L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 15 de març del 2022

ORATGE I VÍDEO DE PREVISIÓ DE PLUGES: Ja ens afecta l'entrada de pols sahariana i la DANA Cèlia comença a moure's cap al Mediterrani

 

Comencem a estar sota els efectes primers de la borrasca Cèlia tot i que ahir dilluns van ser més evidents a Andalusia. Ahir Cèlia es trobava en el sud-oest peninsular, i els vents en sentit contrari a les busques del rellotge injectava aire humit a Cadis i Màlaga. I hi plovia.

Però a partir d’avui i al llarg de demà dimecres comença el seu desplaçament pel sud peninsular i amb això si que arribaran les pluges al País Valencià. Perquè fins ara hem tingut vent, però sense aire fred en alçada no produeix grans pluges. A la nostra ciutat les màximes ventades mesurades han arribat a 45 km/hora i en sentit NE i E, mentre que la pluja no ha arribat en total a 1’5 litres.

Sí que hem tingut una bona aportació de pols del Sàhara junt amb el vent que ha bufat, i ahir es podia observar una atmosfera molt blanquinosa amb tons groguencs al llarg de la vesprada i boqueta nit.  Aquesta pols en suspensió  ens pot acompanyar fins el dijous, i com que a partir de demà dimecres les pluges ja poden ser generals i intenses en algunes zones, es podria donar en elles el fenomen conegut com a “pluja de sang”, o siga allò que se’n diu popularment “ploure fang”  per la tonalitat rogenca de la pols. Recomanació a les persones amb problemes respiratòries d’usar mascaretes FP2.

Ací teniu un vídeo de l'evolució de la pols aquests dies


 

El vent també ha obligat al Centre de Coordinació d’Emergències a decretar des d’ahir i per avui el nivell groc de risc per fenòmens costaners en tot el litoral valencià i per vent en la part nord de la província de València.

Tot començarà a canviar a partir de demà quan la borrasca comence a situar-se entre el sud peninsular i l’Alger, que serà el moment que tots els models diuen que arribarà  totalment al Mediterrani. L’anticicló estarà situat al voltant de les Illes Britàniques i augmentarà més encara la inestabilitat i tindrem pluges a la gana amb ajuda dels vents de gregal i llevant canalitzats cap al nostre territori i amb un gran recorregut per la mar.

 

Acumulat de pluja previst fins el dia 20 segons dos models de predicció

I atenció perquè majorment els models de predicció barallen una zona molt concreta on poden haver pluges fins i tot de 250 litres: el territori que abraça les comarques Safor-Valldigna, L’Alcoià-El Comtat i les dues Marines alacantines, encara que a la resta del País Valencià les pluges seran superiors als 100 litres en molts llocs . El vent bufarà de gregal i tindrem molt mala mar.

Aquest és el vídeo previst de l'evolució de la pluja fins el pròxim diumenge, dia 20

 


 Estarem pendent de les actualitzacions.

 Elaboració pròpia a partir de les informacions d'AEMET, eltiempo.es, meteopoble, Meteovigo, Laboratori de Climatologia de la Universitat d'Alacant, entre d'altres.