L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dijous, 31 de desembre del 2015

L'ESTAT DE LA QÜESTIO: El grup parlamentari de Compromís-Podemos al Congrés de Diputats

La coalició Compromís-Podem va aconseguir nou diputats en les eleccions generals i les condicions necessàries per a formar un grup valencià propi en el Congrés dels Diputats. Recordem que la condició de grup parlamentari va ser exigida per Compromís per signar el pacte amb la formació que lidera Pablo Iglesias en l'àmbit nacional.

No obstant açò ha de ser la futura Mesa del Congrés encara no constituïda la que done llum verda al grup Compromís-Podem que posseeix les condicions bàsiques: disposar almenys de cinc diputats i el 15% en cada circumscripció on s'ha presentat. Alguns experts asseguren que existeixen matisos en el reglament que poden posar traves, però els antecedents diuen que aqueixes condicions haurien de ser suficients perquè el grup es constituesca.

Els avantatges del grup propi en el Congrés són moltes, començant per l'econòmica perquè cada grup rep una subvenció fixa de 28.597,08 euros mensuals i una variable en funció del nombre de diputats, 1.645,49 euros mensuals per cada parlamentari. 

Però a més, en funcionament i difusió, les possibilitats són molt superiors a les que té el Grup Mixt. La tasca legislativa es veu afavorida i la quota de protagonisme en minuts per a les intervencions s'incrementa. 

La constitució del grup valencià oferirà a Compromís-Podem un important altaveu en la capital per a fer oir les reivindicacions valencianes. Un altaveu que, de ben segur, s'amplificarà al País Valencià explicant els treballs dels seus diputats i també les mesures que ha d'escometre Madrid.

La coalició, si disposa de grup propi, farà valdre aquesta eina per a donar a conéixer les exigències valencianes en el Congrés. Una situació que, en més d'una ocasió, posarà en dificultats als diputats valencians de formacions com el PSOE i PP, que en passades legislatures i en moltes ocasions han estat obligats per la disciplina del vot de partit a actuar en contra dels interessos del nostre poble.

Només cal pensar en el vot a les esmenes presentades per Baldoví fa uns mesos i que sol·licitaven inversions de centenars de milions d'euros per a les nostres terres (entre elles, el projecte del Vaca) i que van ser votades en contra pel PP, igual que les van votar en contra en anys anteriors.

I també pot resultar preocupant per als socialistes valencians que s'enfrontaren a iniciatives del grup de Compromís-Podem que els obligaren a posicionar-se en assumptes que no agradaran a la direcció federal del seu partit. I més encara si el PSOE de Pedro Sánchez no aconsegueix cap acord amb Podem, perquè llavors Compromís-Podem no tindrà cap obligació amb els socialistes en l'àmbit estatal, només complir el Pacte del Botànic, que es reserva única i exclusivament per a terres valencianes.
L'Estat de la Qüestió només expressa l'opinió de l'equip de la Cotorra