L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 25 d’agost del 2020

El llac de la Goleta, un paratge especial, gràcies al control mediambiental que efectua un laboratori a l'aire lliure

 

L'Ajuntament de Tavernes en col·laboració amb la Fundació Limne duen a cap un projecte millora i manteniment del llac de la Goleta des del principi d'estiu amb l'objectiu de que aquest paratge continua essent un dels atractius de la platja vallera.

L'objectiu és mantindre la qualitat de les aigües i l'equilibri mediambiental del paratge, i per aconseguir-ho s'ha dut a cap un seguiment estricte mitjançant un laboratori a l'aire lliure per conéixer millor les dades i l'evolució dels paràmetres químics d'aquest espai humit. Així, s'han mesurat diferents variables per fotometria en superfície i en la columna d'aigua (oxigen dissolt, amoni, nitrits, nitrats, fosfats, conductivitat), dades que es recapten setmanalment, i es complementen amb les analítiques bacteriològiques.

 

Per tal de conéixer l'avanç del programa del millora, l'alcalde Sergi González, acompanyat per la regidora de Medi Ambient, Mònica Palomares, de Compromís, han efectuat una vista de treball el llac de la Goleta i fer un seguiment de les tasques que du a duent a terme la Fundació Limne.

La regidora de Medi Ambient, Mònica  Palomares, en fer un balanç de les actuacions dutes a cap per l'Ajuntament, ha remarcat que "s'ha mantingut controlat l'eutrofia del llac de la Goleta. Les llacunes litorals, com es la de la Goleta, presenten una  problemàtica comuna i que deriva sobre tot d'una excessiva quantitat de nutrients que rep l'aigua. Aquest estat comporta, sobretot als mesos d'estiu, que s'observen floracions d'algues verdes filamentoses en diversos punts que, en cas d'excés, poden arribar a esgotar l'oxigen de l'aigua". 

 

La regidora ha remarcat que un problema afegit al que ja té el llac per la gran proliferació de detritus que deixa la fauna, ànecs, oques i tortugues, i és la descomposició d'aquesta biomassa la que diposita en el fons material que augmenta el fang del sediment, la qual cosa obliga a realitzar dragatges com el que es va dur a terme fa un parell d'anys.

 

Mònica Palomares, en base als estudis efectuats, ha confirmat que "l'aparició d'aquestes proliferacions d'algues a La Goleta es deu en gran part als excrements dels ocells i tortugues del llac, així com a les restes de l'alimentació suplementària que reben de veïns que els llancen menjar”.

Cal que s'involucre la ciutadania en la gestió i millora del llac, que no  s'abandonen mascotes com les tortugues i que cesse la innecessària alimentació dels ocells i tortugues, perquè l'augment excessiu només pot dur a un col·lapse del llac de la Goleta.

 

El laboratori a l'aire lliure ha facilitat un treball permanent d'observació, mesurament i mitigació de la contaminació en el llac, del qual deriven diferents mesures que han resultat reeixides, com ha estat el control d'entrades i sortides d'aigua facilitat per la instal·lació d'unes noves bombes més potents, canvis en l'horari de recirculació de l'aigua per a millorar l'oxigenació o retirades parcials de les masses d'algues.

L'Ajuntament de Tavernes, a traves de la regidoria de Medi Ambient, cerca l'equilibri ecològic del llac i la seua fauna, i actualment de l'experiència d'enguany ja es treballa en elements de senyalística i informació ambiental als veïns, els quals van a permetre explicar millor, no només la història de la Goleta i els seus valors ecològics, sinó també els seus impactes i les normes de gestió d'aquest espai.