L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimecres, 16 de març del 2022

El president de la Confederació del Xúquer visita les obres de la mota de defensa del Vaca


 
El president de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, Miguel Polo, ha visitat avui de matí les obres inicials que executa l'Ajuntament de Tavernes com a adequació ambiental i defensa contra inundacions en el tram del riu Vaca que limita amb la població vallera. L’Ajuntament de Tavernes, com ací hem publicat ja fa uns dies, va iniciar fa unes setmanes les obres de construcció de la mota de contenció en el pas del riu Vaca per la zona sud del nucli urbà de Tavernes. 


 
L’alcalde de Tavernes, Sergi González, el regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, membres de la corporació i tècnics municipals han acompanyat el president de la CHX en la inspecció dels treballs iniciats setmanes enrere. quest treballs inicial comprenen un terraplenant del terreny per a facilitar la construcció de la mota de contenció contra inundacions, de 2 metres d’alçària i 1,5 quilòmetres de longitud. 
 
L’execució del projecte contempla una ampla via ciclopeatonal paral·lela al riu, dins del projecte del Camí Natural de l’Antic Trenet Carcaixent-Dénia, garantint també la integració ambiental i paisatgística de les obres amb la retirada de les espècies vegetals no autòctones, la plantació de nous arbres i vegetació mediterrània, mobiliari urbà i l’habilitació de dos miradors orientats al riu.  Per aquests treballs la Diputació de Valencià col·laborarà amb l'aportació de 250.000 euros. 
 
 

 
Durant la visita, l'alcalde Sergi Gonzàlez i el regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, han demanat al president de la Confederació la continuació dels treballs d'eliminació de canyes mitjançant la malla geotextil  per tal de connectar amb el projecte semblant que executarà l'Ajuntament en aquest tram del Vaca, dins de les obres de la mota. 
 
Amb això es podrien solucionar els problemes derivats dels taponaments de la canya en zones del riu prop de la població i Tol·lo, una situació que obliga a constants tasques de manteniment de la brigada municipal i comporta costos al municipi. Sobre aquest particular cal indicar que el manteniment de la zona del riu on actua la Confederació, front al Moli el Pla, el realitzen els alumnes dels taller d'ocupació de Tavernes.


Objectiu de les obres

Com ja és sabut, la construcció d'una mota de defensa contra les inundacions del riu Vaca suposa una inversió de 408.789 euros, segons l'adjudicació realitzada per l'Ajuntament, amb un període d'execució de 8 mesos per a solucionar els problemes d’inundabilitat del riu Vaca i legalitzar la urbanització del sector residencial Vergeret. Una obra on cal recordar i remarcar que l'Ajuntament, després que el govern de M. Rajoy anul·lara el projecte de laminació i canalització del riu Vaca, es veu obligat a realitzar de forma obligada per poder legalitzar la zona d'afecció del riu i evitar la demolició d'habitatges. 
 
L'obra impedirà per tant la demolició d'uns 500 habitatges en els 10 edificis que foren declarats com a "il·legals" segons la sentència del 2013 del Suprem de l'Estat, una situació que heretava el govern de Compromís després que el govern del PP de Tavernes havia aprovat - l'any 2004 i posteriors- la urbanització i construcció d'edificis en zona inundable i sense cap permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer cosa que va confirmar la sentència del Suprem. De fet, aquesta situació és la que fins ara ha impedit dur a cap obres en el "pavelló multiusos", entre elles el tancament i altres millores.
 

Segons la nota del Departament de Comunicació i Premsa (16/03/2022 16:28)