L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dilluns, 10 d’agost del 2020

INFORMEM i EXPLIQUEM: El plenari li torna les competències a la Junta de Govern

Nosaltres parlem clar, i com sempre, informem i expliquem, i a més tenim en compte la informació que tenim pels anys de ser testimoni del que ha passat a l'Ajuntament de Tavernes i publicar-ho en aquest blog. 

La Llei Reguladora de les Bases del Règim Local (LRBRL) és una eina molt interessant perquè als regidors arriben a conèixer l’administració local, sobre tot respecte al tema que ens ocupa.  La seua lectura, sempre interessant, permet saber les competències municipals, quines són delegables. Per entendre’ns tots millor, de manera senzilla, podem dir que als Ajuntaments hi ha:

-      -  Competències que són propis i exclusives de l’Alcaldia. Són seues, competències del càrrec, i les pot exercir altri només si l’alcalde li les delega. Recordeu quantes vegades es diu: tinent alcalde, amb  competències delegades per l’Alcaldia.

-      -  Unes competències que són pròpies del Plenari, per tant són seues i no poden assumir-les cap altre òrgan, siga col·lectiu o unipersonal, per exemple l’aprovació dels pressupostos, però... fins i tot això canvia, i en el cas dels pressupostos prorrogats els pot arribar a aprovar la Junta de Govern Local si el plenari els ha rebutjat.

-      -  Competències que són de la Junta de Govern local però que es poden delegar al plenari si aixi ho decideix el consistori. És el cas que ens ocupa, on fa anys el ple va asssumir competències de la Junta de Govern. 

 

 EL PLENARI LI TORNA A LA JUNTA DE GOVERN COMPETÈNCIES QUE JA TENIA

La decisió del plenari passat realment va ser retornar-li a la Junta de Govern Local competències que abans ja les tenia, i va ser una decisió COMPLETAMENT LEGAL. En el plenari, ningú no va posar en dubte la legalitat de la proposta, ni va haver-hi cap informe jurídic en contra. I si diguem “retornar”, és perquè realment es va decidir “tornar-li” a la Junta de Govern les seues competències, les que fa uns anys el consistori va delegar en el plenari.

O siga: SE LI HA TORNAT A LA JUNTA DE GOVERN  competències que ja tenia i que, per les circumstàncies que foren,  fa uns anys es delegaren al plenari. NO SE LI HAN RETIRAT NI SE LI HAN LLEVAT COMPETÈNCIES al plenari ni a cap regidor, sinó que se li tornen a la Junta de Govern les seues, les que tenia delegades.  

A Tavernes la Junta de Govern Local estava buida de competències i contingut, tot el contrari del que passa en la pràctica totalitat d’Ajuntaments on governen partits que ací són oposició. La decisió es va aprovar en el passat plenari amb els vots de Compromís-PSOE, però també van ser ser eixos partits qui van aprovar fa anys cedir al plenari les atribucions que tenia la Junta de Govern Local. ERA TAMBÉ LEGAL. Com diguem en valencià: jo t’ho vaig donar i jo t’ho lleve. I en base a la llei les dues decissions.

SOBRE LA PARTICIPACIÓ DELS REGIDORS  

La llei afirma que la Junta de Govern és un òrgan regit pels principis de transparència i participació i les decisions preses estaran prèviament dictaminades en comissió, òrgan on participen els regidors de tots els partits i poden presentar i debatre les seues propostes.

Quan a la Junta de Govern cal saber que els punts de l’ordre del dia del plenari seran en sessió pública, podran assistir els regidors que ho desitgen, i serà retransmès en les mateixes condicions que el Plenari Municipal. Tema a banda és que els regidors de l'oposició assistesquen.

En tots els  Ajuntaments, la Junta de Govern Local  té competències, cosa que no passava a Tavernes. La decisió presa en el plenari passat corregeix eixa situació. Com hem dit, en tots els Ajuntaments, i en molts d'ells governen els partits que ací  són oposició,  disposen de Juntes de Govern Local dotades de contingut i mai ningú ha considerat ni els ha acusat de falta de transparència i participació.

La decisió presa pel plenari, com tots han reconegut, era legal i actuant d'acord a les lleis. Fa uns anys es va prendre una decisió en plenari, i ara s'ha revocat aquella decisió també en plenari, com marca la llei.

I en cas de dubte, sempre es pot recórrer la decisió del plenari i arribar, si cal, al contenciós administratiu. Al respecte del que hem dit, l'expedient del plenari (consulteu en el web) ho deixa tot ben clar.

 

Mes informació clicant en aquest enllaç