L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dilluns, 28 de març del 2022

L’historiador Ferran Garcia-Oliver dóna una conferència sobre un episodi històric del monestir.


Ahir,  27 de març, l’historiador i escriptor Ferran Garcia-Oliver ha impartit davant un nombrós públic la conferència “Crim i càstig a la vall de les sis mesquites”, o siga la Valldigna amb els seus nuclis poblacions fa segles. L’acte, organitzat pel Grup Harca, ha tingut lloc a l’almàssera del monestir de Santa Maria de Valldigna, a Simat, a les 11 del matí.

Era la segona de les conferències divulgatives d'Història Medieval de la Corona d'Aragó al Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna dins de la programació cultural que la Generalitat Valenciana, la Mancomunitat de la Valldigna i l’Ajuntament de Simat han preparat enguany, amb conferències al llarg de l'any, i on aquesta s'ha fet coincidir dins dels actes preparats per a celebrar el Dia de la Valldigna.

 

 

Frederic Aparisi, doctor en Història Medieval i professor al Departament d’Història Medieval i CCHH de la Universitat de València, ha presentat a Ferran Garcia-Oliver, catedràtic d'Història Medieval de la Universitat de València, potser siga el màxim especialista sobre la Valldigna de l'època monacal, i ha desenvolupat durant una hora l'explicació de com era la vida a la Valldigna durant el segle XVI i, sobretot, hi ha relatat un episodi tràgic que trobà en fonts relacionades amb els arxius cistercencs. A saber, l’assassinat el 1510 d’un monjo, Joan Perutxo, per dos joves germans musulmans que habitaven al vilatge de la Xara. Azmet i Saat Sabanet. El motiu? Un deute que els dos germans tenien amb el monjo d’origen basc. Gràcies a les fonts documentals consultades d’aquella època, arriben ara a les nostres oïdes fets que, d’altra manera, romandrien en el silenci de l’oblit.

En aquesta amena xarrada i gràcies a l’apassionament de Garcia-Oliver, que ens ha fet viure la història talment com si estiguérem davant dels fets, ens assabentem de l’existència de persones que habitaren aquestes contrades, alhora que coneixem millor com fou la vida i la convivència entre cristians i musulmans. Per descomptat que tot açò també serveix per a evidenciar la nostra ignorància en tot allò relacionat amb el nostre passat més proper i casolà. Una gran i amena xarrada.

Posteriorment, la cantant de Pedreguer Sandra Montfort ha presentat a l’església del monestir el seu disc “Niño Reptil Ángel”, un punt de trobada entre la lírica i la cançó folk amb tocs electrònics. 

 



 

Agraïm a l'escriptor Sico Fons la informació i fotografies