L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.105
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:57.940

dilluns, 7 de desembre del 2015

Una prologanció de l'espigó de Cullera ¿remei contra la regressió de la Goleta?


Els darrers temporals de llevant acompanyats de fortes marors es van endur la sorra de la platja de la Goleta, tal com ací vam informar fa unes setmanes. El fet no es produïa només a la nostra platja, sinó a altrs de la Safor – Piles, Bellreguard...- que han gaudit d’una aportació de sorra fa uns dies, una actuació que segons hem pogut conéixer podria continuar d’ací poc a la Goleta. 

Però com tothom sap, no és aquesta la solució definitiva i el Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) en un intent de cercar solucions definitives a elaborat un informe que detalla el nivell de regressió de les platges de la Safor. 

L’informe detalla les causes i les conseqüències del fenomen i proposa actuacions que considera frenaren la perduda d'arena en zones freqüentades pels usuaris per a prendre el sol o el bany en una zona que va des de la platja del Brosquil fins a les del sud de la Safor, i entre elles per tant les dues de la Goleta i Tavernes. 

L'informe proposa, segons va publicar el diari Levante en el seu dia, actuacions poc agressives i prefereix deixar les obres de gran envergadura per a situacions d'extrema gravetat. Entre aquestes s'indiquen en el nord de la zona i en el terme de Cullera una prolongació en forma de L de 80 x 60 metres de l'espigó situat a la Gola de l'Estany, en el terme municipal de Cullera, complementada amb l'aportació de més de dos milions de metres cúbics d'arena entre El Marenyet i el Estany de Cullera i en la platja de Tavernes, amb especial dedicació a la zona de la Goleta, que com és massa conegut pateix una de les majors regressions de platja en la comarca.

L'objectiu seria que la infraestructura actuara de barrera que evite el trasllat de l'arena al mateix temps que fóra un element que ajudara a acumular-l'en les platges del sud de Cullera (Brosquil) i la Goleta.

En altres punts de la Safor es proposa ampliar l'espigó de la platja dels Deveses, al sud d'Oliva i quasi en el terme de Dénia, amb una construcció en L de 70 x 120 metres i l'abocament de 360.000 metres cúbics d'arena. Objectiu: avançar 60 metres cap a l'interior del mar en dos quilòmetres de costa.

L'informe assenyala, en el cas de Piles, que no tindria greus problemes ni zones sensibles però l'ocupació urbanística és qui ha modificat l'amplària de platja efectiva i ha fet que es reduesca i desaparega.

Com a solució proposa l'ampliació del dic de la canalització del riu Serpis, en la platja de Rafalcaïd i l'aportació d'1,2 milions de metres cúbics d'arena per a avançar 25 metres cap a l'interior de la mar i al llarg de set quilòmetres beneficiant les platges de Daimús, Guardamar de la Safor, Miramar i Piles.


L'informe ve a coincidir amb el que ací en la Cotorra hem dit moltes vegades: que els problemes de la Goleta van començar amb la construcció del dics del Xúquer a Cullera, i que això va afectar les platges del sud, el Brosquil (a Cullera) i la Goleta a Tavernes.

I unes dades preocupants que indica l'estudi: si no es donen solucions cap a l'any 2050, la costa saforenca retrocedirà 25 metres a Guardamar de la Safor; 20 metres a Bellreguard, 19 a Miramar, 15 a Piles, Oliva i Xeraco i fins a 14 a Tavernes i Gandia, amb un valor calculat de regressió per a l'any 2100 de 66 metres. I amb l'amenaça sumada del canvi climàtic!

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No entenc del tema però no crec que siga el remei. L'espigó és el culpable de la actual situació i si s'allarga el problema pot ser més gran.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Pensem que el Centro de Estudios y Experimentación de Obras Públicas (Cedex) si que deu saber del tema.
De totes maneres, es una prolongació no recta, sinó en forma de L, suposem que serà per evitar l'arrosegament de l'arena i que quede en la zona.

Anònim ha dit...

També pensavem que els enginyers que van disenyar l'eixample del port de Cullera i el port de Gandia o el port de València sabrien del tema i de segur que també tindrien informes de centres qualificats, pero la realitat es que des de la realització de les obres en eixos ports s'han deteriorat les platges que estan al sud, com son les platjes de Tavernes (al sud de Cullera), Piles i Daimus (al sud de Gandia), Pinedo i el Saler (al sud del port de València).
Es un fet que sempre a les platges que estan al sud dels ports la mar arrosega l'arena i la tira a les plages que estan al nord dels ports.
Sols fa falta que mireu les platges de Cullera, Gandia i la Malvarrosa i voreu com cada vegada la zona de platja es mes llarga i cada vegada tenen mes arena donat que es ahí on es diposita l'arrena arrosegada de les platges que estan al sud de cada port.
Jo no soc enginyer pero crec que els organismes competents ja han tingut temps de sobra per tal de concretar una solucio definitiva donat que dipositar arena està comprovat que no es una solució, pot ser siga un negoci per algú pero una solució no ho es.