L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimarts, 10 de setembre del 2019

Precaució, molta precaució: Una DANA (gota freda) s'espera ens afecte plenament demà


Una nova DANA (o gota freda) que va entrar ahir pel Cantàbric afectarà, segons totes les previsions, la Mediterrània amb pluges que localment poden ser torrencials. La situació  sembla ser que no és per a tranquil·litzar-s'hi i la mateixa Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) ha emés ja un avís especial i ha activat per al dimecres l'alerta groga a les comarques valencianes per precipitacions que poden aconseguir els 40 litres en una hora i de més de 100 litres en dotze. Fotografia superior, situació de la DANA a les 7 del matí

Reproduïm traduït l'avís especial que va emetre ahir AEMET.

1.-Fenomen meteorològic: Ruixats i tempestes fortes o molt fortes i persistents
2.-Àmbit geogràfic: Àrea mediterrània.
3.-Començament de la situació: Dilluns, dia 9, a últimes hores.
4.-Durada: Almenys fins al divendres, dia 13.
5.-Grau de probabilitat: Molt alt (superior al 80%).

Mapa de la darrer actualització del model  HRES-IFS (ECMWF). S'observa que la previsió d'afecció màxima es dóna a la nostra zona geogràficas (Safor-Valldigna i les Marines) 

Descripció  de la situació  meteorològica

A partir d'ahir dilluns començava l'entrada d'una DANA (Depressió Aïllada en Nivells Alts) pel Cantàbric oriental, desplaçant-se  al llarg del  dimarts  de  nord  a  sud  per  l'est de la península  i romanent,  probablement,  estacionària  entre  el  sud-est  peninsular  i  el  nord  d'Àfrica  durant els dies següents, almenys fins al divendres, dia 13.

Aquesta  situació  afectarà  de  forma més  important  a l'àrea  mediterrània,  amb ruixats sovint acompanyats de tempestes, d'intensitat forta o molt forta, vents intensos i mal estat de la mar, durant diversos dies. 

Existeix poca incertesa quant a l'entrada de la DANA, el seu desplaçament el dimarts per l'est  peninsular i  la  permanència,  el dimecres i dijous, a l'entorn del sud-est peninsular i nord d'Àfrica.

Esquema de com l'alta temperatura de la mar, amb forta evaporació, i els vents del front fred pot activar més encara les precipitacions en la costa Meditarrània

Sí que hi ha incertesa quant a l'evolució de la dana durant els dies següents, si bé, la majoria dels escenaris en data de hui indiquen un retorn cap al nord alhora que un progressiu afebliment.

D'acord a aquesta evolució, les precipitacions més intenses s'esperen el dimarts en àrees de Catalunya i Balears, el dimecres al País Valencià i Balears, el dijous en el sud-est peninsular i, a partir del divendres i amb major incertesa, en zones de l'est i sud-est peninsular i potser de Balears. 

És bastant probable que,durant aquest episodi, les acumulacions de precipitació superen els 100 mm en àmplies zones i que, puntualment, els ruixats tinguen intensitat torrencial (superior a 60 mm/h).

L'11 de setembre del 1996 una gota freda va provocar el desbordament del Vaca i la inundació de tota la zona baixa de Tavernes. Fotografia plaça del futbol
 
Cal tindre en compte que, petits canvis en l'evolució de la DANA  i en el règim de vents en nivells baixos, podrien desplaçar els màxims de precipitació a altres zones. Quant al vent, s'esperen ratxes fortes o molt fortes a l'àrea mediterrània, sobretot en els litorals, començant hui dimarts a Catalunya i Balears i desplaçant-se durant els dies següents a l'est i sud-est peninsular. L'estat de la mar es caracteritzarà per un vent amb força 7 a 8 i mar gruixuda (amb àrees de mar molt gruixuda mar endins).

Cal indicar que la situació d'emergència en la nostra zona començarà a les sis del matí del dimecres i fins a la mitjanit del dijous. L'alerta groga entrarà, excepte canvi, al migdia de demà dimecres amb vents del nord-oest de força 7 i ones de quatre metres i finalitzarà a mitjanit del dijous 12. 

La gota freda de l'11 de setembre del 1996 inundava el Passeig Colom amb més d'1'5 metres d'alçada d'aigua i fang.

La previsió meteorològica per a hui  dimarts, 10 de setembre, és de cels nuvolosos amb ruixats a la vesprada  i temperatures màximes en descens, amb baixada notable a les comarques de l'interior.

Per a demà, el que s'ha dit: dia inicialment amb previsió complicada i on la gota freda afectarà totalment amb pronostic de  cels nuvolosos o coberts amb precipitacions localment fortes i ocasionalment amb tempesta, que poden ser persistents a les comarques valencianes del sud (la Safor-Valldigna) i el Nord d’Alacant (les dues Marines), amb temperatures en descens, i màximes que no es confia superen els 22° graus.