L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 16 de març del 2022

ORATGE: Avui s'acaba la pols sahariana en suspensió i s'obre un període fort de pluges fins divendres



La pols en suspensió que vam tindre ahir dimarts, s’espera també per a avui dimecres, i serà a partir de migdia quan les pluges poden ser generals que l’atmosfera anirà netejant-se. Ens esperen encara unes hores i en algunes zones la pluja mesclada amb la pols serà causa de la pluja de sang, o ploure fang que diguem a Tavernes. 

 

                        La pols sahariana s'acabarà avui dimecres i començaran les pluges

 

Respecte a la resta de la setmana, pràcticament és confirmar el que venim anunciant de previsions: a partir d’avui la DANA Cèlia s’acosta cap a nosaltres i augmentarà la inestabilitat i el vent que fins ara bufava de Xaloc (vent del sud-est) rolarà a Llevant (est) i Gregal (nord-est), amb la qual tindrà un bon recorregut per la mar, acumularà humitat i les pluges aniran a més.  Tot això sembla ser que començarà aquesta nit de dimecres i en la matinada de dijous, dia que s'espera siga molt plujós, sobre tot a les comarques centrals del País Valencià.

Totes les previsions apunten a pluges que poden ser de més de 200-300 litres els pròxims dies, amb moments de forts ruixats i molts intensos en llocs puntuals.  Les comarques de la Safor-Valldigna, la Marina Alta i Baixa, la Vall d’Albaida, el Comtat, l’Alcoià, la Costera, la Canal de Navarrés i la Ribera Baixa seran els punts on més plourà, tot i que la pluja pot afectar a l’interior impulsada pel fort vent de Gregal que bufarà a partir de demà.

El fenomen explicat senzillament: hi ha aire molt fred de la DANA en altura i l’embossament a partir de dijous estarà en la vertical del Mediterrani mentre els vents vindran de la mar carregats amb molta humitat, com ja hem dit. L’aire més calent en contacte amb la superfície ascendeix i en arribar a zones altes, més fredes, condensa el vapor que conté  i forma gotetes molt petites: són els núvols.

Aquests dies passats hem tingut major radiació solar sobre la superfície, la terra té més energia acumulada, el contrast és major i el procés és més potent i solen formar-se grans núvols de desenvolupament vertical que porten fortes pluges amb tempestes.

 

Tres models distints indiquen el mateix: pluges intenses a la nostra zona

Hem estat consultant els models (imatge de dalt) més significatius i hi ha una coincidència general i,  a grans trets, hi diuen el mateix: fixeu-vos-hi com la predicció d’acumulat de pluja fins el dia 22 ens marca com a zona “plovedora” (taca roja) les comarques centrals valencianes (sud de València, nord d’Alacant). 

Elaboració pròpia a partir de les informacions d'AEMET, eltiempo.es, meteopoble, Meteovigo, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres.