L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dijous, 24 de març del 2022

Els desbordaments del Vaca fan més urgents actuacions que l'Ajuntament fa anys que demana i Madrid no contempla: L' INFORME

 

 

La situació que estem vivint, amb pluges i inundacions del terme per desbordament del riu Vaca fan més necessàries unes actuacions que se'ns neguen de fa anys. Tot i les peticions de l'Ajuntament, fa anys que la Confederació no actua i segons la resposta donada al senador de Compromís, no sembla vaja a actuar.

 

 

L'INFORME

El govern de l'Estat no contempla cap actuació infraestructural en la Sequia la Bova de Tavernes dins del segon cicle (2022-2027) del "Pla de Gestió del Risc d'Inundació" de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer, segons ho confirma en la resposta al senador de Compromís, Carlet Mulet.

El senador Carles Mulet, a petició de Compromís Tavernes, havia demanat al govern de Madrid (PSOE-UE) - responsable de les infraestructures de rius i barrancs-  una actuació de 6 milions d'euros per a adequar els accessos de la Séquia la Bova, optimitzar l'evacuació pluvial de la zona i així facilitar una millor ubicació per la futura EDAR de Tavernes, a més de reduir riscos d'inundació i afecció a la N-332 i a la línia de ferrocarril Gandia-València.

El govern de Madrid ha donat eixa resposta, que podeu llegir al document de dalt, però a més li indica que una altra actuació, la denominada "Laminació i millora del drenatge de la conca del riu Vaca", es troba en el procés de realitzar un estudi del cost-benefici per a determinar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l'actuació. I ja portem  5 anys d'espera.  Ara de seguida ho expliquem, però si el projecte de la Goleta ha de seguir el mateix camí... ens quedem sense platges!!! 

 

Febrer 2017: Els alcaldes de la Valldigna i Xeraco amb els senadors de Compromis, Mulet (segon a l'esquerra) i Navarrete (segon a la dreta) a la porta del Ministeri

 

 5 anys sense avançar res des de Madrid

El febrer 2017 les gestions de l'aleshores alcalde de Tavernes, Jordi Joan, amb els senadors de Compromís, Carles Mulet i Jordi Navarrete, aconseguien que els alcaldes de la Valldigna i el de Xaraco mantingueren una reunió amb el ministeri, amb el projecte eliminat del riu Vaca va ser el tema principal. La resposta del govern de M.Rajoy (PP) a través de la Directora General de l'Aigua, Liana Sandra Ardiles, va ser decebedora: van deixar ben clar que  el govern de Rajoy, una vegada paralitzat el projecte en el 2011, no l'aprovaria de nou ni executaria el projecte de millora i canalització del Vaca.

 

El Ministeri es va comprometre a estudiar una separata del projecte que afectaria nomes el casc urbà de Tavernes. El projecte havia de contemplar la laminació i canalització del riu Vaca al seu pas per Tavernes, un projecte que des de l'Ajuntament es va qualificar en la reunió com a necessari i urgent perquè afecta el desenvolupament dels polígons industrials del Pla II, els nous sectors de Marjaletes-Fontetes i Lepant-Riu, i la legalització del Vergeret. Però el ministeri ja va indicar que la resposta final seria la que marcara l'estudi del cost-benefici per a determinar la viabilitat tècnica, econòmica i ambiental de l'actuació. 

 

La veritat no sabem quin benefici esperava i espera ara aconseguir el Ministeri, però cal pensar que la tranquil·litat i evitar inundacions a Tavernes com la del setembre del 1996 i la del octubre del 2007, ja els hauria de ser suficient. Però sembla que no era i n'és prou, i ara quan han passat 5 anys i 1 mes d'aquell compromís, ens trobem que encara "estan en ello", i sense haver-se avançat res. Ho avançara el nou govern a Madrid del PSOE-UP? No confiem en res, i menys ara que Tavernes s'haura ja gastat mig milio en la mota en execució del riu. Temps al temps.

 

I dit siga de passada: eixe dia també va haver una segona reunió de Jordi Joan i Josep Llàcer amb la Directora General de Sostenibilitat de la Costa, Raquel Orts, on es va reivindicar el projecte de regeneració total de la platja de la Goleta. La Directora General va assenyalar que nomes hi haurà reposicions i alguna regeneració de dunes. Tots sabem el que esta passant des del 2017 fins ara...

 

 

 

 

6 milions per a arreglar les solsides del Vaca i les destrosses en els camins

El valor de 6 milions d'euros és la quantitat que els tècnics municipals calcularen per poder arreglar tots els problemes derivats de la falta de manteniment de la Confederació en els camins Sequia La Bova i el Tancat, que havien derivat en despreniment i solsides de les motes del riu Vaca i havien ocasionat un conjunt de clavills i destrosses amb l'asfaltat dels camins. 

L'Ajuntament, després dels estudis efectuats en la passada legislatura, alguns d'ells per tècnics de la Diputació, havia demanat canalitzar el Vaca i millorar tota la mota en la zona afectada pels desperfectes  com a única manera de solucionar el problema. Recordem que, amb independència del cost de l'actuació, l'Ajuntament no pot executar-la ni actuar en res en el riu i motes per ser competència única i exclusiva de Confederació.

 

Elaboració pròpia a partir dels informes del senador Mulet i de les noticies ací publicades sobre el tema.