L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.109
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:16.957

dijous, 27 d’agost del 2020

INFORMACIÓ: Què fer si et pica un peix aranya

El peix aranya ha cridat l'atenció dels mitjans de comunicació aquest dies després de la mort per ofegament d'un jove de 16 anys a Platja d'Aro causada per la picada d'eixe peix. El Trachinus draco (nom científic) és conegut perquè causa accidents a persones en platges poc fondes.

Se solen trobar a les platges de la Mediterrània, i  s'enterra dins de la sorra en aigües poc profundes per capturar peixos més menuts, tasca que li facilita un cap inclinat cap dalt per veure millor les preses quan està enterrat. No és massa gran, pot arribar a tindre 30 centímetres, i presenta un cos allargat i de color marró amb una primera aleta dorsal amb set punxes negres molt verinoses.  La segona aleta, mes llarga, té altres 32 espines que també son riques en verí.  

Les picades es reben majorment al peu, en xafar el peix, però també s'han donat casos de picades en banyistes que s'han assegut damunt.  Lògicament la majoria dels casos es donen a l'estiu. No és massa freqüent patir una picada, però pot passar i més si se'n pesca algun i es manipula fora de l'aigua. El peix pot estar mort, però el verí és tòxic un temps.

 
Símptomes de la picada del peix aranya

La persona afectada pot pensar que s'ha tallat amb una pedra o la closca afilada d'una petxina, però notarà que el dolar augmenta i arriba a ser intens, similar a la picada d'una vespa o abella, i es té com una sensació de foc en el punt on ha picat.

Els símptomes comuns són : inflor, picor, entumiment, enrogiment, formigueig, calor, nàusees o vòmits, tremolors, dolors en les articulacions, mals de cap, atordiment, rampes abdominals i sensació de necessitat d'orinar. Els casos més greus poden causar convulsions, problemes respiratoris, ritmes cardíacs anormals, disminució de la pressió arterial i pèrdua del coneixement. En casos extrems i segons la condició sanitària de la persona ferida, pot portar a la mort.

  

Tractament

El verí del peix es basa en proteïnes, i per minvar el dolor cal desnaturalitzar o escalfar la proteïna. El millor tractament és col·locar l'àrea afectada en un recipient amb aigua ben calenta, sobre 45ºC,  durant  30 minuts i canviar-la si es gela. Cal que l'aigua siga tan calenta com es puga suportar.

Una vegada el dolor ha minvat, cal retirar les espines amb unes pinces i continuar el tractament amb aigua calenta per reduir les molèsties de la inflor. Productes que la gent creu que són bons, com el vinagre, no serveixen per a res. S'ha d'evitar col·locar gel en la ferida i no aplicar torniquets, ni succionar la ferida per traure el verí.

Finalment, si persisteixen els símptomes o si el dolor s'estén pel cos, cal buscar atenció mèdica d'urgència.