L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 6 de novembre del 2020

"Chantador de Joi d'Amor", concert de musica trovadoresca del segle XII el dissabte al monestir de Santa Maria de Valldigna

 

 

El monestir de Santa Maria de Valldigna acull el dissabte 7 de novembre, a partir de 19'30 hores, un concert de Manuel Vilas i Paloma Gutiérrez del Rierol com a posada en escena de "Chantador de joi d’amor - Cançons de Bernat de Ventadorn" pertanyents a un repertori triat d'entre els anys 1147 al 1170 i que té a l'amor cortés i les desavinences experimentades pel propi Bernart com a focus temàtic. 

El monogràfic es dedica a un dels màxims exponents de la música i poesia trovadoresca occitana, Bernat de Ventadorn, i l'entrada és lliure i l'aforament reduït, seguint les mesures sanitàries.
 

Paloma Gutiérrez del Rierol

Paloma Gutiérrez del Rierol assegura que “ens fa molta il·lusió interpretar aquest programa en una terra amb una llengua bastant pròxima a l'occità, perquè el públic podrà entendre molt millor el text” i afig que, quant a la selecció de temes, “hem triat dins de les 20 peces que té les que més ens han agradat per la seua melodia, algunes d'elles transmeses en diversos manuscrits”.


 Manuel Vilas indica que  fer música medieval dels segles XII i XIII des de les arpes antigues “és com tornar a casa, com una cura de desintoxicació”, assegura, mentre desgrana que, per a ell, “la música modal té alguna cosa que em sembla commovedor, una cosa molt humana i molt de la terra que no tenen altres estils. Sempre necessite tornar a ella, estudiant-la o fent projectes per a tocar en directe”.

 

Bernat de Ventadorn en una caplletra de l'epoca

El programa inclou sis peces, en dos grups, i que corresponen a dos amors i desamors de Bernart. “El que sabem de la seua vida és que va haver fins i tot d'escapar-se de la cort del Comte de Ventador, on va enamorar a la dama del castell, que va suposar el seu desterrament. Després sabem que va tindre uns altres assumptes amorosos en la seua vida. Així que l'amor cortés no va ser solament platònic per a ell”, assegura Paloma Gutiérrez del Rierol.


Una nova ona en defensa de la música medieval

Per a Manuel Vilas i Paloma Gutiérrez del Rierol, l'obertura el mes de gener passat del Centre d'Investigació i interpretació de la Música Medieval de la Valldigna (CIMM) a València és una gran notícia per a la cultura. “La creació d'aquest centre és imprescindible i una de les grans assignatures pendents del món de l'ensenyament i la difusió de la música del nostre país”.

Manuel Vilas

 “La inauguració del CIMM a Valldigna és una notícia molt bona per a la música antiga en general i per a la música medieval d'Espanya. S'emmarca en una ona de visibilització de la música medieval que porta uns anys activa. Tant la programació com els cursos del CIMM són imprescindibles. Hi ha un moviment bastant prometedor que tant de bo tinga encara major projecció en un futur pròxim”, afig Gutiérrez del Rierol.


Mara Aranda, directora del centre pioner, afirma que, “malgrat aquest estrany 2020, el Centre Internacional de Música Medieval (CIMM) ha fet un redoblat esforç, amb la complicitat de la Mancomunitat de la Valldigna i la Conselleria de Cultura valenciana, perquè les activitats es diversifiquen i arriben a sectors que tradicionalment estan apartats d'aquests llits del coneixement”.