L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 22 de març del 2022

Fa ja dies que plou, però... per què plou tant a la nostra zona? Quins factors afavoreixen les pluges a la nostra comarca?


 
“Al meu País, la pluja no sap ploure” ens diu Raimon en una de les seues cançons. És una realitat i ens l'aclareix que quan plou massa… és un desastre! I desastres per la pluja al País Valencià n’hem tingut molts al llarg de la historia i, fins i tot ací a Tavernes, amb eixe petit riu que és el Vaca però que es transforma en un bou brau quan ens ve al damunt alguna DANA ben forta de pluges.

Fa dies que d’una manera o altra plou. “Cinc dies que plou, cinc dies que vivim sense sou. I plou, i plou....” és una frase d’una altra i diferent cançó de Raimon. I sembla ser que tindrem encara tota aquesta setmana de pluja.  

I per què plou tant? Dit de manera senzilla, com ja hem apuntat en un altre article, l’anticicló el tenim ara estable damunt de les Illes Britàniques i Escandinàvia i afavoreix els despenjamentde bosses d’aire fred cap al sud que formen borrasques al Golf de Cadis amb avanç posterior cap al nord d’Algèria i mar d'Alborà. La imatge superior del Laboratori de Climatologia de la UA ens ho expressa en pla simpàtic.

És una situació ja ben clàssica a casa nostra: borrasca al golf de Cadis-Argèlia, vent de llevant i nord-est i pluja sobre la Safor-Valldigna, les dues Marines, i zones com Alcoià, el Comtat... seria allò que se’n diu una situació de manual per a pluges al nostre territori. Salvant les distàncies, que ací ens interessa divulgar, més que res.

En aquests dies hem tingut una DANA, Cèlia, i ara mateix tenim un seguit de gotes fredes o DANAs travessant el nostre territori. No són més que fragments d’eixe doll d’aire fred que, ja hem dit es despenja de latituds molt més al nord. I sí, és veritat que molesta la pluja tan continuada, però les gotes fredes o DANAs ens calen per recarregar embassament i aqüífers. Cal tindre present una cosa: les borrasques que travessen la península des de l’Atlàntic ja ens arriben molt dèbils i... no ens porten massa aigua.  I també que DANA no és sinònim de pluja a bots i barrals, inundacions o desastres: habitualment en tenim 7/8 a l’any i, de vegades, no donen massa pluja i passen desapercebudes, però alguna pot fer-nos la guitza.

 

Al País Valencià hi ha, per damunt d’altres zones, dues comarques ben plujoses: La Safor-Valldigna i la Marina Alta, i solen superar en molts llocs els 1.000 litres anuals.

I això per què?  Les abundants pluges que rebem a la Safor i a la Marina Alta es deu a la particularitat que presenta el nostre territori: com si fora una proa de vaixell que s'endinsa cap a la Mediterrània, amb grans elevacions ben prop de la mar, les quals formen un gran arc que començaria – més o menys-  en la nostra Les Creus (540 m), el Mondúver (843 m) i Penyalva (772 m.), el Circ de la Safor (1.013 m), el Montgó (753 m) o  Bèrnia (1.128 m), per seguir després per  Mariola i Aitana. 

Eixe seguit de muntanyes, eixe gran arc que hem intentat representar de roig sobre el mapa, actua com una alta paret, valga el símil, barra els vents que, de la Mediterrània, arriben ben plens d’humitat i més que res quan bufen de llevant i del nord-est. El moviment d’ascensió que produeix el xoc amb les muntanyes fa que arriben a capes més fredes i la condensació siga més gran. I  tenim més pluges, per damunt de la mitjana valenciana i amb consideració fins i tot de clima humit per al nostre territori. Res a vore amb les comarques alacantines del sud quasi semiàrides, tot i que ací de vegades també tenim algunes temporades de sequera.

Elaboració pròpia a partir de dades i informació de la xarxa