L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

divendres, 11 de març del 2022

INFORME - Les primeres actuacions en la mota del riu Vaca: Objectiu d'unes obres de 408.000 euros

 

Els treballs previs a la construcció de la mota del riu Vaca que ha protegir la ciutat de les inundacions del Vaca ja són ben visibles en el marge de l'Avinguda de les Corts Valencianes que dona al riu. 

Des de la setmana passada la zona està completament tancada per tanques metàl·liques i en el seu interior, com permeten vore les fotografies, treballa la maquinària pesant en diferents fronts, per un costat preparant la base de la mota i una altra retallant les canyes, tasca de la qual oferim un petit vídeo.

 


El marge del riu que dóna a la urbanització "El Vergeret" ja lliure en molts trams de canyes, ofereix una visió del riu totalment nova i que segurament molt veïns mai no havien vist.

 

Les obres són l'execució del projecte “Condicionament ambiental en la via ciclopeatonal del marge esquerre del Riu Vaca” i corren a càrrec de l'empresa Cadersa SA, adjudicatària  de l'obra, durant la setmana passada, com vam publicar, els seus topògrafs efectuaven tasques de mesurament, senyalització i delimitació de la zona.

 

 

Objectiu de les obres

Com ja és sabut, la construcció d'una mota de defensa contra les inundacions del riu Vaca suposa una inversió de 408.789 euros, segons l'adjudicació realitzada per l'Ajuntament. Una obra on cal recordar i remarcar que l'Ajuntament, després que el govern de M. Rajoy anul·lara el projecte de laminació i canalització del riu Vaca, es veu obligat a realitzar de forma obligada per poder legalitzar la zona d'afecció del riu i evitar la demolició d'habitatges. 
 
L'obra impedirà per tant la demolició d'uns 500 habitatges en els 10 edificis que foren declarats com a "il·legals" segons la sentència del 2013 del Suprem de l'Estat, una situació que heretava el govern de Compromís després que el govern del PP de Tavernes havia aprovat - l'any 2004 i posteriors- la urbanització i construcció d'edificis en zona inundable i sense cap permís de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer cosa que va confirmar la sentència del Suprem. De fet, aquesta situació és la que fins ara ha impedit dur a cap obres en el "pavelló multiusos", entre elles el tancament i altres millores.
 
 
 

Les obres que ara s'inicien
 
 La construcció del mur-mota, amés de legalitzar les finques del Vergeret, protegirà el nucli urbà de Tavernes de les inundacions del riu. La mota s'executarà al llarg de 1’5 km al costat del riu Vaca, entre l'assut i el Tol·lo. El projecte contempla l'habilitació d'una zona verda, amb amb arbres autòctons de ribera i vegetació mediterrània en la mota, especialment enfront de la zona dels edificis del Vergeret. 

Cal indicar que en aquest tram de l'Avinguda de les Corts Valencianes hi ha projectat un carril compartit per vianants i bicicletes, de 3’50 metres d’amplada amb paviment Aripac. Entre la mota i el carril, es contempla la plantació d’arbres, pavimentació de grava i terra, i col·locació de mobiliari urbà (bancs, papereres...). La coronació de la moto disposarà de dos miradors amb accés en rampa i protegits amb baranes d’acer "corten".

 



 

El projecte contempla l’eliminació de canyes i la introducció de vegetació autòctona que incremente la biodiversitat d’espècies i hàbitats, amb la creació d'un espai lúdic que, a més, servirà de protecció contra les avingudes del riu Vaca.

 

Elaboració i fotografies pròpies. Els gràfics són del projecte publicat en la PCSP