L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 25 de febrer del 2020

INFORME: Front a aportar arena, cal accelerar els projectes i obres per defensar les platges

Goleta 2000

El pas de Glòria ha deixat palés un conjunt de fets, entre les quals hi ha l'escassa defensa que té el litoral valencià contra situacions extremes de l'oratge, a més de que l'escalfament del planeta és cada dia una realitat més incontestable i indubtable.

Després del pas de Glòria, amb efectes devastadors, el Ministeri per a la Transició Ecològica ha preparat 9,6 milions per a reparar els danys causats en la costa al País Valencià. Majorment les obres es contemplen en 16 municipis de Castelló, on s'invertirà 4'1 milions, a València seran 18 les localitats que es repartiran fins a més de 4 milions, entre elles Tavernes i a Alacant afecten a 14 termes municipals amb un valor de 1'25 milions. 

Una cosa a dir: El govern de l'estat admet que "la pràctica totalitat d'aquestes reconstruccions requeriran gairebé immediatament d'una nova reconstrucció", o siga, seran anorreades per nous temporals, o dit en altres paraules, no són solucions duradores en el temps. I en el cas que nosaltres més coneixem, la Goleta, hi haurà una reposició de sorra i després d'un nou temporal... la desaparició.

Goleta 2010

El ministeri, en comunicar la inversió, comenta la necessitat de treballar en l'adaptació de la costa a l'augment del nivell de la mar per l'escalfament global, un fet que es vulga o no està molt en girar la cantonada i que comença a influir negativament quan tenim temporals com “Gloria”: la mar aconsegueix major nivell i la costa el sofreix.

En aquests casos és quan es veu el valor de tindre unes platges en condicions, uns cordons dunars com cal, i que el mateix ministeri considera són la millor protecció del territori enfront dels efectes del canvi climàtic i temporals com el passat que podem sovintejar bastant d'ara endavant. Cal per tant treballar en favor d'una política que millore i protegesca el litoral, i especialment platges i cordons dunars.

Afirma el Ministeri que "a més de la reconsideració del règim jurídic del Domini Públic Marítim-Terrestre, prevalgui la planificació enfront de la improvisació i en la qual el concepte de gestió integrada de les zones costaneres tingui un paper preponderant". I recorda que els temporals són cada vegada més habituals i destructius i per tant les inversions extraordinàries cada vegada majors.

Goleta 2019

Arribats a aquest punt, i quan sembla ser que el propi ministeri el té tan clar, perquè contínua amb la aportació de sorra a platges, com la Goleta? Perquè no accelera i emprèn amb urgència els treballs que puguin defensar la nostra costa, i no estar supeditats a la mera reconstrucció de les existents des del Saler fins a Oliva, per exemple? Afecta a les platges de Sueca, Cullera, Tavernes, Xeraco, Gandia, Daimús, Guardamar, Miramar, Piles, Oliva i Bellreguard, una de les zones turístiques més importants del País Valencià, i el turisme en el nostre cas és treball, ocupació i riquesa.

No volem que el lector pense que estem demanant que es deixe de reconstruir les platges i que es deixe d'aportar sorra:  estem demanant que els projectes que poden donar una solució definitiva (cas de les modificacions en el espigó de Cullera, per exemple) s'acceleren perquè l'aportació de sorra, que haurà de continuar mentre aquests projectes s'executen, siguen en pocs anys un record.