L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.717
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 33.776

diumenge, 2 de febrer del 2020

Carles Magraner interpreta el "LLibre Vermell" al monestir de la Valldigna




El Centre Internacional per a la Investigació i Interpretació de Musical Medieval de la Valldigna (CIMm) va oferir ahir dissabte un concert de música medieval basada en el "Llibre Vermell" que va ser dirigit per Carles Magraner. L'acte va tindre lloc en l’almàssera del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna organitzat per la Mancomunitat de la Valldigna amb col·laboració de la Conselleria de Cultura.

 


Aquest concert va ser precedit per un curs dut a cap el divendres per la vesprada i ahir dissabte, pel matí i vesprada, on els alumnes del curs treballaran el repertori del manuscrit, des de la teoria i des de la pràctica, dins de les activitats del CIMm dedicades a la investigació i interpretació de la musica medieval, sota la direcció de Mara Aranda.




"El Llibre Vermell" es va trobar en 1811 a un monestir de Montserrat el color de la coberta del qual li dona nom: Llibre Vermell. És una recopilació de música medieval, cançons i balls a la Mare de Déu en la recerca de l'espiritualitat dels pelegrins, són peces que conviden a la meditació mentre celebraven la vigília nocturna. En resum, és un repertori del segle XV que s'interpretava, no només al cenobi català, sinó també a la resta dels territoris de la Corona d’Aragó, com per exemple la famosa dansa de la mort.

El Llibre Vermell és un dels pilars més importants dins de la música medieval i ha estat motiu d'estudi i d'investigació per part d'importants intèrprets i musicòlegs. El descobriment a Morella (Castelló) d'uns frescos amb la dansa "Ad Mortem Festinamus" obri una nova visió de la música de pelegrins al Mediterrani, amb una vinculació directa amb altres monestirs de l'antiga Corona d'Aragó.


 El concert d'ahir va ser tornar a l'edat mitjana amb instruments, formes de tocar, cants marians, i balls precursors del que serà el ball actual de Montserrat. En l'almàssera del monestir de Valldigna, si tancàvem els ulls, podíem imaginar el cenobi en temps de la seua construcció, peregrins orientats per cançons i un final apoteòsic amb un ball de tots els assistents.