riu Vaca amb l'objectiu d'avançar en el projecte d'eliminació de canyes i altres espècies invasores, tal com ha fet en els termes municipals de Benifairó i Simat.

La Cap de Servei va estar acompanyada pels regidors de Medi Ambient, Mònica Palomeres, i de Josep Llácer, responsable d'Urbanisme, i visitaren distints punts del trajecte del Vaca. La visita respon a la sol·licitud remesa a Confederació pel govern de Compromís de l’Ajuntament de Tavernes perquè actue en el nostre terme sobre les canyes (Arundo donax), una espècie invasora que omple els marges del riu Vaca, seguint el criteri tècnic de la mateixa Confederació d'actuar des de la capçalera cap a la desembocadura.


El projecte sobre el qual actuaria la CHX seria el mateix que l'executat a Benifairó i Simat, de fet en seria una continuació amb l'objectiu d'eliminar aquesta espècie que tots els anys obliga a efectuar treballs de neteja a l’Ajuntament, amb el cost afegit que suposa.


Si finalment la Confederació executa aquest programa d’eliminació de canyes serà l’Ajuntament de Tavernes, tal com ja fan els municipis de Simat i Benifairó, els encarregats de portar el control i vigilància de que no rebrote la canya, i es confia que així el temps i el cost siga menor que el que suposa tots els anys haver de netejar de canyes els marges del Vaca.

Sobre aquest particular cal recordar que mentre en els termes de Simat i Benifairó l’actuació ha estat sobre  uns 900 metres de recorregut del riu Vaca, en el terme de Tavernes l’actuació s’hauria de dur fins al terme de Xeraco, i això suposa alguns quilòmetres de treball. Es desconeix ara mateix quines actuacions pensa fer la Confederació i si executarà tot el tram valler o l'eliminació serà per fases i trams en cada fase.


 La manera d’actuar serà idèntica a la dels termes veïns: els operaris de la CHX tallen les canyes i netegen el llit i els marges, després apliquen material que mata les arrels de la canya, i cobreixen tota la zona tractada amb una gran capa de plàstic negre. Aquest mantell de plàstic especial, conegut com a geotèxtil, ofega també les arrels de la canya amb la qual és una ajuda al material aplicat.


En una segona fase, en aquest geotèxtil es plantaran espècies autòctones, vegetals de ribera propis de la nostres terres que impediran una reproducció de la canya invasora, malgrat que al llarg d’aquest procés s’haurà d’anar fent una vigilància exhaustiva per eliminar els possibles rebrots de la canya.