L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 26 de març del 2022

RECORDEU: A les 2 de la matinada del diumenge cal avançar una hora el rellotge, fins a les 3.

 

 

Demà diumenge, a les dues de la matinada, farem el canvi d'hora i ens adaptarem a l'horari que regirà tot l'estiu. A eixa hora, dues de la matinada, haurem d'avançar el rellotge una hora, i passarà a ser les tres. Una modificació que - diuen-  cal per ajustar la jornada laboral a les hores de sol, i -diuen- estalviar energia.

I el nostre cos s'ha d'adaptar - un any més i en van...- a dies més llargs,  nits més curtes. Normalment tots i totes mantindrem el mateix horari, però es farà de dia una hora més tard i també la nit una hora més tard. Els beneficis -diuen- l'oci, el turisme, l'hostaleria, la restauració...

Els darrers anys s'ha parlat molt que no s'anava a canviar res,  que mantindríem l'horari d'hivern que ens pertoca per situació geogràfica. Ens podem preguntar si enguany serà l'últim en que canviarà l'hora. Perquè la UE, tot i haver fet un estudi-consulta l'estiu del 2018, com que no era vinculat, s'ha quedat en el no res. i això que les respostes eren clares: 4'6 milions de respostes i un 84% a favor d'eliminar el canvi d'hora però... el març del 2019, el Parlament Europeu votava ajornar la resolució final.

Cal saber que nosaltres ens pertoca, per fus horari, tindre la mateixa que Portugal, Anglaterra o Canàries per situació geogràfica, però en temps de la dictadura de  Francisco Franco (BOE del 7 de març del 1940) es va decidir avançar una hora el rellotge i Espanya va passar a l'hora central europea o CET, que l'Alemanya nazi havia imposat a tots els territoris ocupats a Europa amb un horari diferent.

I així seguim amb el nostre horari nazi fins avui i amb els corresponents períodes d'adaptació cada any dues vegades - una a primavera i l'altra a la tardor - a la situació derivada del canvi d'hora.

Elaboració pròpia i repetint el que tantes vegades hem dit aquests anys en el canvi horari.