L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dissabte, 15 d’agost del 2020

Coses que funcionen i que no funcionen en la lluita contra els mosquits

Els mosquits són  bestioletes que adoren la nostra sang i cerquen els nostres braços i cames com si foren barres lliures d'hemoglobina. Convé protegir-nos bé i, com cada estiu, usem sistemes de protecció i mirem les ofertes dels comerços. I com tots els anys comprem coses que no funcionen, perquè no és fàcil distingir entre els mites, els aparells inútils i el que realment funciona contra les picades d'aquests petits i molestos insectes.

Cinc coses que no funcionen contra els mosquits, per molta propaganda que se'ls done de ser eficaces.
 

1. Veles de citronella
La citronella és un component derivat d'un determinat tipus de plantes (les panicàcies) i la seua olor, com el d'altres plantes, repel·leix als mosquits. Els ciris en cremar cera impregnada de citronella desprenen un fum aromàtic que fa bona olor, però el fum puja cap amunt i els mosquits volen baixos quan cerquen la seua ració de sang humana. Tindrem el sostre aromatitzat però el terra lliure per als nostres enemics. I si l'encenem a l'exterior, estarem enviant aroma de citronella a les estreles. 

 


2. Polseres repelents

L'OCU tots els anys adverteix contra les polseres anti-mosquits per la senzilla raó que l'aroma repel·lent, també derivat de citronella, limita la seua acció a la zona de la monyica i poc més. Caldria portar els braços i cames plens perquè foren eficaces.

3. Endolls amb ultrasons
Pel que sembla el seu efecte és nul malgrat vendre's sense que cap autoritat en verifique la ineficàcia, cosa que si va fer en 2011 la Universitat de l'Havana. Fins i tot Facua va demanar en 2012 la retirada del mercat d'aquests aparells.


4. Les espirals de piretrina
La piretrina espanta als mosquits, però el problema és que les espirals se solen col·locar damunt de la taula, i el fum puja cap amunt i els mosquits es queden a l'altura de les nostres cames.
Es poden col·locar els espirals davall de les taules, però no és saludable: les piretrines i els piretroides interfereixen amb el funcionament normal dels nervis i el cervell. Si una gran quantitat de piretrines o piretroides entra en contacte amb la pell, podem experimentar sensacions d'endormiscament, cremor, coïssor, formigueig o calor que poden durar hores.

5. Envoltar-nos de plantes aromàtiques
Podem muntar un jardí de geranis, romer, lavanda, alfàbega i altres plantes aromàtiques i ens faran les vetlades més agradables, però no espantaran els mosquits. La seua olor no és tan potent com per a això, excepte si les tertúlies se celebren envoltats de testos.

I... QUÈ FUNCIONA?

Algunes coses són senzilles i sí que tenen efecte contra els mosquits, però resulten poc atractives per a la nostra societat de consum:

-    L'ús de mosquiteres en els llits.
 -  L'ús de ventiladors en exteriors. Als mosquits no els agrada l'aire i, a més, dissipa la nostra olor, amb el que no encerten a trobar on està la nostra rica sang.
-    Vestir peces llargues i una mica gruixudes.
  - Els endolls vaporitzadors de repel·lent en habitacions, però sense corrents d'aire i l'endoll prop del llit.
-    Els repel·lents sobre la pell funcionen si ens els apliquem en braços i cames cada cert temps, diferent segons les persones.