L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.802
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:41.775

dissabte, 12 de març del 2022

L'ORATGE del cap de setmana i tot sobre la DANA que s'anuncia per a la setmana fallera



Ahir van passar per damunt nostre fronts atlàntics que ens van portar alguna pluja, però avui s’espera siga el millor dia de tot el temps de falles. El diumenge torna la possibilitat de pluja, mentre comença a formar-se la DANA freda “Cèlia” davant les costes occidentals de la Península Ibérica. La borrasca es mantindrà estacionada al sud-oest amb pluges en eixa zona, mentre ací podem tindre alguna pluja diumenge i dilluns però patirem més que res de vent, que passarà de bufar des del sud-est al nord-est.

 

I cal prestar més que res atenció a la  borrasca freda “Cèlia” – fa poc que ha estat nomenada així- perquè serà qui determine quin temps tindrem la setmana fallera i, més que res, els dies grans de dijous a dissabte. Tal com ja vam avançar les previsions no són gens bones quan a pluges i vent per a la setmana gran de falles per aquesta DANA.

 


  

La DANA o borrasca “Cèlia” prendrà forma i més cos entre dilluns i dimarts i les previsions són que avance fins a quedar fixada en el sud-oest espanyol. Els experts avisen que pot ser "de gran impacte", o siga una borrasca de baixes pressions on el vent gira en sentit contrari de les busques del rellotge en el nostre hemisferi, i sol dur aparellats vents forts i molt forts i pluges, en el nostre cas ens envia vent humit del Mediterrani que duen fortes precipitacions. Si això finalment esdevé, portarà pluges a totes les regions peninsular, però amb més intensitat a l’est, o siga al País Valencià.

 

Els experts usen distints models per fer les previsions i ara mateix la majoria fan creuar la DANA pel golf de Cadis de camí al Mediterrani provocant un temporal de Llevant que podria deixar molta pluja des de dimecres fins a dissabte, pluges persistents i localment fortes. Només un model no fa creuar la DANA i la localitza en l’oest peninsular, això duria una situació inestable però amb pluges més disperses. Serà, com hem dit, dilluns o dimarts quan es resolga aquesta incertesa sobre la formació i direcció definitiva.

 

 

 

De tota manera AEMET ja ha emés -ahir divendres- una nota on avisa que a partir de dimecres, dia 16, es fàcil que la DANA es desplace cap a l’est i duga la inestabilitat a l’àrea mediterrània on també avisa de “acumulats significatius” en la zona mediterrània  sobre tot dijous i divendres, els dies del lliurament de premis i l’ofrena, entre altres actes fallers. Tampoc es lliuraria la plantà, segons AEMET, però ja avisa que el pitjor potser siga el vent que bufe el dimarts i també dimecres, amb ratxes fortes del nord-est, sobre tot en el litoral valencià, amb pluges segurament a partir de dimecres.

 Elaboració pròpia a partir de les informacions d'AEMET, eltiempo.es, meteopoble, Meteociel, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres.