L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.768
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:34.518

diumenge, 27 de març del 2022

El brollador de l'Ull de Bou, un paratge singular de Tavernes



L'Ull de Bou és un brollador de Tavernes, situat en la zona del Cambro, on naix a la falda baixa de les Creus, en un terreny relativament escarpat, entre roques, arbres i demés vegetació. De fet l'aigua raja pràcticament al costat mateix d'un garrofer, i tot i la seua bellesa és un complet  desconegut per a molts veïns i veïnes. Així i tot, com podeu observar en les fotografies, no s'escapa de patir de les  restes de plàstics derivats de les activitats de l'home, tot i que en altres ocasions era pitjor.

L'Ull de Bou fa una gran part del seu recorregut entre camps privats, d'ací que en un primer tram estiga canalitzat, entre bancals de tarongers, i després ja segueix camí al Vaca per barranc del mateix nom. Antigament s'hi podia accedir, però actualment en la part privada, hi ha tanca i és complicat arribar fins al naixement.
 
 
 

No és  massa habitual vore'l brollar, de fet  li cal de grans pluges com les que hem gaudit aquestes dues setmanes passades, però quan ho fa ofereix un dels espectacles de la natura més bonics de la Valldigna. Només cal vore el toll d'aigua que baixa pel barranc que du l'aigua al riu Vaca. Ara rajarà uns dies i després s'assecarà al poc de temps.
 


I ja posats, cal dir que la recopilació de la toponímia del nostre poble, publicada per l'Acadèmia de la Llengua Valenciana dins de la col·lecció "Onomàstica i Toponímia" amb la col·laboració de l'Ajuntament i de l'entitat cultural comarcal "CEIC Alfons el Vell", recull com a nom correcte Ull de Bou i barranc de l'Ull de Bou. Realment és el nom amb que sempre s'ha anomenat el brollador i barranc, tot i que últimament de vegades escoltem o llegim "Ull del Bou" com també llegim o escoltem dir de manera incorrecta "Muntanya de les Tres Creus".
 
 

 Elaboració pròpia